MEB'e 'evrim' raporu: Bir tek Suudi Arabistan'da okutulmuyor!

Evrim kuramını müfredattan çıkaran MEB'e akademisyenlerden rapor: Evrim sadece Suudi Arabistan'da okutulmuyor, İran'da bile konuya 70 sayfa ayrılıyor!

Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni müfredattan evrim konusunu çıkarması akademisyenlerin tepkisini çekti. MEB'e sunulan raporda, evrimin okutulmadığı tek ülkenin Suudi Arabistan olduğu vurgulandı; evrimin İran'da da ders programlarında yer aldığı belirtildi.

MEB, 13 Ocak’ta görüş ve öneriye sunduğu yeni müfredatın taslak öğretim programlarında lise son sınıf biyoloji dersinde yer alan, “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesini çıkarmış, evrim ünitesi, 'Canlılar ve çevre' başlıklı bir üniteyle değiştirilmişti.

Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre, ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri öğretim üyeleri ile Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Biyologlar Dayanışma Dernekleri’ndeki akademisyenler, ‘evrim’ konusuyla ilgili rapor hazırladı.

'5. SINIFTAN İTİBAREN OKUTULMALI'

Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e sunulan raporda şu öneriye yer verildi: "Canlıların ortak kökeni ve evrim konusu ilköğretimin ilk aşamalarından itibaren müfredata girmeli. İlköğretimde Fen ve Teknoloji dersi konuları öğrencilere evrimsel bir bakış açısını sağlayacak ve ileride görecekleri konuları bütünleştirecek bir perspektifle sunulmalı. 5. sınıftan itibaren evrimsel biyoloji konuları müfredata girmeli".

Raporda yer alan bazı çarpıcı tespitler şöyle:

ÖRNEK MODEL FİNLANDİYA'DA DURUM

FİNLANDİYA: Doğa ve ekoloji eğitimi okul öncesi eğitimde başlıyor. 7. sınıftan itibaren evrim kuramı kapsamlı ve detaylı bir biçimde irdelenmeye başlanıyor. Lise düzeyinde biyoloji eğitimi 5 kitaptan oluşuyor. ‘BIOS1’ kitabının, 2016 yılında evrim içeriği daha zenginleştirildi, biyoloji eğitimi evrim kuramı bağlamında yapılandırıldı.

İRAN'DA EVRİM 60, DARWIN 11 SAYFA

İRAN: İran’da ilköğretim 5. sınıfta dünya tarihi konusunda fosillerden bahsediliyor. Ortaöğretim son sınıfında kullanılan biyoloji kitabında ise ‘Yaşamın Kökeni’ ana başlığı altında; türleşme ve evrim, popülasyon genetiği, dinamikleri gibi başlıklar altında hem evrim hem de popülasyon genetiğine dair bilgiler yer alıyor. Evrime 60, Darwin’in evrim kuramına da 11 sayfa ayrılıyor.

3. SINIFTA FOSİLLERLE TANIŞIYORLAR

İNGİLTERE: İlköğretim kademesinde 3. sınıfta fosillerle tanışan öğrenciler, 4. sınıftan itibaren canlıların sınıflandırılmasını, insan türünün de hayvanlar âleminin bir üyesi olduğunu öğreniyor. 7 ila 9. sınıflarda daha geniş şekilde görüyor. ABD: Evrim konusu, yaşam bilimlerinin dört ana fikrinden birisi olarak, ilkokul ikinci sınıftan itibaren işleniyor. Lise de de devam ediyor.

EVRİMSEL BİYOLOJİ HER KADEMEDE

GÜRCİSTAN: Evrimsel biyolojiye her kademede yer veriyor. Kanada: Eyaletler arasında farklılık gösterse de genel olarak evrimsel kavramlara ilkokul kademesinden itibaren yer veren Kanada’da, 11 ve 12. sınıflarda evrim konularına geniş ve detaylı bir biçimde yer veriliyor. (Kaynak: Habertürk)