Meclis Başkanı Şentop: Bu sistemin şanzımanı farklı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, parlamenter sistemi 'manuel', başkanlık sistemini ise 'otomatik' otomobile benzetti. “Bu sistemin şanzımanı farklı” diyen Şentop erken seçim iddiaları için de "Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum" değerlendirmesi yaptı.

Abone ol

ANKARA - Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 27. Yasama Dönemi, 2 Yasam Yılı Değerlendirme Toplantısı yaptı. Meclis’in yeni sistemde daha işlevsiz hale geldiği yönünde eleştirileri reddeden Şentop, kanun ve soru önergelerinin sayısını paylaştı, önceki dönemle kıyaslandığında bir değişiklik olmadığını söyledi.

'CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ŞANZIMANI FARKLI'

Parlamenter sistemi 'manuel', başkanlık sistemini ise 'otomatik' otomobile benzeten Şentop şunları söyledi, "Önceki sistemde sözlü soru, yazılı soru, gensoru vardı. Yeni sistemde sözlü soru ve gensoru yok. 'Niye yok' eleştirileri var. Sistemin doğası gereği böyle. Bu şuna benziyor, manuel vitesli otomobil ile otomatik vitesli otomobil arasındaki fark. Manuel viteste debriyaj var. Otomatik vitesli arabaya bindiğinizde bir debriyaj arıyorsunuz öncelikle sol ayağınızda, bir süre sonra alışıyorsunuz. Bu sistemde gensoru niye yok sorusunun cevabı da bu örnek üzerinden anlatılabilir. Şanzımanı farklı bu sistemin. Gensoru hükümetin parlamento içinden çıktığı ve güvenoyu aldığı sistemdir. Gensoru da basit bir ifadeyle güvenin geri alınmasıdır. Parlamentodan güvenoyu alarak kurulan bir hükümet yok artık. Başkanlık sistemi böyle, meclis güvenoyu vermediği için onu geri alacak gensoru yok."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya ve bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu.

Şentop yeni sistemde revizyon tartışmalarıyla ilgili de konuştu. Anayasal değişiklik gerektirecek bir sorun olmadığını söyleyen Şentop, alt mevzuatta, kanunla, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılabilecek değişiklikler olabileceğini belirtti.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİNİ SIFIR GÖRÜYORUM

Şentop, erken seçim tartışmalarıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi, "Malum erken seçim kararı nasıl alınıyor, ya cumhurbaşkanı böyle bir karar alıyor, böyle bir karar aldığı zaman hem Meclis'in seçimi yenilenecek aynı zamanda kendi seçimini de yenilemiş oluyor. Bu şekilde cumhurbaşkanı hem görev süresini kısaltmış oluyor, ikincisi de iki dönemliğine seçiliyor bir dönemini harcamış oluyor. Cumhurbaşkanının böyle bir karar alması böyle bir sistemde mümkün ama çok zor. İkincisi de parlamento karar alabilir. Ama bu da aynı şekilde zor. İkincisi, bir yerel seçim sonucuna göre, genel seçim kararı alınması eski sisteme mahsus durum olduğu kanaatindeyim, orada çok parçalı bir Meclis yapısı vardı. Parçalı Meclis yapısı hükümete yansıyordu. Koalisyondaki partiler zaten zor pazarlıkla anlaşmışlar işte bir tanesi başarı göstermiş, diğerleri zayıf düşmüş, seçim isteyebiliyorlardı. Ama şimdi farklı, gerek cumhurbaşkanlığı hükümeti parlamento stabil halde. Siyaseten de hukuken de erken seçim ihtimalini sıfır görüyorum."