Meclis Başkanı Şentop'tan AYM'ye tepki: Öğüt vermesi yetki aşımı
Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararında TBMM ve HSK'ye yönelik ifadelerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop "Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir" diyerek yanıt verdi.
DUVAR - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'li Enis Berberoğlu ile ilgili hak ihlali kararının gerekçesinde 'anayasaya sadakat' vurgusuyla Meclis ile Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) gereğini yapması yönündeki mesajını eleştirdi.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop CNN Türk televizyonunda katıldığı programda Anayasa Mahkemesi kararına prensip olarak katıldığını ve mahkemelerin bu karara uyması gerektiğini belirtti ancak “Siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var” diyerek TBMM ve HSK’ya yapılan çağrıya tepki gösterdi. Şentop şunları söyledi:
“AYM’nin kanuna göre bir ihlalin tespiti iki nasıl giderileceğini söyleme yetkisi var. Ama bundan hareketle bütün devlet kurumlarına bütün kamu gruplarına anayasada hukuk kurallarına uyması konusunda mahkemeyi ikaz etmesi ne gerekiyorsa yapması gibi bir hüküm. Burada AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Bilhassa TBMM'ye bu şekilde bir tembihte bulunması, nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi'nin çok açık bir yetki aşımıdır. Bu kararı, bir siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır bu."
'AYM’YE YAZI GÖNDERECEĞİZ'
AYM’ye önümüzdeki günlerde bir yazı göndereceklerini belirten Şentop, Berberoğlu’nun milletvekilliğinin kesin hükmün bildirilmesiyle düştüğüne dikkat çekti. Şentop, şöyle devam etti:
"Bu kararda 137 sayfa yazmış mahkeme ama şunu söylemiyorum mesele şu milletvekilliği nasıl düştü kesin hükümün bildirilmesiyle düştü. Öncelikle bir kesim hüküm olacak ve bildirilecek. Kesin hüküm ne zaman ortadan kalkacak AYM'nin kararında buna dair bir cümle yok. Kesin hüküm ne zaman kalkacak, bu yönde bir yazı yok. Anayasa mahkemesi uzun uzun anlatıyor tekrar 14. Ağır Ceza’ya yolluyor. Demek ki kendisinin bu yönde hüküm vermeye yetkisi yok. Kesin hükmün ortadan kalkması gerekiyor. Durma kararı sonrası usulüne göre meclise gelmesi, okutulması gerekir. Anaysa mahkemesine yakışmayan kararlar var. Meclise kesin hükmün ortadan kalktığına dair bir karar gelmesi ve bunun Genel Kurulda okutulması gerekir. Benzeri yok, hukuk kurallarıyla düzenlemiş değil ama kanaatimi söylüyorum."
'YENİ ANAYASA ÇAĞRISI HEYECAN VERİCİ'
Meclis Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısıyla ilgili de konuştu:
“Yeni bir anayasayı tartışmak ve bunu yaparken sadece aritmetik hesaba göre değil, Meclis'teki tüm partilerin bu tartışmanın içinde olması doğru olacaktır. Yeni anayasa tartışması, Türkiye'de birçok tartışmayı, anayasa içinde düzenlenen hükümler, kurumlar bakımından içinde barındırdığından, bence böyle bir çağrı gerçekten heyecan verici. Daha önce bu işlerin içerisinde bulunan, emek sarf eden biri olarak bunu daha büyük bir heyecanla karşıladım.”
Şentop, "Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele almak hatta bence yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmak gerekir" diye ekledi.
AİHM'NİN DEMİRTAŞ KARARI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması yönündeki kararını da değerlendiren Şentop, "Sanki Avrupalı bir siyasetçinin çağrısı gibi, mahkemeye talimat veren bir karar var. Daha vahim bir husus daha var kararda. Dava açılan ama henüz dosyası tamamlanmamış ve mahkemenin karar aşamasına gelmediği bir konuyla ilgili de karar veriyor mahkeme. AİHM'in yetkilerini ve teamüllerini, oluşmuş istikrarlı kararlarını aşan, onun dışına çıkan siyasi çağrı gibi bir karar" dedi.
'BOĞAZİÇİ EYLEMLERİNİ PROFESYONELLER ORGANİZE EDİYOR'
Boğaziçi Üniversitesi eylemleriyle ilgili de yorum yapan Şentop, "Ben Boğaziçi eylemlerini profesyonellerin organize ettiği eylemler olduğunu görüyorum. Nitekim dün Kadıköy’de gördük. Polis araçlarını tekmeleyen kişiler var. Toplumsal olayların fitilinin ateşlenmesini bekleyenler var. Boğaziçi'nden yeni bir Gezi çıkarmak isteyenlerin tuzağına gençleri düşürmeyiz" dedi.
200 MİLLETVEKİLİ AŞI OLACAK
Meclis Başkanı, milletvekillerine korona virüsü aşısı yapılmasıyla ilgili ise "Muhtemelen bir planlama yapılacak. Toplamda yaklaşık 200 milletvekiline aşı yapılması söz konusu olacak" dedi. (HABER MERKEZİ)