Meclis bütçe görüşmelerinde ilkler yaşanacak
Meclis Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kesintisiz 12 gün sürecek ilk bütçesinin görüşmelerine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlar yemin töreni sonrası ilk kez Genel Kurul görüşmesine katılacak. Liderler adına kürsüye sadece CHP Genel Başkanı ve HDP Eş Başkanları çıkacak. CHP'de, Deniz Baykal dışında tüm vekiller bütçe görüşmeleri boyunca Meclis'te olacak.
ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında ilk kez Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanıp Meclis’e sunulan 2019 yılı bütçe kanunu 10 Aralık Pazartesi günü Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Hafta sonları dahil kesintisiz 12 gün sürecek bütçe görüşmeleri birçok ilke sahne olacak.
Yeni sistemde yürütme Meclis’ten çıkmadığı için cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar yemin töreni dışında Genel Kurul çalışmalarında yer almıyor. Meclis açıldıktan sonra yapılan içtüzük değişikliği ile buna bütçe istisnası getirildi. Genel Kurul’da bütçe sunuş konuşmasını yürütme adına cumhurbaşkanı yardımcısı veya bir bakanın yapıp görüşmeler boyunca da ilgili bakanların oturumlara katılıp görüş bildirmesi sağlandı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bakanlar yemin töreninden sonra ilk kez Genel Kurul salonunda yer alacak.
BAKAN SUNACAK, ELEŞTİRİLERİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YANITLAYACAK
Parlamenter sistemde bütçe sunumunu Maliye Bakanı yapıyor, daha sonra siyasi partiler adına konuşma yapılıyor, en sonda eleştirileri hükümet adına Başbakan yanıtlıyordu.
Yeni sistemde ise farklı olacak. AK Parti’den edinilen bilgiye göre 2019 yılı bütçe sunumunu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapacak. Tüm partiler adına yapılacak konuşmaların ardından günün sonunda gelen eleştirileri ise kürsüye çıkacak olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıtlayacak.
AK Parti adına 1 saatlik konuşmayı da AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Elvan’ın yapması planlanıyor.
CHP’DE 'BÜTÇE ALARMI': TÜM VEKİLLER MECLİS’TE OLACAK
Meclis’in ikinci partisi CHP’de bütçe görüşmeleri için “alarm” verildi. Daha önce bütçe görüşmelerinin açılış ve kapanışında tam kadro Genel Kurul’a katılan, ancak 10 gün boyunca iki ayrı grup halinde nöbetleşe çalışmaları takip eden CHP bu kez 12 gün boyunca tam kadro bütçe görüşmelerinde hazır bulunacak.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bunu tarihimiz boyunca ilk kez yapıyoruz. Nöbet yok, mazeret yok, görevlendirme yok. Tüm milletvekilleri tam kadro Meclis’te olacak. Deniz Bey (Baykal) hariç mazeretli milletvekili olmayacak. Yerel yönetimlerle ilgili görevlendirmeler, ekonomi masasının illerdeki sunumları gibi tüm çalışmalar bütçe sonrasına ertelendi. Bütçede etkin bir muhalefet ve direniş olacak” dedi.
KILIÇDAROĞLU AÇILIŞTA KONUŞACAK
Bütçe görüşmelerinin ilk günü, partisinin görüşlerini paylaşmak üzere kürsüye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıkacak. Kılıçdaroğlu’nun bütçenin kapanışında da bir konuşma yapabileceği belirtiliyor.
CHP Grup Başkanvekili Özel, Meclis’te 5 siyasi parti olunca bütçe görüşmeleri için 18 günlük bir takvim önerdiklerini, ancak bunun kabul görmediğini, gruplar adına 80 dakikalık konuşmaların 60 dakikaya indirildiğini söyledi.
İçtüzüğün muhalefete verdiği tüm olanakları bütçe görüşmeleri boyunca kullanacaklarını anlatan Özel, “Geçmişte yoklama istenmemesi, grup önerisi verilmemesi gibi temayüller vardı. Bugün, madem rejime kastettiniz temayül yok, direniş var, mücadele var, parlamentoya dikkat çekmek var” dedi.
HDP EŞ BAŞKANLARI KÜRSÜDE OLACAK
HDP de bütçe görüşmeleri için hazırlıklarını tamamladı. Edinilen bilgiye göre HDP’nin açılışta 1 saatlik konuşma süresini HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli 30’ar dakika olarak iki parça kullanacak.
HDP Eş Başkanı Sezai Temelli yemin töreninden sonra ilk kez Meclis kürsüsünde konuşma yapacak. HDP milletvekilleri de bütçe görüşmeleri boyunca tam kadro Meclis’te bulunacak.
MHP LİDERİ BAHÇELİ KONUŞMAYACAK
Parlamenter sistemin bütçe görüşmelerinde liderlerin konuşması gelenektir. Ancak yeni sistemin ilk bütçesinde durum farklı olacak. MHP’den alınan bilgiye göre, MHP lideri Devlet Bahçeli bütçe görüşmelerinin açılış ve kapanış görüşmelerinde Meclis’te olacak ancak konuşma yapmayacak.
MHP adına açılış konuşmalarını MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Levent Bülbül yapacak. MHP’nin bütçe görüşmeleri boyunca partinin görüşlerini açıklayıp bazı uyarılarda bulunması ancak oylamada lehte oy kullanması bekleniyor.
İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener milletvekili olmadığı için grup adına bütçe açılış konuşmasını İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan yapacak. İYİ Parti milletvekillerinin de bütçe görüşmeleri boyunca tam kadro Meclis’te bulunması bekleniyor.
GRUBU OLMAYAN PARTİLERLE DAYANIŞMA
24 Haziran seçimleriyle oluşan Meclis, siyasi parti sayısı açısından son yılların en zengin Meclis’i. Meclis’te 5 siyasi parti grubunun yanı sıra Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Demokrat Parti’nin milletvekilleri var. Bütçe görüşmelerinde konuşmalar siyasi parti gruplarına göre dağıtılıyor. Grubu olmayan siyasi partilerin ise konuşma hakkı bulunmuyor. Bu durum siyasi partilerin kendi aralarında dayanışmayla çözülecek.
Edinilen bilgiye göre CHP grubu Saadet Partisi milletvekillerine, HDP ise TİP milletvekillerine kendi gruplarına ayrılan konuşma sürelerinden kısarak konuşma imkanı verecek. AK Parti’nin de aynı şekilde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye bir konuşma süresi vermesi bekleniyor.
MECLİS’E ZİYARETÇİ ALINMAYACAK
10 Aralık Pazartesi günü başlayacak bütçe görüşmeleri cumartesi ve pazar günleri dahil aralıksız 12 gün sürecek. 21 Aralık Cuma günü tamamlanacak bütçe görüşmeleri süresince Meclis’te siyasi partilerin grup toplantıları yapılmayacak, ayrıca Meclis’e ziyaretçi de alınmayacak.