Meclis kaba buldu: Maraş katliamı demeyin
HDP'li Toğrul'un Maraş katliamı önergesi iade edildi. Gerekçe ise 'Maraş katliamı' ifadesi.
DUVAR - Meclis Başkanlığı, Alevilere dönük geçmişte yaşananların araştırılması amacıyla verilen önergeyi 'katliam' ifadesini içerdiği gerekçesiyle iade etti.
Maraş'ta 120 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 39'uncu yıl dönümünde HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un imzasıyla Maraş, Sivas ve Gazi katliamları hatırlatılarak, benzeri provokasyonların önüne geçilmesi amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulması talebiyle önerge verdi. Ancak Toğrul'un önergesinde geçen "katliam" ifadesi gerekçe gösterilerek, Maraş katliamının yıl dönümünde önerge iade edildi.
ÖNERGE İADE EDİLDİ...
Mezopotamya Haber Ajansı'ndan Hayri Demir'in haberine göre, Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından önergenin iade nedeni ise şöyle gerekçelendirildi;
"İlgi önergenizin takdim kısmının birinci ve ikinci cümleleri; gerekçe kısmındaki ilk paragrafın ikinci cümlesi, ikinci paragrafın ilk cümlesi, üçüncü paragrafın dördüncü cümlesi TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesi kapsamında görüldüğünde ilgi önergeniz ekte iade edilmiştir."
Kahraman'ın iade nedeni olarak gösterdiği bu gerekçeye dayandırılan önergenin ilgili cümleleri ise şöyle:
"Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Aleviler, Cumhuriyet tarihi boyunca katliam ve baskılarla karşı karşıya kaldı. Sivas ve Maraş, Çorum, Gazi ve Malatya katliamları, Türkiye tarihinin utanç verici katliamları olmaya devam etmektedir."
TBMM İÇ TÜZÜĞÜ'NÜN 67'NCİ MADDESİ NE DİYOR?
TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesinde ise şu ifadeler yer alıyor: "Genel Kurulda kaba ve yaralayıcı sözler söyleyen kimseyi Başkan derhal, temiz bir dille konuşmaya, buna rağmen temiz bir dil kullanmamakta ısrar ederse kürsüden ayrılmaya davet eder. Başkan, gerekli görürse, o kimseyi o birleşimde salondan çıkartabilir. Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir."