Meclis komisyonu Abdulbaki Dakak’ın ölümüyle ilgili valilikten bilgi istedi

12 yaşındaki Abdulbaki Dakak’ın ölümü TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda gündeme geldi. Dakak’ın ölümü için Şanlıurfa Valiliği’nden bilgi istendi.

Abone ol

DUVAR - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Urfa’da kayıp olarak aranırken Semerkand Vakfı'nın denetimindeki medresenin yanındaki ahırda asılı bulunan Abdülbaki Dakak’ın ölümüne ilişkin Şanlıurfa Valiliği’nden bilgi istedi.

ANKA'nın haberine göre CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Dakak’ın ölümünü TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda gündeme getirdi ve bu ölümün araştırılmasını istedi. Komisyon Başkanı Derya Yanık, Dakak’ın ölümüyle ilgili Tanal’ın başvurusuna yanıt verdi. Yanık yanıtında, Dakak’ın ölümüne ilişkin Şanlıurfa Valiliği’nden bilgi istendiğini açıkladı:

“Komisyonumuza Abdülbaki Dakak hakkında yapmış olduğunuz ilgi başvuru incelenmiştir. Söz konusu başvuruya ilişkin olarak gerekli incelemenin yapılması, konu hakkında yapılan idari ve adli soruşturmanın safahatı hakkında 3686 sayılı İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu’na göre Komisyonumuza bilgi verilmesi Şanlıurfa Valiliği’nden istenmiştir.”

Ne olmuştu?

Kaçak bir medreseye zorla gönderildiği öne sürülen 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak, 11 Haziran günü kaybolmuştu. Dakak’ın cesedi, 14 Haziran günü medresenin yanınki ahırda asılı halde bulunmuştu. Dakak’ın gönderildiği medresenin Semerkand Vakfı'nın denetiminde olduğu iddia edilmişti.

Dakak’ın ön otopsi raporunda, ölüm nedenine ilişkin kesin kanaate varılamadığı belirtilirken, zehirlenme şüphesini de içeren ifadeler dikkat çekmişti. Raporda, “Adli Tıp Kurumu Diyarbakır Grup Başkanlığı'nda yapılacak histopatolojik (organ, doku ve hücrelerde oluşan değişikliklerin çeşitli yöntemler kullanılarak mikroskopta incelenmesi) ve toksikolojik (zehirli maddeler ve zehirlenmelerle ilgili) incelemeler sonucu düzenlenecek raporların adli tahkikat dosyası ile birlikte tarafımıza gönderilmesinin uygun olduğu kanaatindeyim” ifadeleri yer almıştı. (HABER MERKEZİ)