Meclis’e AB modeli grup: Yeni Yol

Türkiye’deki siyasi partiler tarihinde bir ilk olan yapılanmaya göre ortak grup içinde yer alan partiler kendi tüzel kişiliklerini sürdürecek. Yeni Yol grup yönetimi partilere eşit olarak dağıtılacak.

Abone ol

ANKARA – Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tarafından kurulan Yeni Yol grubu çalışmalarına yarın başlıyor. Avrupa modeli partide yönetim organlarındaki isimler dönüşümlü olarak yılda bir kez değişecek. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, üç partinin ortak grup oluşturmasının seçim ittifakına dönüşmesi olasılığını değerlendirdi, “Olabilir ya da seçim iş birliği modellerine bir yenisi eklenmiş olur. Ama bugünden buna karar vermiş değiliz. Kurulan ortak grupla partilerin bugünden yan yana yürümesi daha sonra ortaya çıkacak bir iş birliğinin temelini de oluşturabilir" dedi.

Üç partinin “Yeni Yol” arayışı geçtiğimiz eylül ayında başladı. Her partiden üç kişinin katıldığı komisyonun çalışmasına en son liderler nokta koydu ve geçtiğimiz hafta partinin resmi kuruluşu gerçekleşti.

Türkiye’deki siyasi partiler tarihinde bir ilk olan yapılanmaya göre ortak grup içinde yer alan partiler kendi tüzel kişiliklerini sürdürecek. Yeni Yol grup yönetimi üç partiye eşit olarak dağıtılacak. Dönüşümlü görev yapılacak.

YÖNETİM ORGANI HER YIL YENİLENECEK

Partinin ilk genel başkanı DEVA Partisi’nden Celal Mümtaz Akıncı oldu. Yeni Yol Grup Başkanı Saadet Partisi’nden Bülent Kaya olarak belirlendi. Gelecek Partisi’nden Selçuk Özdağ ile DEVA Partisi’nden Mehmet Emin Ekmen de Grup Başkanvekili oldu. Yeni Yol yönetim organlarında yer alan bu isimler birer yıllık dönemler halinde dönüşümlü görev yapacak.

AVRUPA ÖRNEK OLDU

Partisinin genel merkezinde bir grup gazetecinin ortak grupla ilgili sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte siyasi partiler arasındaki iş birliğinin artık seçim önceleri yapıldığına dikkat çekti. 2018 yılında partilerin seçimde ittifak yapması ya da 2023 seçimlerinde olduğu gibi ortak liste modellerini hatırlatan Babacan, “Seçim öncesinde yapılan iş birliği modellerine biz şimdi yeni bir tanesini eklemiş oluyoruz. Bu da ortak grup. Avrupa Parlamentosu'na, Avrupa Birliği'ne baktığınızda partilerin bir araya geldiği gruplar görüyorsunuz. Türkiye’de bunun yasal alt yapısı yok ama biz ortak bir parti tüzel kişiliği oluşturup milletvekili arkadaşlarımız bunun altında Meclis çalışmalarını yürütsün istedik” dedi.

İLK HAFTA ÜÇ LİDER DE KÜRSÜDE OLACAK

Yeni Yol grubunun ilk toplantısında üç partinin genel başkanları Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Mahmut Arıkan kürsüde olacak. Liderler partinin lansmanı dolayısıyla birer konuşma yapacak, ancak sonraki haftalardaki grup konuşmaları liderlerin programlarına göre değişebilecek.

ÜÇ PARTİNİN MECLİS’TE TEMSİLİ DEVAM EDECEK

Babacan’ın verdiği bilgiye göre “Yeni Yol”da alışık olduğumuz gibi parti ifadesi geçmeyecek. Yeni Yol grubu olarak ifade edilecek. Yeni Yol grubunda DEVA Partisi’nden 10, Saadet Partisi’nden 8, Gelecek Partisi’nden ise 7 milletvekili yer alacak. Saadet Partisi Genel Başkanı olması dolayısıyla Mahmut Arıkan grup dışında yer alacak. Ortak gruba girmeyen milletvekilleri ile üç parti de Meclis'te temsil edilen siyasi partiler listesinde yerini koruyacak.

NASIL KARAR ALINACAK?

Üç siyasi partiden milletvekilleri Meclis çalışmalarında ortak bir tutum içinde olacak. Tartışma yaratan kimi düzenlemelerde görüş ayrılıkları olursa, bu ilk olarak üç partiden temsilcilerin yer aldığı komisyonda değerlendirilecek. Komisyonda çözülemezse üç genel başkan görüşerek bir karar alacak.

HANGİ CHP?

Babacan 2023 genel seçim yenilgisi sonrası tarihe karışan Altılı Masa çalışmalarına gönderme yaparak, “Parlamenter sistemde bizim kafamız çok net. Daha sonra kafası karışanlardan değiliz. İleride bu iş birliği gelişirse parlamenter sistem önemli bir payda olur. Bu konuda samimi, kafası net olan partilerle bunu genişletebiliriz” dedi. Babacan, “kafası karışanlardan kastınız CHP mi? sorusuna “Hangi CHP diye sormak lazım. Şu anda bana bir tane değil gibi geliyor” yanıtı verdi.

ORTAK GRUP İTTİFAKA DÖNÜŞÜR MÜ?

Babacan, “Üç partinin ortak grup kurması bir seçim ittifakına dönüşür mü?” sorusuna, “Olabilir ya da seçim iş birliği modellerine bir yenisi eklenmiş olur. Ama bugünden buna karar vermiş değiliz. Kurulan ortak grupla partilerin bugünden yan yana yürümesi daha sonra ortaya çıkacak bir iş birliğinin temelini de oluşturabilir” yanıtı verdi.

YENİDEN REFAH ORTAK GRUPTA YER ALACAK MI?

Kurulan ortak grupta Yeniden Refah Partisi’nden bir milletvekilinin de yer alabileceği iddia edilmişti. Bu konuda henüz bir gelişme olmadığını söyleyen Babacan, ilk etapta üç partiyle başlayan sürecin genişlemeye açık bir şekilde devam edebileceğini söyledi. Tabii bu konuda da yine Avrupa Birliği’ne üyelik sisteminde olduğu gibi yeni üyeler mevcut tüm üyelerin onayıyla belirlenecek.

15 BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ İLE GÖRÜŞÜLECEK Mİ?

Meclis’te farklı partilerden ayrılmış 15 bağımsız milletvekili bulunuyor. Babacan, kurulan yeni ortak grubun DEVA, Saadet veya Gelecek Partisi’ne katılmayı gerektirmediği için bağımsızlar için cazip bir seçenek olabileceğini söyledi.

Meclis’te altıncı grup olarak çalışacak Yeni Yol ile ilgili çalışmalar hakkında İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile de istişarede bulunduklarını anlatan Babacan, süreçle ilgili Dervişoğlu’nu bilgilendirdiklerini, görüşmede bundan sonraki iş birliği alanlarının ne olabileceğine dair değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

CHP ile son dönemde çok fazla bir diyalogları olmadığını söyleyen Babacan, yine de bir görüşmede CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yürüttükleri çalışma ile ilgili bilgi verdiklerini, Özel’in de takip ettiklerini söylediğini aktardı.

BABACAN: İSTİFALARA ÜZÜLDÜM

DEVA Partisi’nin ortak grup çatısı altında yer alma kararına tepki gösteren Selma Aliye Kavaf ve Burak Dalgın partiden istifa etti. Babacan bu istifalarla ilgili, “İki milletvekilimiz bunu gerekçe gösterdi ama bizim bir teşkilatımız var, genel merkez yapımız var. Çoğunluk son derece olumlu ve istekliydi. Arkadaşlarımızın ayrılık gerekçeleri olabilir. Ama biz toplam resme bakacağız” dedi.

İstifalara üzüldüğünü söyleyen Babacan, “Hiçbir milletvekilimizin ya da teşkilat mensubumuzun ayrılmasından mutlu olmayız, tabii ki üzgünüz. Ama teşkilatlarımızda aynı zamanda bir kızgınlık duygusu da hakim. Biz yıllarca emek verdik, çok yoğun çalıştık. Büyük fedakarlıklar yapıyoruz. Milletvekili olan bir arkadaşımızın böyle bir kararı vermesi içimize sinmiyor, diyorlar. O hissiyat teşkilatımızda hakim ama bizim genel merkez olarak prensibimiz gidenin arkasından konuşmamak” dedi.

'AK PARTİ’YE KATILIM OLURSA ÜZÜNTÜM KAT KAT ARTAR'

Ayrılan milletvekillerinin AK Parti’ye katılacağı iddiaları gündeme geldi. Babacan bu olasılığı “Bizden ayrılan arkadaşlarımızdan böyle bir şey beklemem. Ama yaparlar mı bilmiyorum. Kendilerine sormak lazım. Böyle olursa beni şaşırtır. Bizim AK Parti’den ayrılmamızın birçok kök sebebi var. Bunların hiçbiri değişmedi ki. Bunlar değişmeden böyle bir şey nasıl düşünebilir? Siyaset ilke ve değerler için yapılır. Umarım arkadaşlarımız bu çizgilerini korurlar. İstifalara üzüldüm diyorum ama öyle bir şey olursa üzüntüm kat kat artar” sözleriyle değerlendirdi.

'ISRARLA, İNATLA DEVA’DA DEVAM EDECEĞİZ'

DEVA Partisi ile Meclis’te ittifak kurduğu diğer partilerin oy oranlarında bir yükseliş görünmüyor. Babacan “Bu konuda bir özeleştiriniz var mı? Nasıl bir çıkış planlıyorsunuz?” sorusuna da yanıt verdi. Son yerel seçimde “acaba demeden cesurca” birçok yerde kendi adaylarını gösterdiklerini hatırlatan Babacan şunları söyledi:
“Bir siyasi partinin uzun vadeli iddiası varsa, kalıcı siyaset için varız diyorsa, seçim sonuçlarından etkilenmemesi lazım. Biz savunduğumuz ilkelerin, değerlerin doğruluğundan çok eminiz. Türkiye'de A'dan Z'ye bütün sorunların çözümünü detaylı bir şekilde çalışıp ortaya koyan tek siyasi partiyiz. Siyaset sadece günlük gündem üzerinde sörf yapmak değil. Tabii benim çözümüm var demek yetmiyor. Topluma bunları ne kadar anlatabildik, duygu örtüşmesini sağlayabildik mi? Bunlar bizim daha çok çalışmamız gereken alanlar. Ama şu anda iktidara, muhalefete baktığımızda şunu söyleyebilirim. Şu an Deva Partisi diye bir parti olmamış olsaydı, bugün kolları sıvayıp derhal yeni bir Deva Partisi kurar ve çalışmaya başlardık. Gayret etmemiz, güçlenmemiz lazım, doğru. Israrla, inatla bu yolda devam edeceğiz. Türkiye'nin başka çıkışı yok. Günlük, halkın duygularıyla oynamak, halkın hassasiyetlerini sömürerek siyaset yapmak… Bunları biz yapamayız. Yurtlarından kopmuş gelmiş insanların üzerinden siyaset yapamayız. Vatandaşlarımızın dini inançlarını sömürerek, onları istismar ederek siyaset yapamayız. Irkçılık yaparak siyaset yapamayız. Bunların Türkiye'ye bir faydası yok. Benim ve arkadaşlarımızın duruşu çok sağlam. Çünkü bu ülkenin biz daha güzel, daha iyi yönetebileceğine inanıyoruz. Düzgün kadrolarla, iyi bir programla çözülemeyecek sorunumuz yok. Onun için de var gücümüzle çalışıyoruz.”