Meclis’e Zazaca-Türkçe çift taraflı kartvizit başvurusu

HDP Milletvekili Kordu, Zazaca-Türkçe kartvizit başvurusu yaptı; talebi Türkçe dışındaki dillerin ücrete tabi olması gerekçesiyle onaylanmadı. Kordu, “Kürtçeye yabancı dil tarifesi uygulanamaz” dedi.

Abone ol

ANKARA - Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Meclis’in milletvekillerine sunduğu kartvizit hizmetinden yararlanmak üzere bir yüzünde Zazaca (Kırcmanki (Zazaki)), bir yüzünde Türkçe bilgilerinin yer aldığı kartvizitin basımı için başvuruda bulundu. 13 Temmuz’da yapılan başvuru “Türkçe dışında dillerde kartvizit basımının ücrete tabi olduğu” gerekçesiyle onaylanmadı.

‘DİLLERE KARŞI AYRIMCILIK’

Talebinin reddi üzerine Meclis Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığına dilekçe sunan Kordu, “TBMM’de başta Kürtçe (Kurmanci- Kırcmanki (Zazaca)) olmak üzere Türkçe dışında dillere karşı yapılan bu ayrımcı uygulamayı kabul etmemiz söz konusu değildir. Bu nedenle çift taraflı kartvizit basımına dair talebim hakkında gerekli işlemin yapılması hususunda gereğini rica ediyorum” ifadeleriyle talebini yineledi. Ancak bu dilekçeye de yanıt alamadı.

Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu (Fotoğraf: PİRHA)

‘KÜRTÇEYE YABANCI DİL TARİFESİ UYGULANAMAZ’

Kürtçenin, Zazacanın, bu ülkenin yurttaşlarının dilleri olduğunu ve yabancı bir dile uygulanan ücret tarifesinin bu dillere uygulanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Kordu, “Devletin ayrımcı politikası küçük bir kart meselesinde dahi açığa çıkıyor. Her şeye düşman olan bu iktidar, halkların birlikte yaşamasına düşman olduğu gibi iki dilin aynı kartta olmasına dahi tahammül edemiyor” dedi.

KURTULMUŞ’A ÖNERGE

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırlayan Kordu, Kurtulmuş’a “Türkçe dilinde kartvizit basımı ücretsiz iken Kürtçe dilinde kartvizit basımının ücretli olmasının gerekçesi nedir?” ve “13 Temmuz 2023 tarihinden itibaren çift taraflı Türkçe/Kırcmanki kartvizit talebime ilişkin işlemin halen yapılmamış olması olağan mı?” sorularını yöneltti.