Meclis’te 23 Nisan özel oturumu: Gündem anayasa

Meclis'te, 23 Nisan özel oturumu yapıldı. Erdoğan, Bahçeli ve bazı siyasi partilerin katılmadığı oturumda Özgür Özel ve Tülay Hatimoğulları, ilk 23 Nisan konuşmalarını yaptı.

Abone ol

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan oturumları; milletvekilleri, parti genel başkanları, meclis muhabirleri için özeldir. Siyasi partilerin temsilcileri genel kurulda yapacakları 10’ar dakikalık konuşmalara özenle hazırlanır. Millet Meclisi’nin kuruluş yıl dönümünde verilecek mesajlar önemlidir. İktidar muhalefetin, muhalefet iktidarın sözlerini yakından takip eder. Mesajlar kadar kimlerin katıldığı, kimlerin katılmadığı; kimlerin kimlerle selamlaştığı, kimlerin söz aldığı da önemlidir.

Bu sene de her sene olduğu gibi verilen mesajlar, katılanlar, katılmayanlar hem haberlere hem de meclis kulislerinin sohbetlerine konu oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATILMADI

Her sene 23 Nisan özel oturumunu locadan izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılıp katılmayacağı genel kurulun başlamasına kısa bir süre kalıncaya kadar netleşmedi. Kimisi Erdoğan’ın Irak’tan henüz dönmemiş olabileceğini, bu yüzden oturuma katılmayacağını söyledi. Kimiyse İsmailağa Cemaati’nin lideri Hasan Kılıç’ın cenazesine katılacağı için oturumda bulunmayacağını öne sürdü. Sonuç olarak Erdoğan Irak’tan döndü ancak oturuma katılmadı. Erdoğan’ı yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti.

BAHÇELİ, AKŞENER, BABACAN, KARAMOLLAOĞLU DA KATILMADI

Her 23 Nisan oturumuna katılan, konuşmaları genel kurul sıralarından izleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu sene katılmayan liderlerden oldu. Bahçeli’nin omuzundaki sıkıntı sebebiyle katılmadığı ifade edildi.

Aynı şekilde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve SAADET Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da milletvekili olmasalar da oturumu locadan takip eden liderlerdendi. Ancak üç isim de bu seneki oturuma katılmadı.

Fotoğraflar: AA


ÖZEL VE HATİMOĞULLARI’NIN İLK 23 NİSAN KONUŞMALARI

Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerden Genel Başkan düzeyinde katılanlar ise CHP ve DEM Parti oldu. CHP adına Özgür Özel, DEM Parti adına Tülay Hatimoğulları ilk kez 23 Nisan özel oturumunda genel başkan olarak kürsüdeydi.



GRUBU BULUNMAYAN TİP, HÜDA-PAR, DSP VE YENİDEN REFAH GENEL BAŞKANLARI SÖZ ALDI

Grubu bulunmayan siyasi partilerin milletvekili olan genel başkanlarına da söz verildi. Bu kapsamda Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş 3’er dakika konuştu.

DEVA, DP, EMEP’E DE SÖZ HAKKI

Genel başkanı milletvekili olmayan Demokrat Partili Cemal Enginyurt, söz hakkı bulunmamasına tepki göstererek Meclis Başkanı’na “Grubu olmayan partilerin genel başkanlarının burada olmaması suç mu?” diye seslendi. Tüm konuşmalar bitince Kurtulmuş, rutin uygulamayı bozarak genel başkanları milletvekili olmayan DP, DEVA ve EMEP’e de 2 dakika söz hakkı verdi.

7 BAKAN LOCADAN İZLEDİ

Oturumu locadan 7 bakan izledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç genel kurulu takip eden bakanlar oldu.



ASTRONOT GEZERAVCI MECLİS’TE

Genel Kurmay Başkanı Metin Güral, yüksek yargı organlarının başkanları ve İlk Türk astronot Alper Gezeravcı da oturumu izleyenler arasındaydı.

ŞENTOP, ARINÇ, ÇİÇEK YAN YANA

Locanın bir başka noktasında da kendileri için ayrılan yere oturan eski başbakanlar ve eski meclis başkanları Mustafa Şentop, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım ve Ahmet Davutoğlu vardı.

Konuşma yapacak genel başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Özgür Özel, genel kurul salonuna neredeyse tüm milletvekillerinin eşliğinde girdi.



‘DERVİŞOĞLU GENEL BAŞKAN GİBİ GELDİ’

Kurultay hazırlığında olan İYİ Parti’nin Grup Başkanvekili ve genel başkan adayı Müsavat Dervişoğlu da genel kurul salonuna yaklaşık 15 milletvekili ile birlikte girdi. Dervişoğlu’nu gören meclis muhabirleri “Dervişoğlu genel başkan gibi geldi” yorumunu yaptı.

KORAY AYDIN VE YAKLAŞIK 20 MİLLETVEKİLİ YOKTU

İYİ Parti’nin grup başkanı ve diğer genel başkan adayı Koray Aydın ve yaklaşık 20 milletvekili ise genel kurula katılmadı. İYİ Parti’nin iki grup yöneticisi genel başkan adayı olduğu için parti adına aday olmayan tek grup başkanvekili Erhan Usta konuşma yaptı. Usta konuşurken İYİ Parti sıralarında 13 milletvekili vardı.

YENİ ANAYASA MESAJLARI

23 Nisan özel oturumunda yapılan hemen tüm konuşmalara yeni anayasa ve Filistin ile ilgili mesajlar damga vurdu.

KURTULMUŞ: 23 NİSAN HAFTASINDAN SONRA YENİ ANAYASA SÜRECİNİ BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in bundan sonraki süreçlerdeki öncelikli ödevinin yeni ve kapsayıcı bir anayasa yapmak olduğunu söyledi. Kurtulmuş, 23 Nisan haftasından hemen sonra partilerle temas kuracağını ve anayasa sürecini başlatacaklarını söyledi.



GENEL KURUL ÖNCESİ ERDOĞAN’DAN CHP’YE ANAYASA MESAJI

Genel Kurul’un başlamasından önce Erdoğan’ın ajanslara düşen sözleri Meclis’te çokça konuşuldu aynı zamanda verilecek cevap da merak edildi. Zira Erdoğan, Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanının geldiğini söylemiş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yapacağı görüşmeye gönderme yaparak “Cumhuriyet Halk Partisi'nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım. Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır” demişti.

ÖZEL’İN SÖZLERİ ERDOĞAN’A CEVAP MI?

Genel Kurul’da söz alan Özel’in “Milletin son seçimlerde, siyasete çizdiği yeni hattın gereği olarak artık milletin gündemi olmayan hiçbir konu, hiçbir tartışma, bu Meclis’in de siyasetin de gündemi olmamalıdır” cümlesini Erdoğan’a cevap olarak yorumlayanlar oldu.
Özel’in sözleri şöyle devam etti: “Milletin derdi olmayan suni gündemlerle, şahsi makamları koruma amaçlı taleplerle, gereksiz kavgalar ve polemiklerle Türkiye’yi meşgul etmek için bir muhatap arayan varsa, biz orada olmayacağız.”



MEVCUT ANAYASA’YA UYUN DA GÖRELİM

Özel’e Erdoğan’ın sözleri genel kurul çıkışında da soruldu. Orada verdiği cevap da benzer tondaydı: “Bir Anayasa uymamak için değiştirilir mi? Mevcuduna uyun da onu görelim" ifadelerini kullandı.



HATİMOĞULLARI: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

DEM Partili Hatimoğulları’nın da yeni anayasaya dair mesajları oldu. Hatimoğulları, Türkiye’nin en temel ihtiyacının demokratik bir anayasa olduğunu ifade ederken Kürt sorunun demokratik çözümü için de “elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

İYİ PARTİ'DEN PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ VE İLK 4 MADDE AÇIKLAMASI  

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Parlamenter sisteme dönüşün ve güçlü bir meclisin yeni sivil anayasa için önemli bir başlangıç olacağını düşünmekteyiz ve bu yönde atılacak adımlara da Anayasa'nın ilk 4 maddesi ve 66. maddeyi değiştirmemek kaydıyla destek olacağımızı belirtiyoruz. Bizim önceliğimiz, güçlü bir meclis yaratmak amacıyla, yeni anayasa çalışmalarında bahsettiğimiz şartlar altında bir uzlaşı zemininin oluşturulmasına gereken katkıyı sunmak olacaktır” diye konuştu.

ENGİNYURT VE KARACA’DAN ISTAKOZ GÖNDERMESİ

Demokrat Partili Cemal Enginyurt ve EMEP’li Sevda Karaca, konuşmalarında ‘ıstakoz’ göndermesi yaparken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Can Atalay’ın tutuklu bulunduğunu hatırlattı ve “milletin iradesi esaret altında” dedi. Erdoğan’ın seçimlerden sonra kullandığı “Biz bitti demeden bitmez” ifadesine de gönderme yapan Baş, “100 yıl önce hasta adam vardı, şimdi bitik adam var” dedi.



BAŞ’TAN ÖZEL’E: SOLA BAKMASI İYİ OLDU

23 Nisan özel oturumu beklendiği gibi gerilimsiz sona erdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel çıkarken TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP Milletvekili Ahmet Şık ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Özel çıktıktan sonra Erkan Baş, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP milletvekillerine, "Başkanın sola bakması iyi oldu. Solda kalsın" demesi gülüşmelere sebep oldu.