Meclis'te 'İliç' tartışması: Liç yığınında kayıp işçiler değil altın aranıyor

TBMM Genel Kurulu'nda Erzincan İliç'te meydana gelen maden faciasında toprak altında kalanları arama çalışmaları ile ilgili DEM Parti ve AK Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, gündem dışı söz alarak İliç'teki maden faciasıyla ilgili konuşma yaptı. Kordu, geçen hafta İliç Komisyonu'nun bölgede yaptığı incelemelere işaret ederek, burada soru sordukları yetkililerin sorumluluk almadığını ve herkesin sorumluluğu birbirine yüklediğini söyledi.

ANKA'nın haberine göre Kordu, şöyle konuştu:

"Orada zihniyet şu, İliç’te maden ocağındaki belli denetimsizlikleri açığa çıkartarak, bu maden çalışmaya nasıl devam eder, bu felaket nasıl devam eder... Hala altın peşindeler çünkü, öğretim üyesi de açıkladı, 'Orada akan liç sadece liç değildir, içinde altın var' denildi. Dolayısıyla o liç şu an pek çok kamyonla ve kepçeyle 'ana mermer ocağı' denilen yere yığılmış durumda. 'İşçileri arıyoruz' diyerek çalışmaları yürütmekteler ama asıl derdin altın olduğu çok açık bir gerçektir. Fırat'ın hemen yanı başında olan ve temiz su varlığının olduğu bu bölgede liç geçici bir yere taşınırken, gözlem kuyularının liç yığınının altında kaldığı Komisyon'da söylendi. Yine, orada İTÜ Jeoloji Mühendisliği'nden İrfan Yolcubal yığın liçin yer altı sularını etkileyip etkilemediğini henüz bilmediklerini çok açık söyledi.

Bu sorumluluğu yüklenmeyen bakanlıklar, altın madenlerine hala onay vermeye devam ediyorlar. Kapitalizmin kar hırsıyla madenler, doğamız, çevre sömürülmeye devam ediyor. Orada bir ekokırım, insanlık suçu işlenmeye devam ediyor. Fırat Nehri Basra Körfezi'ne kadar zehirlenmeyle çok açık karşı karşıya. Numunenin hangi standartlarda alındığı belli değil. Orada maden ocağı faaliyetleri durdurulmalıdır. Siyanürle ağır altın madenciliği yapan işletmelere ruhsat verilmemelidir. Ruhsat iptal edilmelidir."

AK PARTİLİ KARSLI: SORUMLULARI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Kordu'nun konuşmasının ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, İliç Komisyonu'nun üyesi olduğunu belirterek, "Henüz bu araştırma neticelenmemiş, dolayısıyla bu kazanın meydana gelme sebepleri tam olarak ortaya çıkmamıştır. Dolayısıyla hem milletimizi yanıltmamak hem yanlış bir kanaate ulaştırmamak, bir de buradan bir siyasi kazanım beklentisi olmaksızın bu çalışmaları titizlikle yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şundan milletimiz müsterih olsun, kazayla ilgili kafalarda tek bir soru işareti kalmayıncaya kadar sorumluları ortaya çıkaracağız" dedi.

DEM Partili Kordu söz alarak "Neden cevap verildi bilmiyorum. Sayın milletvekili Komisyon'da da böyle çok yapıyor, söz alınca arkadan niyeyse bir savunma psikolojisiyle sürekli cevap verme gereği duyuyor. Acaba iktidar vekili diye mi böyle yapıyor bilmiyorum" şeklinde konuştu.

'BUNLAR, AK PARTİ VE YANDAŞLARININ ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇIKAN YASALARLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR'

Kordu, şunları söyledi: 

"Açık beyan var, üstelik daha ileri giderek deprem kuşağı olmadığını, oranın deprem fay hattında olmadığını söylediler. Biz burada kamuoyuyla, halkımızla, Meclis'le bu bilgileri paylaşıyoruz. Buna ilişkin böyle savunma psikolojisiyle cevap vermenin bir anlamı yok. Buradan çıkan yasalarla bu yapılıyor, AK Parti ve yandaşlarının öncülüğündeki çıkan yasalarla gerçekleştiriliyor. Sorumlulukları var, böyle savunma psikolojisiyle cevap vermesinler lütfen."

AK Partili Karslı ise maden sahasında bir faaliyet olmadığını, buna sahaya inerek baktıklarını kaydetti. Karslı, "Cenazeler araştırılmıyor, altın çıkarılıyor' dediniz. indik, baktık, orada faaliyet yok" karşılığını verdi.

MUHALEFETİN GRUP ÖNERİLERİ KABUL EDİLMEDİ

Bu arada TBMM Genel Kurulu'nda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda; Saadet Partisinin "muhalefet partilerinin TBMM Genel Kurulu'na verdiği önergeler", İYİ Parti'nin "israfın önlenmesi", DEM Parti'nin "tarım politikaları", CHP'nin "tarım ve çiftçinin sorunları", AK Parti'nin "Meclis'in çalışma takvimine" ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

'ADI REDGİLLER OLMALI' 

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, TBMM Genel Kurulu'nda muhalefetin verdiği grup önerilerinin reddedilmesine tepki göstererek, "Bir senemiz doldu, bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşın yararına birçok konu buraya geldi ama tamamına bazen üç, bazen beş kişi dinleyerek ret oyu kullandınız. AKP grubunun adının bugünden sonra 'Redgiller' olması lazım" dedi.

(HABER MERKEZİ)