Meclis'te korona virüsü önerisi: Meclis yemekhanesi kapatılsın, milletvekillerine HES uygulansın

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Meclis'te artan korona virüsü vakalarına ilişkin alınacak önlemleri konuştu. Komisyon üyeleri şu önerilerde bulundu: Meclis yemekhanesi kapatılarak paket servise geçilsin, milletvekilleri de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına tabi tutulsun, Genel Kurul'un çalışma saatleri yeniden düzenlensin, Meclis’te filyasyon ya da halk sağlığı komisyonu kurulsun.

Abone ol

ANKARA- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Covid–19 tedbirleri kapsamında özel gündemle toplandı. Komisyon Başkanı Recep Akdağ, 2019'un aralık ayından itibaren dünyanın korona virüsü ile mücadele ettiğini ifade ederek, Türkiye’de de salgına ilişkin tedbirler alındığını söyledi. Akdağ, TBMM'de ise bazı yasal düzenlemelerle bu salgının oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltmak üzere çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

'GENEL KURUL’DA MASKE ÇIKARILMADAN KONUŞMA YAPILSIN'

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Meclis’te korona virüsü vakalarının artığına dikkat çekerek, özellikle Genel Kurul’da konuşma yapan kişinin maskesini çıkarmaması gerektiği uyarısında bulundu. Genel Kurul’a ve komisyon toplantılarına uzaktan katılımın sağlanabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması önerisinde bulunan Şeker, toplantı esnasında kapalı su haricinde servis yapılmaması gerektiğini söyledi.

MECLİS’TE FİLYASYON YA DA HALK SAĞLIĞI KOMİSYONU KURULSUN

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik ise Meclis’te hekimlerin ve siyasi parti temsilcilerinden birer üyenin bulunduğu filyasyon ya da halk sağlığı komisyonu kurulmasını önererek,

“Meclis hastanesinden hekim arkadaşların olduğu, sağlık emekçisi arkadaşların olduğu, sizin başkanlık ettiğiniz ve Meclis’te grubu olan siyasi partilerin hepsinden birer üyenin bulunduğu bir filyasyon ya da halk sağlığı komisyonunun Meclis'te oluşturulması gerek. Böylelikle, bir yerde bir kişiyle ilgili pozitif bir durum ortaya çıktığı zaman, bu konuda en azından asgari düzeyde filyasyon yapalım” dedi.

Eksik, Meclis personeli için mesai saatlerinin esnetilmesi uyarısında bulunarak, “Personelleri taşıyan araçlar çok kalabalık. Sosyal mesafeye uyulacak şekilde arkadaşların evlerine taşınması lazım” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİLİ DÜZGÜN: TORBA KANUNLAR KOMİSYONU ETKİSİZLEŞTİRİYOR

Komisyon toplantısına katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker de korona virüsü salgını nedeniyle Meclis’te yeni bir çalışma düzeni ve çalışma saatlerinin oluşturulmasını önerdi. Öte yandan korona virüsü testi pozitif çıkan AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün de evden bağlantı yaparak komisyon toplantısına katıldı. Düzgün, bu dönemde aynı bir pandemi kurulu gibi çalışmayı teklif ederek şu önerilerde bulundu:

Arife Polat Düzgün

“Korona virüsü nedeniyle çalışma saatleri önemli ama yaklaşık iki buçuk yıldır gördüğümüz düzensiz, etkin olmayan çalışma saatlerinin tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Meclis’te torba kanunlar komisyonları etkisiz hale getiriyor. Bizimle ilgili olan konuların hiç konuşmadan direkt Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçmesinin beni de rahatsız ettiğini ifade etmek istiyorum. Bir de sağlık çalışanlarının hep yanında olduğumuzu söylüyoruz. Sağlık Bakanımız da 2020 yılının sağlık çalışanları yılı olmasını Dünya Sağlık Örgütü’nden istedi ama biz kendi ülkemizde sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını düzeltemiyoruz. Öncelikle sağlık çalışanları sağlıklı ortamlarda çalışmıyorlar.”

'MECLİS YEMEKHANESİ KAPATILSIN, MİLLETVEKİLLERİNE DE HES UYGULANSIN'

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da Meclis’te korona virüsü salgınına karşı alınacak önlemler için Meclis yemekhanesinin kapatılarak paket servise geçilmesi önerisinde bulundu. Kasap ayrıca salgının çıkış noktasını bulmak amacıyla hayata geçirilen Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının milletvekillerine de uygulanması gerektiğini kaydetti.
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise “İş sağlığı ve iş güvenliği genel önlemleri açısından bakıyorum ve kamuda, kamu kuruluşlarında iş sağlığı, iş güvenliği biriminin mutlaka oluşması lazım” dedi.

Komisyon Başkanı Recep Akdağ, Meclis lokantasının kapatılmasının yerinde bir öneri olduğunu belirterek, “Meclis lokantasında da pakete geçilsin. Zaten bana göre kural olarak da geçilmesi gerekir yani bütün restoranlar geçtiğine göre Meclis'in bunun dışında kalması düşünülemez” diye konuştu.

Recep Akdağ
RECEP AKDAĞ: İKTİDAR KULİSİ AMELE KAHVESİ GİBİ OLUYOR

Genel Kurul'un çalışma usullerine ilişkin de çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Akdağ, “Yani belirli saatler, belirli konuşma usuller, yoklamalarla ilgili hususlar, çıkarılacak kanun maddelerinin sayıları… Yani geçen gün bir arkadaşımız çok önemli bir şey söyledi, bizim kulislerimiz, özellikle iktidar kulisi -açık söyleyeyim- amele kahvesi gibi bir şey oluyor. Meclis Genel Kurulu'nu ve kulisleri kalabalıklaştıran husus yoklamalardır ve karar yeter sayılarıdır. Ancak, bundan şu mana çıkmasın: Yani iktidar istediği gibi her kanunu getirsin, istediği yoğunlukta getirsin, muhalefette yoklama da istemesin, karar yeter sayısı da istemesin. Bu anlam çıkmasın ama kalabalığın bundan olduğunu hepimiz biliyoruz. O zaman oturup uzlaşsın gruplar, aralarında uzlaşsınlar. Belli bir çalışma saati, belli bir çalışma maddesinde ortaklaşsınlar” dedi.

Akdağ, partilerin temsilcilerinden gelen önerilerin rapor haline getirilerek Meclis Başkanlığı'na hafta içi sunmak istediklerini ifade etti.