Meclis'te Madımak ve Başbağlar faillerinin araştırılması önerisi reddedildi

CHP'nin Madımak ve Başbağlar katliamlarının faillerinin tespit edilmesi için verdiği grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Abone ol

DUVAR - CHP'nin Meclis'te verdiği Madımak ve Başbağlar katliamlarının faillerinin tespit edilerek "toplumsal adaleti sağlayacak süreçlerin başlatılması" için verdiği grup önerisi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda önergenin gerekçesini açıklayan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, "Yakın tarihimizde insanlık onurunu yaralan ve katliam sonucu önemli iki olayın anmasını yaptık. Bunlar, Madımak ve Başbağlar katliamları. Geldiğimiz noktada Madımak katliamıyla ilgili soruşturmanın zaman aşımından kaynaklı düşürülmesi ve mahkemesinin sonuçlanmaması da gönüllerde yaralar açmıştır" dedi.

Erol "İnsanlar katledildiler. Bu katliam, Türkiye'de yaşayan Alevilere ve Alevilerin inancına karşı yapılan bir katliamdı. Eğer bir toplumsal uzlaşma ve bu olayların bir daha yaşanmamasına yönelik bir kaygımızın olmamasını istiyorsak bu Madımak katillerini yargılayın, yaptıklarını yanlarına kâr bırakmayın" ifadelerini kullandı.

SP: TARİHİN KARANLIK SAYFALARINDA KALMASIN 

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya ise katliamların toplumsal fay hatlarını harekete geçirilmek üzere yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Madımak ve Başbağlar katliamları fotoğrafının tamamında 1993 yılında hem toplumsal fay hatlarının hareket geçirilmesi hem insanımızın birbirine düşürülmesi, etnik ve mezhepsel fay hatlarının harekete geçirilerek insanların birbirinin arkasında duramayacağı bir noktaya taşınmasıyla alakalı bazı gelişmeler olduğunu net olarak görüyoruz.

Şimdi biz de Madımak ve Başbağlar’ın arkasında kimler varsa, o gün bunları kim bu millete yaşattıysa her birisinin araştırılması, soruşturulması, netice itibarıyla tarihin karanlık sayfalarında kalmaması yönündeki irademizi ortaya koyuyor, bunu ifade ediyoruz."

KOÇYİĞİT: ALEVİLER SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

DEM Part Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de Alevilerin sindirilmeye çalışıldığını belirterek bu duruma karşı olan mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Koçyiğit'in konuşması şöyle: "Bu topraklarda Alevi katletmenin suçu yoktur. Bunu en iyi şekilde Sivas katliamında aslında oradaki katillerin -çok açık ve net bir şekilde katil oldukları kameralara yansıyanların- ya affedilmesinden ya da tespit edilmemesinden ve en nihayetinde de Sivas katliamı davasının aslında zaman aşımıyla akamete uğratılmasından çok iyi biliyoruz. Ne yapılmaya çalışılıyor? Aleviler asimile edilmeye çalışılıyor, Aleviler inançlarından döndürülmeye çalışılıyor, Aleviler baskıyla zorla sindirilmeye çalışılıyor. Ama bilinmeyen bir şey var: Biz korkuyu Kerbela’da bıraktık ve biz korkuyu Kerbela’da bıraktığımız gibi Hüseyni duruşu da içimizde taşıyoruz. Ne olursa olsun bu topraklarda tek bir Alevi can varsa tek bir ocakta tütüyorsa şunu söyleyelim: Biz o inancı devam ettireceğiz, bu süreçler devam edecek, inancımıza, itikadımıza uzanan her el, her anlayışa karşı da dik duracağız, mücadele edeceğiz."

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP’nin grup önerisi AK Parti ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

(HABER MERKEZİ)