Meclis'te muhalefet partilerinin tüm grup önerileri yine reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri yine AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Abone ol

DUVAR - AK Parti ve MHP, TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partilerinin gündeme ilişkin grup önerilerinin gündeme alınmasını bir kez daha reddetti.

AA'nın aktardığına göre Genel Kurul'da, Saadet Partisi'nin "Belediyelerin taşeron şirketlerinde çalışan işçiler", İYİ Parti'nin "Elektrik dağıtım işlerinin özelleştirilmesi", DEM Parti'nin "Koşullu salıverilme" ve CHP'nin "Elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesi" üzerine verdiği grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, yerel seçimlerden sonra bazı belediye çalışanlarının işte çıkarıldığını söyledi.

Belediye şirket çalışanlarının özlük haklarının olmaması nedeniyle bu kişilerin kolay işten çıkarıldığını belirten Şahin, "Her gelen belediye başkanı kendine göre ekip kurabiliyor. Yakın ekibi anlayabiliriz ama normal çalışan vatandaşlar neden işten çıkarılır, neden evine ekmek götürmeye çalışan bir işçinin ekmeğiyle oynanır bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu, çözülmesi gereken bir sorun." dedi. Şahin, bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını istedi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar da İzmir'de yağmur sonrası oluşan su birikintisinde iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiğini ifade etti.

'EPDK ÖZELLEŞTİRME SONRASI DENETLEME YAPMIYOR' 

Söz konusu yerle ilgili defalarca şikayette bulunulmasına rağmen şikayetlerin dikkate alınmadığını, gerekli tedbirlerin alınmadığını belirten Kırkpınar, "Gazetelerde haber oldu, kulağınızın üstüne yattınız. Ülkede ne denetleyen var ne de hesap veren. Büyük bir ihmal yüzünden ölüm göz göre göre geldi" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), görevinin elektrikte özelleşme sonrası bu alanda iş yapan kuruşları denetlemek olduğunu ifade eden Kırkpınar, "Bu kuruluş denetleme yapmıyor, düzenlemeden de geri duruyor." diye konuştu.

'ÜLKENİN HER TARAFI MAYIN TARLASI'

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan da olaya ilişkin araştırma komisyonunun kurulmasını ve elektrik dağıtım şirketlerinin denetlenmesini istedi.

Durumun sadece İzmir ile sınırlı olmadığını vurgulayan Arslan, "Emin olun ülkenin her tarafı mayın tarlası, hatalı imalatlarla dolu ve kimin zarar göreceği de belli değil. Bu araştırma komisyonunu kuralım, dağıtım şirketlerini etkin bir şekilde denetleyelim." dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "CHP'li belediye ve İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), 2023 yılında sel felaketinden sonra 2024 yılında kazanın olduğu alanda birçok çalışma yapmıştır. İZSU değişik zamanlarda da kazı çalışması yapmıştır. İZSU, bu çalışmaları yaparken bu dağıtım şirketinden teknik destek, gözlemci talep etmemiştir. Burada İZSU suçluysa, Gediz suçluysa yargımız buna karar verecektir. Suçlulara gerekli cezayı verecektir."

'GECEKONDU MAHKEMESİ'

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2021 yılında çıkarılan bir yasa ile İdare Gözlem Kurullarının oluşturulduğunu, bu kurulların, insanların infazını uzattığını söyledi.

Beştaş, "Bu kurullarda kimler var? İdari personel adı altında kalorifer teknikeri de elektrik tesisatçısı da birinci müdür de psikiyatr da var. O insanların cezasını hangi yetkiyle uzatırsın? Adeta gecekondu mahkemesi." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

AK Parti'nin "Meclis'in çalışma takvimine" ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

(HABER MERKEZİ)