Meclis’te sıkıştırılmış erken seçim mesaisi!

TBMM, YSK’nın beklediği Uyum Yasası için mesai yapmaya hazırlanıyor. 100 bin imzayla Cumhurbaşkanlığı adaylığını da düzenleyen 10 maddelik teklifin 2 gün içinde yasalaşması hedefleniyor.

Abone ol

ANKARA - TBMM, 20 Nisan’da alınan seçim kararının ardından “Uyum” mesaisi yapacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili 10 maddelik teklifin 2 gün içinde yasalaşması hedefleniyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven son açıklamasında seçim takvimi için uyum yasalarının geçmesi gerektiğini belirterek “Seçim takvimini açıklamak için onu bekliyoruz” dedi.

ANAYASA KOMİSYONU TOPLANIYOR

Güven’in beklediği 10 maddelik teklifte Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu ve Seçimlerin Temel Hükümleri ile Seçmen Kütükleri Kanunu’nda değişiklik öngören düzenlemeler yer alıyor. AK Parti Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Şentop ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’nın imzasıyla Meclis’e sunulan 10 maddelik teklif TBMM’nin kuruluşunun 98. Yıldönümü nedeniyle resmi törenlerin yapıldığı gün görüşülmeye başlanacak.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın 23 Nisan dolayısıyla Meclis Tören salonunda resepsiyon verdiği akşam saatlerinde Anayasa Komisyonu teklifi görüşmek için toplantı halinde olacak.

CHP’DEN 100 BİN İMZA İTİRAZI

Saat 18.00’de başlayacak Anayasa Komisyonu toplantısında ele alınacak teklife muhalefet cephesinden çok büyük itiraz beklenmiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon Üyesi Muharrem Erkek, 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adaylığı düzenlemesinde imzaların sadece kişinin kayıtlı olduğu ilçe seçim kuruluna verilmesinin zorlaştırıcı bir düzenleme olduğunu söyledi. CHP, zaman darlığının dikkate alınmasını isteyerek her seçmenin dilediği ilçe seçim kurulunda imza vermesini önerecek. Yine 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adayı olacak kişiden istenecek belgelerin birçoğunun gereksizliğine işaret edilecek.

TEKLİF SALI GÜNÜ GENEL KURUL’DA OLACAK

Teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin pazartesi günü tamamlanıp, seçim tarihi teklifindeki gibi AK Parti önergesiyle süreç hızlandırılarak bir sonraki gün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak yasalaşması bekleniyor. 10 maddelik kanun yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı onayına sunulacak. Bu sürecin de en hızlı şekilde işletilip en geç hafta ortasında sürecin tamamlanması bekleniyor.

İLK BAŞVURU İTTİFAK İÇİN OLACAK

YSK beklediği bu kanunun yasalaşmasının hemen ardından seçim takvimini açıklayacak. Taslak takvime göre seçim takvimi 30 Nisan itibariyle başlatılacak. Mevcut yasaya göre ittifakla seçime girecek partiler 7 gün içinde YSK’ya başvuru yapmak zorunda. Ancak YSK’nın bu süreyi kısaltma yetkisi var. Bu durumda seçim takvimi açıklandıktan hemen sonra siyasi partilerin ittifak kararlarının da YSK’ya hemen sunulacak şekilde hazır olması gerekiyor. (DUVAR)