Meclis’te takvim anlaşmazlığı: 15 günde 5 teklif geçecek mi?

Yoğun gündem nedeniyle Meclis mesaisini uzattı. 1 Temmuz'da yaz tatiline girmesi gereken TBMM, 1 Ağustos’a kadar haftada 7 gün çalışıp 180 maddelik 5 yasa teklifini görüşecek.

Abone ol

ANKARA – İç Tüzük gereği 1 Temmuz’da çalışmalarına yaz arası vermesi gereken Türkiye Büyük Millet Meclisi, yoğun gündem nedeniyle mesaisini uzattı. AK Parti’nin planlamasına göre Meclis, 1 Ağustos’a kadar çalışmalarını sürdürecek ve bu tarihe kadar, bekleyen en az 5 kanun teklifi yasalaşacak.

5 TEKLİF, 180 MADDE

Muhalefet partilerinin yoğun şekilde itiraz ettiği, ilgili meslek örgütlerinin de karşı çıktığı bazı kritik düzenlemeler içeren teklifler şöyle:
- Öğretmenlik Meslek Kanunu (39 madde – 22’si kabul edildi)
- Tasarruf Paketi (32 madde)
- 9’uncu Yargı Paketi (39 madde)
- Vergi Paketi (53 madde)
- Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair teklif (17 madde).

AK Parti Meclis Grubu, 180 maddenin görüşüleceği bu 5 kanun teklifinin dışında KKTC ile sağlık alanında iş birliği yapılmasını düzenleyen teklifi de bu süreçte gündeme getirmeyi planlıyor.

İTİRAZ EDİLEN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

Söz konusu tekliflerin içinde tüm toplumu yakından ilgilendiren ve hem muhalefet partilerinin hem de sivil toplum kuruluşlarının itiraz ettiği önemli düzenlemeler bulunuyor. Sokak hayvanlarının "uyutulması", en düşük emekli maaşının (kök maaşa eklenmeden) 12 bin 500 liraya çıkarılması, kadınların kendi soyadını kullanmaması, üniversiteyi bitiren ve KPSS’yi kazanan öğretmenlere 4 dönem eğitim verecek ve öğretmenliğe başlayıp başlamamasına karar verecek Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması bu kritik düzenlemeler arasında yer alıyor.

1 AĞUSTOS’A KADAR 8 MESAİ GÜNÜ

AK Parti’nin planlamasına göre bu teklifler 1 Ağustos’a kadar olan 15 günde yasalaşabilir. Muhalefet partilerine göre ise bekleyen kanun tekliflerinin yasalaşması için normal şartlarda en az 2 -3 ay mesai yapılması gerekiyor.
1 Ağustos’a kadar geçecek olan 15 günde Meclis’in rutin olarak mesai yapacağı 8 gün bulunuyor. Çünkü iç tüzüğe göre Meclis Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri mesai yapıyor.

AK PARTİ ÇALIŞMA SAATLERİNİ UZATIYOR

AK Parti; kanun tekliflerinin 1 Ağustos’tan önce yasalaşmasını sağlamak için çalışma saatlerinin değişmesi konusunda önerge vererek önümüzdeki haftadan itibaren haftanın 7 günü mesai yapılmasını öneriyor ve 5 teklifin 15 günde yasalaşabileceğini söylüyor.

GEREKÇE: SÜRESİ DOLAN, ACİLİYETİ OLAN DÜZENLEMELER

AK Parti’nin bu planlamasının sebeplerinden biri Tasarruf, Vergi ve Yargı paketlerinde süresi dolan ve uzatılması gereken bazı düzenlemeler olması. Süresi dolan düzenlemeleri geciktirmemek için muhalefetin itirazları sebebiyle uzayan genel kurul görüşmelerini dikkate alan AK Parti Grubu’nun ilk adımı, Genel Kurul görüşmeleri devam eden Öğretmenlik Meslek Kanunu müzakerelerine ara vererek teklifi önümüzdeki günlere ertelemek oldu.

AK PARTİ ‘HIZLANALIM’ DEDİ, MUHALEFET UZLAŞMADI

AK Parti Grup yöneticileri Meclis’in haftanın 7 günü çalışarak bu beş teklifi yasalaştırması önerisini sunmak için de muhalefet partileriyle de temasa geçti ve uzlaşı aradı. Ancak muhalefet partileri, sokak hayvanlarıyla ilgili teklif ve Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifinin nitelikli bir şekilde tartışılarak yasalaşması gerektiğini belirterek uzlaşmayı reddetti.

MUHALEFET: TARTIŞMALIYIZ, GEREKİRSE AĞUSTOS’TA DA ÇALIŞIRIZ

Muhalefet partilerinin temsilcileri, iktidar partisiyle taban tabana zıt oldukları çok sayıda düzenleme olduğunu, pek çok düzenlemenin de aciliyeti olmadığını ifade ederek gerekirse ağustos ayında da çalışmaya ve tüm maddeleri detaylıca ele almaya hazır olduklarını söyledi.

MECLİS 7 GÜN MESAİ YAPACAK

AK Parti’nin çalışma takviminde değişiklik yapılması önergesi AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmesi bekleniyor.