Meclis'te yapılan yoklamalar HDP'liler için mi?

Meclis’in yasama faaliyetlerine katılmama kararı alan HDP’lilerin İç Tüzük gereği ‘devamsızlıktan’ milletvekillikleri düşecek mi? HDP’li Meral Danış Beştaş TBMM'de en fazla devamsızlık yapanın AK Partililer olduğunu söylüyor...

Abone ol

ANKARA - TBMM'de bugüne kadar uygulanmayan devamsızlık kuralı HDP'li vekiller için uygulanacak mı? HDP’nin, Eş Genel Başkanları da dâhil 10 milletvekilinin tutuklanmasının ardından yasama faaliyetlerine katılmayacağını açıklaması üzerine, ‘HDP’lilerin milletvekillikleri düşer mi?’ sorusu gündeme gelmişti. Bir milletvekili mazeretsiz ya da izinsiz Genel Kurul oturumuna ya da komisyona katılmıyorsa yok sayılıyor. Genel Kurulu geçtiğimiz hafta AK Partili Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın yönetti. Genel Kurulun  iki oturumunda yoklama yapıldı. Geçen hafta komisyonlar da çalıştı ve onlar da yoklama cetvelinde olmayanları not etti. Meclis’teki bu yoklamaları HDP’ye yoranlar olunca konuyu HDP’nin hukukçu milletvekili Meral Danış Beştaş’a sorduk. Beştaş, ‘AK Parti milletvekillerinin sadece el kaldırarak oy vermek zorunda kaldıkları Genel Kurula geldiklerini, en fazla devamsızlığı onların yaptığını’ söyledi.

'AK PARTİLİLER’İN DÖRTTE ÜÇÜNÜN VEKİLLİĞİ DÜŞER'

Meral Danış Beştaş şunları söyledi: “Cezaevindeki arkadaşlarımızın tutukluluk kararı olduğundan bu uygulama, dışarıdaki vekillere yöneliktir. Bugüne kadar hiç kimseye uygulanmayan bir kuralı bize uygulayacaklarsa bu onların bileceği iş! Herhalde yoklamaları dikkate alsalar iktidar partisi milletvekillerinin dörtte üçünün milletvekilliklerinin düşürülmesi gerekiyor. En iyimser tahminle dörtte üçü diyorum, çünkü sadece el kaldırarak oy kullanmaları gerektiğinde geliyorlar Genel Kurula. Meclis Genel Kurulunun bomboş hâlini de en iyi basın mensupları görüyordur.

Bu sonuçta şekli bir kural. Bu kadar söyleyebilirim. Mevcut eş başkanlarımız tutuklu, milletvekili arkadaşlarımız tutuklu. Partimize yönelik Türkiye’nin her yanında aralıksız bir gözaltı ve tutuklama operasyonu devam ettiriliyor. Bu demokratik siyaseti, partinin çalışmalarını fiilen engellemektir. Asıl suç budur! Bunun soruşturulması gerekiyor ama Türkiye’de yargı da şu an büyük bir darbe yediği için yargı da bir şey yapamıyor.”

TÜZÜK NE DİYOR?

Meclis İç Tüzüğü’nün ‘ Milletvekilinin devamsızlığı’ başlıklı o maddesi şöyle: Madde 138- Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir. Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve raporunu hazırlar. Bu raporu görüşen Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse üyeliği düşer. Üyeliğinin düşmesi istenen milletvekili isterse Karma Komisyonda ve Genel Kurulda kendisini savunur veya bir üyeye savundurur… (DUVAR)