'Medeni Kanun'a dokunma, uygula'

Eşitlik İçin Kadın Platformu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Medeni Kanun için Mücadele Çalıştayı düzenledi.

Abone ol

DUVAR -  Adalet Bakanlığı'nın 4-5 Ocak tarihlerinde düzenlediği 'Türkiye Yüzyılında Türk Medeni Kanunu Çalıştayı'nın ardından Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Medeni Kanun için Mücadele Çalıştayı düzenledi.

Çalıştay, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim ve Eşitlik için Kadın Platformu’ndan Avukat Hülya Gülbahar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.              

Açılış konuşmalarının ardından Medeni Kanun’un önemi ve kadınların karşı karşıya olduğu risklerle mücadeleyi ele alan ilk oturumda, Esra Şen’in moderatörlüğünde İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu, Kaos GL’den Özlem Şen ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav söz aldı.

Çalıştayın ilk oturumu, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, DEM Parti milletvekili Ceylan Akça, EHP sözcüsü Özge Akman, CHP milletvekili Sibel Suiçmez, CHP milletvekili Elvan Işık Gezmiş’in  katkılarıyla sona erdi.

'BİZİ EŞİT OLMADIĞIMIZ HİÇBİR MASAYA OTURTAMAYACAKLAR'

Çalıştayda ilk sözü alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, konuşmasına mücadele arkadaşlarını ve tüm katılımcıları selamlayarak başladı:

“Biliyorsunuz, Adalet Bakanlığı Medeni Kanunla ilgili 4-5 Ocak’ta bir çalıştay gerçekleştirdi. Medeni Kanuna el uzatmak demek, laikliğe savaş açmak demektir. Fakat asla onlara geçit vermeyeceğiz. Çünkü biz sadece bu salonda bir araya gelen kadınlarla sınırlı değiliz, yüz binlerce kadının sesi olmaya çalışıyoruz. Büyük bir mücadele cephesini var edeceğimize kimsenin şüphesi olmasın.

Bu çalıştayı yapma gerekliliği duyduk çünkü çeşitli aile şuraları, sempozyumlar, çalıştaylar düzenlenerek sözde erkek mağduriyetlerini ileri sürüyorlar, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını söylüyorlar. Hedefte olan yalnızca kadınlar değil, anayasanın da hedefe alındığı günler yaşıyoruz.

Ülkede bir korku atmosferi yayılıyor. Örgütlenme hakkımıza saldırılarda bulunmaya çalışıyorlar. Mücadele eden kadınları gözaltılarla, tutuklamalarla yıldırmaya çalışıyorlar. Ama biz çoğulcu bir mücadeleyi, ortak bir aklı ortaya koyabileceğimizi düşünüyoruz.

Sözlerimi toparlarken sesimizin ulaştığı tüm kadınlara seslenmek isterim: Korkma, Medeni Kanuna dokunamayacaklar, bizleri eşit olmadığımız hiçbir masaya oturtamayacaklar. Korkma, nafaka hakkımıza dokundurtmayacağız. Korkma, aile kıskacının içerisinde kölece bir yaşamı bizlere dayatamayacaklar. Korkma, eşit, özgür, laik bir yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Korkma, 6284’ü ayıklayacağını söyleyenlerin eşitlik, özgürlük karşıtı yobaz fikirlerini bizler yaşamın her alanından ayıklayacağız. Korkma, mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek!”

'MİLYONLARCA KADIN ONLARI DURDURABİLİRİZ'

Ardından Eşitlik için Kadın Platformu’ndan (EŞİK) Hülya Gülbahar, medeni yasanın laiklikle birlikte toplumsal hayatın direği ve vazgeçilmezi olduğuna dikkat çekerek açıklamalarda bulundu:

“Adalet Bakanı, aile hukukunu toptan ele alacağını söyleyen açıklamalarda bulunuyor. Kamuoyunu ve kadınları kandırabilmek için birtakım çalıştaylar düzenliyorlar. Hızlı boşanma denilen tuzağa, feministler ve kadınlar olarak düşmememiz gerekir. Bizler tabii ki kadınların ev içinde de ev dışında bağımsız hayatlar sürmelerini savunuyoruz. Ancak haneler içinde süregiden mevcut ekonomik şiddetin de kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir şiddet türü olduğunu bizlere unutturmak istiyorlar. Bekir Bozdağ’ın gündeme getirdiği nafaka hakkına saldırıları, kadın vekillerin 10 Nisan 2022’de nafaka direnişiyle karşı çıkarak erteletebildik.Tuzaklara düşmeden, umutsuzluğa kapılmadan, ortak mücadeleyi örebilmemiz gerekli.

Medeni Yasanın kabul edildiği gün olan 17 Şubat’ta, Medeni Yasayı delik deşik edecek bir kanun değişikliği teklifini önümüze getirebilirler. Fakat biz onları durdurabiliriz, milyonlarca kadın birlikte  başarabiliriz. Medeni Yasayı ve diğer yasaları savunmaya devam etme görevi bize düşüyor.

Anayasayı uygulamayanlar, yeni bir yasa yapma hakkına sahip değildir. Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) olarak ‘Yasalara dokunma, uygula’ diyoruz. Hepimize kolay gelsin!” diyerek sözlerini sonlandırdı.