Medeni Yıldırım davasında karar duruşması

Askerlerin karakoldan açtığı ateşle hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’ın duruşması bugün. Savcı, davanın tek sanığının beraatini istemişti.

Abone ol

DUVAR - 28 Haziran 2013’te kalekol yapmını protesto eden kitlenin içinde yer alan Medeni Yıldırım, karakoldan açılan ateşle hayatını kaybetmiş, eyleme katılanlardan 8 kişi de yaralanmıştı.

Yıldırım’ın öldürülmesiyle ilgili dava, olaydan yaklaşık 2 yıl sonra açılabilmişti.

Yıldırım’ın öldürülmesi davasının tek sanığı er A. Ç., suçlamaları reddetmiş, 13 Ekim 2016’da gerçekleşen duruşmada savcı, sanığın beraatini istemişti. Mütaalasında sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak somut ve inandırıcı delil bulunamadığını belirten savcı, davanın tek sanığı olan A.Ç.’nin beraatını talep etmişti. Savcı, olay ile ilgili gerçek fail veya faillerin tespit edilmesi amacıyla Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını da istemişti. Bugün görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

KEŞİF İKİ YIL SONRA YAPILDI

28 Haziran 2013’te, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden kitlenin içinde bulunan Medeni Yıldırım, askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti. Olayda, eylemde yer alan 8 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili Lice’de başlatılan soruşturma, daha sonra görevsizlik kararıyla Lice’den Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi ve dosyaya gizlilik kararı konuldu. Olaydan bir yıl sonra, Medeni Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı. Jandarmanın ateş ettiği kesinleşse de, Yıldırım’ın öldürülmesiyle ilgili kimse suçlanmadı. Olay yerinde keşif ise yaklaşık iki yıl sonra yapıldı. Dava, ancak Eylül 2015’te açılabildi.

Cumhuriyet Savcısı Yunus Ferhat Sorgut, hazırladığı iddianamede Medeni Yıldırım’ın karakola taş atanları izlediğini söyledi. Savcı, şüpheli asker A.Ç.’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun kasten öldürmeyi düzenleyen 81. ve olası kastı içeren 21/2  maddelerinden yargılanmasını istedi.

A.Ç. ise savunmasında olay sırasında nizamiye nöbet kulübesinde kendisinin Bixi marka silahın başında olduğunu, silahın kurma kolunu çektiğini ancak ateş etmediğini belirterek suçlamayı kabul etmedi.

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” iddiaları başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.