Medikal estetik uzmanları soruyor: Merdiven altı önlenecek mi?

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Değişikliği, sağlıkta tartışmalara sebep oldu. Uzmanlar, yeni sistemin merdiven altını önlemesini beklediklerini söyledi.

Abone ol

DUVAR - 7 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Değişikliği’, sağlıkta güzellik ve estetik alanındaki uygulamalar üzerinden tartışma yarattı.

Değişiklikle birlikte yönetmelikte yer alan, estetik işlemler için sadece "deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan hekimler" ibaresi kaldırıldı.

Sağlık alanında yapılan bu ani değişiklik, tıp dünyasını ikiye böldü. Bazı hekimler kararı, “estetik ve güzellik amaçlı işlemleri her hekimin yapmasına olanak sağlayan bir düzenleme” olarak değerlendirdi. Bazı hekimlerse, bunu Sağlık Bakanlığı’nın bir sistem revizyonu olarak yorumladı ve beklentilerinin, bakanlığın yaptığı değişikliğin altını kısa zaman içinde doldurması olduğunu söyledi. Tartışma, hekimlerin tepki ve destek açıklamalarıyla birlikte büyüdü.

‘BAKANLIK ONAYLI SERTİFİKA’ VURGUSU

Gündem yaratan düzenlemenin ardından Türk Dermatoloji Derneği, bu değişikliğin estetik ve güzellik amaçlı işlemlerin yaygınlaşmasına kapı araladığına dair oluşturduğu algının doğru olmadığını belirtti.

Değişiklikle ilgili tartışmalara sosyal medya üzerinden açıklık getiren Sağlık Bakanlığı da “Yeni yönetmelik, belirli branş hekimlerine ilaveten eğitim müfredatları ve bakanlık onaylı sertifikalarıyla edinilmiş yetkinlikleri kapsamında diğer hekimlerin de estetik uygulamaları yapabilmesine imkân vermektedir” şeklinde açıklama yaptı.

Uzmanlık dışındaki hekimlerin, eğitim ve bakanlık onaylı sertifikalarla estetik uygulama yapabileceklerini açıklayan bakanlık, bunun “sağlık turizmini olumsuz etkileyeceği” ve “estetik uygulamalarda komplikasyonların artacağı” iddialarını da yalanladı. Ancak bu değişikliğin denetim konusundaki ihtiyacı artırabileceği konusunda bazı endişeler var.

Dr. Sadık Yılmaz, son yıllarda estetik uygulamaların arttığına dikkat çekti.

'DAVA SAYISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR'

Toplumun artan ilgisiyle birlikte bu tür işlemlerin son yıllarda yaygın olarak uygulanmaya başladığına dikkat çeken Akdeniz Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Başkanı Dr. Sadık Yılmaz, hem hastalık hem de kozmetik uygulamalar için uzmanlaşmanın önemine yönelik kurallara ve etkin denetime ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu konuda arayış içinde olanların, ciltlerini uzmanlara emanet etmelerinin önemine değinen Yılmaz, yetkisiz kişilerce uygulanan işlemlere bağlı açılan davaların sayısının gün geçtikçe arttığının altını çizdi.

Yılmaz, sektördeki hekimlerin üyesi olduğu Türk Dermataloji Derneği’nin bu konuyla ilgili açıklamasını da şöyle aktardı: “7 Ocak’ta yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği, muayenehane, poliklinik ve tıp merkezlerinde gerekli fiziki donanımın olması koşuluyla hekimlerin, eğitim ve sertifikalı yetkinlikleri kapsamında estetik amaçlı sağlık hizmeti sunabileceği belirtildi. Bu sınırlamanın ne anlama geldiği, ilgili hukuki düzenlemelerle birlikte anlaşılmalı. Dermatologlar olarak çağrımız şu: Kozmetik uygulamaların toplumda çılgınlık boyutuna ulaşan kontrolsüz ve uygunsuz artışını etik sınırlara çekebilmek ve bunları yönetebilmek için eğitimi, donanımı ve yetkisi olan yeteri kadar hekim var. Alternatif arayışlardan vazgeçilmeli.”

'TÜM HEKİMLERE YETKİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Yılmaz, yönetmelik değişikliğinin yanlış algılara sebep olmaması için Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu’nca hekimlere yapılan duyuruyu da paylaştı: “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik estetik amaçlı sağlık hizmetlerinin tüm hekimlerce sunulmasına imkan sağlamaz. Söz konusu değişiklikle birlikte tüm hekimlere uzmanlık alanlarından bağımsız olarak tüm estetik amaçlı girişimleri uygulama yetkisi tanınması söz konusu değildir. Estetik amaçlı işlemleri uygulamaya dair sınır, mevcut hukuki düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde belirlenir. Uzmanlık alanı ve müfredatın dışına çıkan estetik amaçlı uygulamalar hukuka aykırıdır ve hasta sağlığını tehdit eder. TDD, bu gibi durumlarda önceden olduğu gibi bundan sonra da gerekli hukuki başvuruları yapacaktır.”

Dr. Figen Sayın Yıldıran
'MERDİVEN ALTI İŞLEMLERE KARŞI ÖNLEM NİTELİĞİNDE'

Bu alanda yasa dışı uygulamaların önlenmesi açısından Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararı desteklediğini belirten Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Kadın Komisyonu üyesi, medikal estetik uzmanı Dr. Figen Sayın Yıldıran ise bu sayede bakanlığın kontrollerinin, sistemi daha güvenli hale getirmesini beklediklerini ifade etti.

Sadece medikal estetik alanındaki kliniklerin değil, ilaç, ürün ve cihaz firmalarının da kayıt altında olmasının önemine vurgu yapan Yıldıran, kararın bunu sağlamak için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yıldıran, şunları söyledi: “Günümüzde toplum sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri merdiven altı dediğimiz yasa dışı işletmeler ve buralarda yanlış ürün ve cihazlarla yapılan medikal estetik uygulamalar. Yayınlanan karar, bu tür girişimlere karşı alınmış bir önlem niteliğinde.”