Medine Kara'nın şüpheli ölümünde 5 yıl sonra ilk duruşma: Savcı dosyayı kapatacak da basının baskısı var

2017'de asılı bulunan Medine Kara’nın ölümüne ilişkin ilk duruşma yapıldı. 'Eşe karşı basit yaralama'dan yargılanan sanık Ahmet Kara'nın avukatı, dosyanın kapatılmasını istedi.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY- Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde asılı halde bulunan Medine Kara’nın şüpheli ölümüne ilişkin 5 yıldır süren hazırlık soruşturmasının ardından sanık Ahmet Kara ilk defa hâkim karşısına çıktı. Dörtyol 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde "eşe karşı basit yaralama" suçundan açılan davada, sanık ve müşteki vekilleri ve İskenderun Kadın Platformu hazır bulundu.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Ahmet Kara, Kara’nın ailesi ve avukatı Tamer Demirci, Medine Kara’nın avukatı İsa Ayanoğlu, İskenderun Kadın Platformu üyesi Avukat Mehtap Sert, Medine Kara’nın ablası ve babası katıldı.

MEDİNE’YE ŞİDDET UYGULAMADIM

Sanık Ahmet Kara, eşine fiziksel ya da sözlü şiddet uygulamadığını söyleyerek hakkındaki iddiaları reddetti,
hâkim Medine’nin cep telefonundaki darp fotoğraflarını sorduğunda ise 'haberi olmadığını' savundu. Medine’nin ortaya çıkan günlüğünde darp ettikten sonra soğuk suya tuttuğu, ağzına silah dayayarak öldürmekle tehdit ettiğinin yazılı olduğu sorulduğunda ise Ahmat Kara, “Medine’den boşanmak istedim, ‘boşanırsan kendimi öldürürüm’ dedi. Tüm ailesinin haberi vardı, durumu anlattım. Polis abisi 'Beyazla geldi beyazla çıkar' dedi" yanıtını verdi.

'SAVCI 'BASININ BASKISI VAR' DİYOR'

Ahmet Kara davanın basına yansıtılmasından rahatsız olduğunu, bu sebeple işinden olduğunu ve yeni işinden de atılmak istemediğini söyledi. O sırada Medine’nin ablası “Benim kardeşim de canından oldu” diyerek tepki gösterdi.
Medine Kara’yı kapının açılmaması üzerine üçüncü kata dışardan tırmanarak evde asılı bulduğunu söyleyen Ahmet Kara’ya doğuştan sakat olan kolu ile nasıl çıktığı soruldu. Kara 112’yi neden aramadığı ve nasıl tırmandığına ilişkin sorulara net cevaplar vermedi.

Sanık Avukatı Tamer Demirci ise Medine Kara’nın günlüğünde yazdığı gibi şiddet görmediğinin göstergesi olarak suç duyurusunda bulunmamasını gösterdi. Demirci “Savcı arkadaşlarımıza soruyoruz; 3 defa takipsizlik verilmiş, niye açılıyor bu dava diye. ‘Basın üzerine çok gidiyor’ diyorlar. Telefon incelemesinde medyum, falcı arama kayıtları çıktı. Aramalardan da anlaşılacağı gibi Medine’nin psikolojisi bozuktu. İlaç kullanmış mı, herhangi bir psikiyatri kaydı var mı buna bakılsın istiyorum. Müvekkilimin de beraatını talep ediyorum” diye konuştu.

'TELEFON İNCELEMESİ 2,5 SENEDE GELDİ'

 Dosyada Medine’nin darp edildiğine dair fotoğraflar, günlük, telefon mesajlarına rağmen iki defa takipsizlik verilmesinin şaşırtıcı olduğunu vurgulayan Medine Kara’nın Avukatı İsa Ayanoğlu, “İntihar eden bir insanın ense kökünde morluk olmaz. Ensedeki morluğa bakılırsa Medine’nin kendini asması imkânsız. Adli Tıp nasıl inceleme yaptı anlamış değilim” dedi.

Medine Kara dosyasında birçok delil toplanmadan dosyaya takipsizlik kararı verildi, avukatlar itiraz etti. Telefon kaydı ve günlük ortaya çıkmasının ardından ikinci takipsizlik kararı verildi, buna da itiraz edildi. Avukat İsa Ayanoğlu, “2,5 senede telefon incelemesi geldi. Dosya baştan itibaren hızla kapatılmaya çalışıldı. En son bu kadar itiraz olunca dava açalım dediler. Eziyet olduğu aşikâr, tutuklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

BABA ALİ OK: KIZIMI KOCASI ÖLDÜRDÜ

Medine Kara'nın babası Ali Ok, sanıktan şikâyetçi olduklarını belirterek "Benim kızımı bu adam ve ailesi öldürdü. Ben tutuklanmasını istiyorum. Benim kızımı darp etti. Vücudunda darp, bıçak izi vardı. Ailesi de kızıma eziyet etti. Kızıma bırakıp gel dedim, 'düzelir baba' deyip gelmedi. Cezalandırılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Medine’nin ablası Nuray Kara ise kardeşi Medine’yi yıkamak için gasil haneye girdiğinde, vücudunun her yerinde darp olduğunu gördüğünü aktardı. Kardeşinin 7 aylık evli olduğunu, yaşananları günlüğü okuyunca öğrendiklerini, sorunları olsa da Medine’nin “çözülür abla” dediğini söyledi. Nuray Kara, kardeşinin intihar etmediğini, dövülerek öldürüldüğünü, intihar süsü verildiğini iddia etti: "Bir hafta önce yanıma geldi kışlık yiyecek yaptık. Kışlık yapan insan intihar eder mi hiç? Kardeşim intihar edecek bir insan değildi.”

AVUKAT SERT: ADİL YARGILANMA İLKESİ İHLAL EDİLDİ

Dava dosyasında adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini ifade eden İskenderun Kadın Platformu üyesi Avukat Mehtap Sert ise etkin soruşturmanın yapılmadığını belirtti. Yaptıkları itirazların savcılık tarafından detaylı olarak araştırılmadığını, devam eden bir işkence hali cep telefonu mesajları ile sabit iken buna dair sorular sorulmadığını belirten Sert, “Delilleri karartma şüphesi ve kaçma ihtimali olduğundan dolayı sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme, sanığın tutuklaması talebini reddederek, üç komşusunun dinlenmesine karar verdi ve duruşmayı 23 Eylül'e erteledi.

NE OLMUŞTU?

Medine Kara, 8 Eylül 2017'de evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kara'nın şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia etti. Soruşturma kapsamında Adana Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı otopsi raporunda, Kara'nın “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedilirken, vücudundaki morluklara yer verilmedi. Soruşturma ise 3 ay sonra “intihar” denilerek kapatıldı.

Savcılığın takipsizlik kararının ardından Avukat Mehtap Sert, İskenderun Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de takipsizlik kararı kaldırılırken, Kara'nın dosyası tekrar Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Telefon ve bilgisayarı da inceleme için kriminal laboratuvara gönderildi. Bu sürede Kara’ya ait bir günlük ortaya çıktı. Günlük ve telefondaki şiddet delillerine rağmen savcılık olayın intihar olduğunu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığını belirterek ikinci kez takipsizlik kararı verdi.