Medyada OHAL raporu: 3 ayda 39 gazeteci tutuklandı

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2017 Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan Medya Raporu'nu yayınladı. Rapora göre 3 ayda 39 basın çalışanı gözaltına alındı, 26 basın çalışanı tutuklandı. 

Abone ol

ANKARA - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)  2015 yılından bu yana üçer aylık periyotlarla yayınladığı "Medya Raporu"nun 2017 Nisan- Mayıs- Haziran dönemini kamuoyu ile paylaştı. Basına, gazeteciliğe, ifade özgürlüğüne ve gazetecilere dönük baskıların son dönemde artış gösterdiği ifade edilen raporda ek olarak '15 Temmuz Darbe Girişimi'nden bu yana basına yönelik baskı ve ihlallerin verileri yer aldı.

ÜÇ AYDA 26 TUTUKLU GAZETECİ

Cumhuriyet ve Sözcü Gazetesi'ne operasyonlar, 'FETÖ' bağlantısı iddiası ile kapatılan medya kuruluşlarının satışı, yabancı basın çalışanlarına baskı gibi birçok hak ihlaline yer verilen rapora göre son üç ayda ikisi yabancı uyruklu 39 basın çalışanı gözaltına alındı ve bunlardan 26'sı tutuklandı. Nisan- Mayıs- Haziran ayında 8 internet haber sitesine erişim engellendi.

Medya Raporu'na göre son üç ayın verileri şu şekilde:

6 basın mensubu darp edildi, hedef gösterildi

1 basın mensubunun evi kurşunlandı

3 yabancı basın mensubu sınır dışı edildi

89 basın çalışanı işten çıkartıldı

Basın mensuplarına açılan 39 davanın görülmesine devam edildi; bunlardan 20’si sonuçlandı; 15’inden hapis cezası çıktı.

15 TEMMUZ'DAN BU YANA 103 TUTUKLAMA

'15 Temmuz Darbe Girişimi'nin üzerinden bir yıl geçti. ÇGD'nin hazırladığı raporda 'Darbe Girişimi'nden bu yana  basına yönelik baskı ve ihlallerin istatistikleri ayrı olarak yer aldı. 'Darbe Girişimi'nden bu yana 318 basın mensubu gözaltına alındı ve 103'ü tutuklandı. 15 Temmuz 2016 - 15 Temmuz 2017 tarihleri arasındaki diğer veriler şu şekilde:

-18 gazeteci hedef gösterildi ya da darp edildi

-1 gazeteci hayatını kaybetti

-2 haber sitesi kapatıldı

-25 haber sitesine erişim engeli getirildi

-147 medya kurumu kapatıldı

-Bin 404 basın mensubu işinden oldu

-32 parlamento kartı iptal edildi

-624 basın kartı iptal edildi

-4 yabancı basın mensubu sınır dışı edildi

-1 basın mensubunun evi kurşunlandı

MEDYADA OHAL ETKİSİ

OHAL  döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile birçok yayın kuruluşu kapatıldı. Raporda, KHK’larla, ‘FETÖ/PDY ile ilişkili oldukları’ iddiasıyla kapatılan Samanyolu TV, Kanaltürk TV, Burç FM, Kanaltürk Radyo, Radyo Mehtap ve Radyo Cihan, kuruluşlarının Turkuvaz Medya Grubu’na ilansız ve ihalesiz şekilde satıldığı belirtildi. TMSF'nin faaliyet raporlarına dayandırılan bilgiye göre  OHAL döneminde çıkartılan KHK'lar ile kapatılan gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları ile özel radyo ve televizyon kuruluşu sayısı 31 Mart 2017 tarihi itibarıyla toplam 147 olarak duyuruldu.

OHAL kapsamında çıkarılan 690 sayılı KHK ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Yasası'na yeni hükümler eklendi. Raporda,Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle televizyon kanallarının, uyması gereken yayın ilkelerinden herhangi birine aykırı yayını nedeniyle kolayca lisans iptaline kadar gidecek cezalandırmayla karşı karşıya bırakıldığı hatırlatıldı.