Mehmet Ağar, Hüseyin Çapkın'a kefil oldu

Mehmet Ağar, FETÖ davasında yargılanan Hüseyin Çapkın'ın tanığı olarak mahkemede ifade verdi. Ağar, Ağar, "Benim tanıdığım Hüseyin Çapkın böyle alçaklıkları art arda sergileyen bir örgüte müzahir olacak bir yapıya sahip değil. Bizim polisimize, askerimize, çocuklarımıza kurşun atacak bir yapıya asla sahip olamaz" dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da açılan sanıkları arasında eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da olduğu davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Çapkın'ın tanığı olarak dinlendi.

KIYAFETİ İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda dinlenen Ağar, sözlerine eski başbakan Mesut Yılmaz'ın oğlunun cenazesinden geldiğini belirterek başladı. Ağar "Öncelikle özür dilerim. Bir cenazeden geliyorum. Kıyafetim mahkeme için çok uygun değil" dedi.

Hüseyin Çapkın'ın özel hayatında "Son derece mazbut, muhafazakar ve dürüst bir insan olduğunu" söyleyen Ağar, "Mesleki anlamda da fevkalade başarılı hizmetleri oldu" dedi.

Devlet memurluğu hizmetinden ayrıldıktan sonra siyasette atıldığını dile getiren Ağar, Çapkın'la bağlarının devam ettiğini söyledi. Ağar, "Bütün o dönemlerde, hakkında hiçbir olumsuz duyumumuz olmadı" ifadesinde bulundu.

'O DENEMDE GÜÇLÜYDÜM, DAHA YÜKSEK BİR GÖREVE DE ATAYABİLİRDİM'

Çapkın'ın avukatının, "İddianamede, müvekkilimin örgüt tarafından parlatılarak belli makamlara geldiği iddiası var. Sizin bu iddiaya ilişkin bir duyumunuz oldu mu?" sorusuna Ağar, şu yanıtı verdi: "1993'de terör olaylarının yüksekti. Gaziantep, bizim için önemliydi. Çapkın'ı Gaziantep'e atadım. Kendi dönemimle ilgili net olarak söyleyebilirim, Gaziantepli bir milletvekili Tansu Çiller'e söylemiş. O da bana söyledi. Büyük bir memnuniyetle kabul ettim. Kesinlikle benim inisiyatifimle oldu. O dönemde güçlü idim daha yüksek bir göreve de atayabilirdim. Ancak o dönemde Gaziantep bizim için önemliydi. Mahcup da olmadım. O tür bir duyumum olmadı. Hüseyin Çapkın, zaten çok parlak bir adamdı."

"Çapkın'ın FETÖ/PDY yapılanması ile ilgili herhangi bir iltisakını veya yakınlığını gördünüz mü?" sorusuna da Ağar, "Benim tanıdığım Hüseyin Çapkın böyle alçaklıkları art arda sergileyen bir örgüte müzahir olacak bir yapıya sahip değil. Bizim polisimize, askerimize, çocuklarımıza kurşun atacak bir yapıya asla sahip olamaz" dedi.

'FETÖ CASUSLUK FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYOR'

Ağar, FETÖ'nün sadece darbe girişiminde bulunan bir örgüt olmadığını aynı zamanda casusluk faaliyetleri içinde Türkiye'nin aleyhine çalışmalar içinde olduğunu söyledi.

Hüseyin Çapkın da, savunmasında, itirafçı olan eski Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar'ın itiraflarında kendisinin FETÖ'cü emniyet müdürlerine karşı olduğunu söylediğini aktardı. Dolar'ın itiraflarında, İstanbul'da görevli 141 emniyet müdürünün FETÖ'cü olduğunu söylediğini belirten Çapkın, bu isimlerin çoğunun kendisinden önce İstanbul'da görevlendirildiğini söyledi.

Mahkeme başkanının, "Bu kadar çok FETÖ'cünün o dönem emniyette olmasını hiç fark etmediniz mi?" sorusuna Çapkın, "Bugünkü bilgilerin onda biri o gün bilinseydi, kesinlikle ifşa ederdik. Ancak o dönemde bunların FETÖ'cü oldukları bu şekliyle bilinmiyordu" yanıtını verdi.

Çapkın, HTS kayıtlarında 20 Aralık 2013'te Amerika'dan gelen iki mesaj ile yapılan 20 saniyelik görüşmenin ise kızına ait olabileceğini söyledi.

MUTLU: EFKAN ALA BENİMLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNU İŞLEME KOYMADI

Daha sonra davanın tutuklu sanıklarından Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu savunmasını yaptı. Duruşma arasında 40 günlük olan ilk torununu görme fırsatı yakaladığını anlatan Mutlu, bu fırsatı verdiği için mahkeme başkanına teşekkür etti.

Mutlu, daha sonra şunları söyledi: "FETÖ'ye iltisakı nedeniyle meslekten ihraç edilen ve 25 Aralık kumpas soruşturmasını yürüten eski savcı Muammer Akkaş, söz konusu dönemde görevimi yapmadığım gerekçesiyle hakkımda 'görevi kötüye kullanma' suçundan suç duyurusunda bulundu. Bununla ilgili olarak dönemin İç İşleri Bakanı Efkan Ala, benimle ilgili şikayetin işleme konulmamasına karar vermiştir."

Söz konusu kararın 4 Ağustos 2014 tarihinde verilmiş olduğunu belirten Mutlu, bu konunun da dosyaya girmesini talep etti. Mutlu, bir buçuk yıldır tutuklu olduğunun gözetilerek, tahliyesini talep etti. (İSTANBUL/DHA)