Mehmet Görmez: Devlet Kuran kurslarını engellerken FETÖ'yü büyütüyordu

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Habertürk'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Görmez, "Devlet, çocukların Kuran kurslarına gitmesini yasaklarken, Diyanet'in yolunu keserken, FETÖ'yü büyütüyordu. Gerçek buydu." dedi.

Abone ol

DUVAR - Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Habertürk'te Didem Arslan'ın moderatörlüğünde gazeteciler Nihal Bengisu Karaca, Ferhat Ünlü ve Nedim Şener'in sorularını yanıtladı.

Görmez, "Devlet, çocukların Kuran kurslarına gitmesini yasaklarken, Diyanet'in yolunu keserken, FETÖ'yü büyütüyordu. Gerçek buydu." dedi.

'FETÖ'YÜ DARBELER DOĞURDU'

Fethullah Gülen ile ilgili" 56 yıllık hayatım içerisinde bu yapının elebaşı ile hiçbir karede bir buluşmam görüşmem olmamıştır. Hiçbir zaman sıcak bakmamışımdır" diyen Görmez, '' FETÖ 1960 darbesinden sonra doğmuştur. 1980 darbesinden sonra gelişmiştir. 28 Şubat darbesinden sonra devlete yerleşmiştir.'' dedi.

Mehmet Görmez, Mısır darbesine değinerek Sisi'nin çocukları ve torunlarının FETÖ'nün Mısır'daki Selahaddin Koleji'nde okuduklarını açıkladı. Mehmet Görmez, dinlemelere atıf ile, ''Mısır müftüsü ile görüştükten 15 dakika sonra FETÖ'cü Mustafa Özcan arayarak onunla buluşacağımı bildiğini söyledi. Bana Mısır'ın darbecisi Sisi'nin torunları FETÖ'nün Mısır'daki Selahaddin Koleji'nde okuduğunu söyledi, aradıklarında Sisi'yi öve öve bitiremediler.'' şeklinde konuştu.

'CEMAATLERİN ALDIĞI BAĞIŞLAR ŞEFFAF OLMALI'

Mehmet Görmez, tarikat ve cemaatlere dair önemli kriterlere de değindi. Manevi ve dini cemaat ve tarikatların toplumla senedi olması gerektiğini vurgulayan Görmez, ''Öğretecekleri konu neyse onu bilmeliyiz. Aldığı bağışlar şeffaf olmalı. Ayrıca her cemaatin siyasi düşüncesi olabilir ancak siyasal düşüncesini ahiret tehdidiyle yapmamalı.'' ifadelerini kullandı.

KUTLU DOĞUM HAFTASI'NIN KALDIRILMASI

Kutlu Doğum Haftası'nın kaldırılmasına ilişkin sorulan soruya Görmez, "1989'da başladı. FETÖ ile hiçbir ilgisi olmadı başlarken ve sonrasında da. FETÖ diyanete alternatif Ankara'da büyük bir toplantı yaparak bir hafta başlatmak istedi. Ama başaramayınca diyanet bunu devam ettirdi. Kutlu Doğum Haftaları devam etti. Bunu Hicri takvime göre kutladığımızda önce Hicri başladı. Yaz tatili gelince okullar tatil. Değerlendirme toplantısı yapıldı, Hicri takvime göre yapıldığında böyle olmuyor dendi. İçeriye giren bir köşe yazarı o zaman oradaydı. FETÖ ile beraber değildi, başka bir hareketin içerisindeydi. 'Hicri takvime göre kutlamaya devam edelim Kutlu Doğum'u Miladi takvime göre 21 Nisan'da başlatalım' denildi. Böyle bir karar alındı ve devam etti. 28 Şubat'a kadar bu çok güzel yerleşti. 28 Şubat'ta bunu Erbakan Hoca'ya karşı kullandılar. 27 Nisan bildirisinde sayın Başkanımız Arabistan'daydı, vekalet bendeydi. Akşam dinlediğimde içerisinde diyanet geçiyor. Diyanet ve kutlu doğum gerekçe gösterilerek bir bildiri yayınlandı. Ben de karşı bildiri kaleme aldım. Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan beni telefonla aradı. 'Kutlu doğum ile ilgili sizde bilgi var mı' dedi. 'Dosya hazırladım' dedim. Hükümet itiraz etti. AK Parti kapatılma davası için de dosya suçlar arasında sayıldı. Ben Ağrı'daydım. Kalktım ki bir gazete 'Kutlu Doğum FETÖ projesidir' diye manşet atmıştı. Bu manşetin, bu fikrin, yayının kime ne zararı var, kime faydası var. 30 yıl bu menhus adamın doğum gününü Allah Rasulü'nün doğumu diye topluma kutlatan kurumun saygınlığı kalır mı bu toplumda'' şeklinde konuştu. (Kaynak: Habertürk)