Mehmet Sıraç Bilgin’in oğlu Rehber Bilgin: Devletin kini bitmiyor

Türkiye, İsveç’ten 7 yıl önce vefat eden Mehmet Sıraç Bilgin ve Ragıp Zarakolu’nun da aralarında olduğu 33 kişinin iadesini istedi. Oğul Bilgin, "Devletin kini bitmiyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye, 2015 yılında vefat eden yazar Mehmet Sıraç Bilgin'in de aralarında olduğu 33 kişinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik onayına karşılık iadesini istedi. Buna göre hükümet, İsveç ve Finlandiya makamlarına, "YPG'ye sağladığınız açık mali destek kesilsin", "FETÖ firarisi olup arama kararı olan isimlerin ülkelerde yürüttükleri dezenformasyon faaliyetleri durdurulsun", "Zübeyir Aydar parlamentoda konuşturulmasın", "STK görüntüsü altındaki örgütlerin Türkiye'ye karşı yürüttüğü faaliyet ve fon toplama girişimlerini önleyin" şeklinde taleplerde bulundu.

Listede yer alan isimler arasında Türkiye’de haklarında açılmış davalar bulunan ve yakalama kararları çıkarılmış isimler de yer alıyor. Bu isimler arasında 7 yıl önce vefat eden Kürt yazar Mehmet Sıraç Bilgin, Aysel Alhan, Aziz Turan, yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu, Halef Tek, Harun Tokak, Bülent Keneş, Yılmaz Ayten ve Levent Kenez yer alıyor.

‘İSVEÇTE ‘ABSÜRT’ VE ‘SAÇMALIK’ OLARAK YORUMLANDI’

Mehmet Sıraç Bilgin’in oğlu Rehber Bilgin, 7 yıl önce vefat eden babasının neden listede olduğunu anlamaya çalıştıklarını söyledi. İsveç medyasının da 'şaşkın' olduğunu ifade eden Bilgin, şunları söyledi: “İsveç medyası çok ilgi gösterdi bu konuya. Bunun nedeni nedir diye herkes anlamaya çalışıyor. Nasıl olur da ölmüş biri iade listesine konur diye. Bir psikolojik savaş olduğu belli. Amaçları nedir, hangi neticeyi elde etmek istiyorlar? İsveç medyası, ‘saçmalık’, ‘absürt’ diye yorumluyor. Medya ilk olarak ‘Acaba yanlış bir hesaplama mı?’ sorusu üzerinde durdu. Ama biz ölümünü bildirdiğimizi belirttiğimizde kafaları daha çok karıştı. Bahsettikleri kişinin zaten 7 yıldır hiçbir aktivitesi yok. Mezarda bile bu devleti kızdıracak kadar etkisi var. Devletin kini hâlâ devam ediyor.”

‘HÜKÜMET KARAR DEĞİŞTİRME HAKKINA SAHİP DEĞİL’

Türkiye, 2020’de İsveç’ten aralarında yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da olduğu birçok ismin iadesini istedi. Ancak İsveç Yüksek Mahkemesi bu talebi reddetti ve hükümet mahkemenin verdiği kararı onadı. Türkiye bu sefer 33 kişilik bir iade listesi daha hazırladı. Bu listede yine Ragıp Zarakolu yer aldı. Türkiye’nin iade talebini değerlendiren Zarakolu, şunları söyledi: “Absürt bir durum. Çünkü hukuken sonuca bağlanmış bir durum. İsveç Yüksek Mahkemesi, birkaç yıl önce bu isteğini reddetti. Bunu karara bağladı. Hükümet tarafından da onaylandı. Hükümet karar değiştirme hakkına sahip değil. Bu Türkiye’de mümkün. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş ve Osman Kavala kararları yok sayıldı. Herhalde bunun İsveç’te de mümkün olduğunu sanıyorlar ve pazarlık mevzusu yapıyorlar. Saçma bir talep. Aslında İsveç’in NATO üyeliği konusunda birtakım isteklerinin yerine getirilmesini sağlamak için yaptılar. En önemlisi İsveç’in Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması. İade, temeli olmayan bir dillendirme ve bir mantığa dayanmıyor.”