'Mekanlar ve İnsanlar' sergisi açıldı: Yaşadığı kentin tarihini bilmeyenler o kenti sadece tüketirler

BAYETAV tarafından düzenlenen “Mekanlar ve İnsanlar” sergisi Bornova'da açıldı. 23 Nisan'a kadar sürecek sergi kapsamında söyleşi, atölye ve dinletiler düzenlenecek.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı'nın (BAYETAV), Novidies Medya Kültür-Sanat A.Ş. ile birlikte yürüttüğü “Mekanlar ve İnsanlar” sergisi açıldı. Bornova'da bulunan BAYETAV Kültür Merkezi'nde 19-23 Nisan tarihleri arasında ziyarete açık olacak serginin açılışı dün akşam saatlerinde gerçekleşti.

Söyleşi, atölye ve dinletiler düzenlenecek sergiye ilişkin vakıf tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“BAYETAV olarak yürüttüğümüz 'İzmirli Olmak' başlığını taşıyan ikinci araştırmamızda şehrin sakinleriyle İzmir'i, İzmirli olmayı konuştuk. Video-belgesel formatındaki araştırmamızda İzmir'in ve İzmirli olmanın farklı yüzlerini ve hallerini 9 farklı temada ortaya koyduk. 1900'lerden 2000'lere Mekanlar ve İnsanlar Sergisiyle, 'İzmirli Olmak' araştırmamızı tarihi fotoğrafların peşine düşen ve hikayelerini toplayan Altan Altın'ın 'İzmir'de Olmak' fotoğraf koleksiyonu ile harmanladık. Videolar ve fotoğraflarla, şehrin geçmişi ile bugününü yüzleştiriyor ve hikâyeleri, hatıraları yeniden gün yüzüne çıkıyoruz. Geçmişin hikâyelerini bugünün hikayeleriyle buluşturuyor ve şehrin yeni hikâyelerine kapı aralıyoruz.”

25 YILLIK FOTOĞRAF MERAKI SERGİDE: 'FOTOĞRAFLARLA BORNOVA'

İlk saatlerinden itibaren yoğun ilgi gören sergi, Altan Altın'ın hikâyelerini topladığı Bornova fotoğraflarından oluşuyor. Gazete Duvar'a konuşan Altın, İzmir'e ilk gelişinden bu yana geçen süreçte 25 yılını bu fotoğraflara verdiğini söyledi.

Altan Altın

Altın, sözlerine şöyle devam etti:

“7-8 yaşlarında İzmir'e geldik. İzmir'e geldikten sonra bütün hayatımız burada geçti. Fotoğraflarla ilgili merak nereden geldi diye soracak olursanız, yaklaşık 25 yıllık bir merak bu. Yaşadığımız şeylerin tarihi ile ilgili 25 yıl önce karşımıza çıkan eski bir fotoğrafla başlayan ve sonraki süreçte binlerce fotoğraflık bir arşive ulaşan 25 yıl geçirdik. 25 yıl önce ilk gördüğüm Bornova fotoğrafından sonra birkaç müzayededen Bornova fotoğrafı satın aldım. Asıl işin hızlanması sosyal medyanın devreye girmesiyle başladı. 'Eski Bornova' diye bir grup kurduk ve oradan insanlara seslendik. 'Sandıklarınızdan dedelerinizin, ninelerinizin fotoğraflarını çıkarın' dedik. İnanılmaz bir ilgi oldu. Orada 7-8 bin fotoğraflık dev bir arşiv oluştu.”

'SERGİ, YILLAR SONUCU ORTAYA ÇIKAN DEV ARŞİVİN KÜÇÜK BİR PARÇASI'

Dünyanın her yerinden Bornova fotoğraflarını edindiğini ifade eden Altın, 1922 sonrasında Levanten dünyanın Türkiye'den uzaklaşması ile beraber Bornova'da ve İzmir'de yaşayan Levantenlerin dünyanın her yerine dağıldığını söyledi. Onlarının torunlarının da dünyanın her yerinden eski Bornova fotoğraflarını dijital ortama yüklediğini belirten Altın, Bornova fotoğraflarının dijital müzayedelerde insanların karşısına çıktığını belirtti. Yıllar sonucu ortaya çıkan birikimin dev bir Bornova fotoğrafları arşivi oluşturduğunu dile getiren Altın, bu serginin de o arşivin yalnızca küçük bir parçası olduğunu kaydetti.

.

'YAŞADIĞI KENTİN TARİHİNİ BİLMEDEN YAŞAYANLAR O KENTİ YALNIZCA TÜKETİRLER'

Serginin ilk saatlerinden itibaren ilgi odağı olduğunu ifade eden Altın, “Oldukça yoğun ilgi var. Yaklaşık bir hafta devam edecek ve aynı yoğunlukta devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü insanlar yaşadığı toprakları merak etmeye başladılar. Burada sosyal medyanın etkisinin olduğunu da söyleyebilirim. Bizlerin de tarihi doğru anlatma çabasıyla insanlar bu tarihe merak sarmaya başladılar. İnsanlara sergilerle kitaplarla, gazete köşelerimizle elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Bu ve bunun gibi sergiler ise daha çok verimli oluyor. İnsanlar karşılarında fotoğrafı görüyorlar. Dolayısıyla daha çok ilgi çekiyor.

Son olarak sergiyi ziyaret edenlere seslenen Altın, şöyle konuştu:

“Tarihçi dostum İlhan Pınar'ın sözü geliyor aklıma. 'Yaşadığı kentin tarihini bilmeden o kenti yaşayanlar o kenti sadece tüketirler' diye bir sözü vardır. Bu sergiyi ziyaret eden veya edecek kaç kişidir bilemiyorum ancak o insanların akıllarında bu kentin tarihi ile ilgili küçücük bir hikâye bırakabilirsek bu sergi amacına ulaşmış demektir. Bizim muradımız odur. Bu bizim için yeterlidir.”

.
TÜM ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Hotel Villa Levante'in desteğiyle düzenlenen sergi, BAYETAV Kültür Merkezi'nde 23 Nisan'a dek ziyaret edilebilecek. Sergi süresince düzenlenen tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı belirtiliyor.

Serginin programına ise buradan adresten ulaşılabilir.

.