Meksika-ABD sınırında 4 mülteci hayatını kaybetti

Meksika'dan ABD'ye geçmeye çalışan dört mültecinin, aşırı sıcaklar sebebiyle yaşamını yitirdiği açıklandı. Bu hafta ölen iki kişinin de aynı sebeple hayatını kaybeden mülteciler olduğu düşünülüyor.

Abone ol

DUVAR - Hava sıcaklıklarının 41 dereceyi bulduğu ABD-Meksika sınırında en az dört kişinin sınırı geçmeye çalışırken hayatını kaybettiği açıklandı. Teksas eyaletindeki El Paso sınır devriyesi, geçen hafta 'sıcak çarpması ve sıvı kaybı' gerekçesiyle dört kişinin öldüğünü duyurdu. The Guardian gazetesine açıklama yapan ABD Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri, bu hafta göçmen olduğu değerlendirilen iki kişinin daha yaşamını yitirdiğini, ancak kimlik ve kesin ölüm sebeplerinin henüz tespit edilmediğini bildirdi. 

Geçen yıl da ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) El Paso birimi, sıcak hava dalgasının etkili olduğu dönemde 686 ölüm ve kaybın kayıtlara geçtiğini belirtmiş, bunun birimin bu zamana kadar karşılaştığı en yüksek ölüm ve kayıp sayısı olduğu ifade edilmişti. Kurumdan yapılan açıklamada, "Sıcaklıklar arttıkça ve yaz yaklaştıkça, çölün aldatıcı koşulları gittikçe daha tehlikeli bir hal alıyor" değerlendirmesine yer verildi. 

'POLİTİKALARIMIZ İNSANLARI RİSKE ATIYOR'

Öte yandan, insan hakları savunucuları, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta aldığı ABD-Meksika sınırını göçmen geçişlerine kapatma kararının mültecileri sınırı geçmek için daha riskli yolları göze almaya iteceği uyarısında bulundu. Teksas'ta faaliyet gösteren göçmenlere destek ve savunma grubu Raices'in Hukuki Direktörü Javier Hidalgo, konuya ilişkin açıklamasında, "Bölgede rekor düzeyde sıcaklıklar gördüğümüz bir zamanda, küçük bir bildirimde bulunmaksızın sınırı temelde kapatan bir kararname çıkarmak politikalarımızın insanları riske atmasının bir diğer yolu" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, göçmenlere su ve ilk yardım sağlayan 'Daha Fazla Ölüm Olmasın' isimli yardım grubunun mart ayında yayınladığı bir rapora göre, bölgede hayatını kaybeden mültecilerin sayısı, açıklanan resmi rakamlardan 4 kat daha yüksek olabilir. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)