Meksika sınırından ABD'ye geçen Türk 'çocuk istismarından' tutuklandı

Meksika üzerinden 'yasa dışı' bir şekilde ABD'ye geçerken bir süreliğine gözaltına alındığı iddia edilen Akkan, New York'ta 15 yaşındaki bir kız çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için tutuklandı.

Abone ol

DUVAR - Bir Türkiye vatandaşı, ABD'nin New York eyaletinde 15 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklandı. ABD basınına yansıyan haberlerde, Şakir Akkan isimli şüphelinin Meksika sınırından San Diego'ya geçmiş olduğu aktarıldı. 

The New York Post gazetesinin aktardığına göre, 21 yaşındaki Akkan'ın 14 Mayıs'ta erken saatlerde Arch Sokağı'ndaki aracının içinde kız çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi. Mahkeme belgelerine göre, geçen hafta gözaltına alınan Şakir Akkan, aracın yolcu koltuğunda oturan kız çocuğu, eğer aracın arkasına geçmezse kendisini elindeki metal bir çubukla darp etmekle tehdit etti, ardından çocuğa cinsel istismarda bulundu.

'KASIM 2023'TE SAN DIEGO'YA GEÇTİĞİNDE GÖZALTINA ALINMIŞTI'

Şakir Akkan. (Fotoğraf: Albany County Correctional Facility/ NY Post)

Kız çocuk, olayın ardından yakınlardaki bir konuta kaçarak yardım istedi. Şüpheli, 18 Haziran tarihinde yakalanabildi ve Albany polisinin verdiği bilgilere göre, kendisine 'birinci derece tecavüz' suçlaması yöneltildi. Polisler, parmak izleri üzerinden Akkan'ın göçmenlik statüsüne de ulaştı. Akkan, perşembe günü hakim karşısına çıktı.

Hakim John Reilly, Akkan’ın 25 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanabileceğini ifade ederken, savunma avukatı George LaMarche, federal yetkililerin Akkan hakkında göçmenlikle bağlantılı gözetim emri verdiğini belirtti. Şüphelinin tutukluluğuna karar verildi. Mahkeme belgeleri, Akkan'ın New York Troy'da bir adreste kayıtlı olduğunu gösterse de avukatı Albany bölgesinde ailesi olmadığını doğruladı. ABD İç Güvenlik kurumundan bir kaynak, The New York Post'a yaptığı açıklamada, Akkan'ın geçen yıl 'yasa dışı bir şekilde' San Diego Kaliforniya'ya geçerken 5 Kasım'da gözaltına alındığını söyledi. 

Akkan, burada federal yetkililere yaptığı açıklamada, Philadelphia'ya gitmeye çalıştığını söylese de yetkililere herhangi bir adres ibraz edemedi. Günler sonra serbest bırakılan Akkan'ın 19 Şubat 2025'te Philadelphia mahkemesine çıkmasına hükmedildiği de belirtildi. 

PARMAK İZLERİ FBI'IN VERİ TABANINDAYDI

Mahkeme belgelerine göre, Albany emniyeti, cinsel istismar iddiası ile ilgili soruşturma yürütülürken Şakir Akkan'ın parmak izi alındığında FBI veri tabanı üzerinden göçmenlik statüsü hakkında bilgi sahibi olundu. Geçen çarşamba gününden bu yana tutuklu bulunan Akkan, Albany County Hapishanesi'nde tutuluyor. Gazetenin paylaştığı bilgilere göre, ABD-Meksika sınırında 2021 mali yılında yaklaşık 1400 Türk mülteci sınır kontrolünde yakalanırken, bu sayı 2022 ve 2023 mali yıllarında 15 bini aşmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)