Meksika'da korona döneminde kadın cinayetleri arttı
Korona virüsü salgınının patlak vermesinden bu yana Meksika'da kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri ciddi ölçüde arttı. Sığınma evlerine ayrılan bütçelerin kesilmesiyle beraber, sığınma talebinde bulunan kadınların sayısının yükseldiği ve kadın cinayetlerinin yüzde 7.7 oranında arttığı kaydedildi.
DUVAR - Meksika'da kadın haklarını korumak için mücadele eden kuruluşlara ve sığınma evlerine ayrılan bütçelerde kesintiye gidilmesiyle beraber, 2020 yılının ilk yarısında kadın cinayetlerinin yüzde 7.7 oranında arttığı tespit edildi. Aile içi şiddetten kaçmaya çalışan kadınların sayısında da artış kaydedildi.
'OBRADOR KADINLARDAN ŞÜPHE EDİYOR'
Meksika'da mart ayından bu yana polise yapılan acil çağrıların rekor seviyelere ulaştığı belirtiliyor. Ulusal Sığınaklar Ağı (Red Nacional de Refugios-RNR), kadınlardan gelen çağrıların yüzde 80 oranında ve sığınma evlerine kabul edilen kadın ve çocuk sayısının ise yüzde 50 oranında arttığını duyurdu. Direktör Wendy Figueroa, Obrodor hükümetinin beyanlarının şiddet durumunda kadınlardan şüphe edildiğine işaret ettiğini dile getirdi.
Küresel salgınla beraber kemer sıkma politikalarının uygulandığı ülkede, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador kadın sığınma evlerine ayrılan bütçelerde kesinti uyguluyor. Geçtiğimiz günlerde, Meksika Ulusal Kadın Enstitüsü için yüzde 75'lik bir bütçe kesintisi onaylanmıştı.
Obrador yönetimi sivil toplum kuruluşları tarafından işletmesi yürütülen kadın sığınma evleri için devlet desteğini çekmeyi teklif ederken, bunun yerine aile içi şiddetten kaçan kadınlara 'nakit ödeme yapılabileceği' gündeme geldi. Aile içi şiddet konusunda yetkililere yapılan çağrıların yüzde 90'ının sahte olduğunu iddia eden Obrador, "Meksikalı kadınlar kadınlar hiç bu kadar korunmadı" açıklaması yaptı.
'10'A KADAR SAY' KAMPANYASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda, Meksika'da hükümetinin aile içi şiddeti azaltmayı hedefleyerek başlattığı '10'a kadar sayın' kampanyası sosyal medyadan tepki çekmişti. Kamu spotu reklamlarında, istismarcılara 'sakinliklerini korumaları ve 10'a kadar saymaları' öneriliyordu. Kampanya, aile içi şiddetin bir 'sinir hali olmadığını ve bundan daha ciddi olduğunu' söyleyen kadın hakları savunucuları tarafından da eleştirildi. (DIŞ HABERLER)