Memur maaşına 2022 için yüzde 5+7 zam
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, 600 lira seyyanen zam ve ücretlerde yüzde 21 artış talebiyle masaya oturdu. Zam oranı 2022 için yüzde 5+7'de kaldı. 3600 ek gösterge için de somut adım yok.
DUVAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu sözleşme görüşmelerini sürdürdüğü Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'le bir araya gelerek, memur maaşlarına yapılan zam oranını açıkladı. Saat 14.30'da yapılacağı duyurulan ortak basın toplantısı, yaklaşık birbuçuk saatlik gecikmeyle 15.50'de yapıldı. Bakan Bilgin, salonda sendika temsilcileri ve basın mensupları dışında kimsenin kalmaması gerektiği ve salonda bulunanların da (konuşmacıların konuşma sırasında çıkarmak kaydıyla) mutlaka maske takması konusunda uyarıda bulundu.
BAKAN BİLGİN: UZLAŞMAYA VARDIK
Bilgin konuşmasında zam oranını açıklamadan uzun uzadıya Türkiye ve dünya konjonktürüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplu sözleşmeye ilişkinse şunları söyledi:
"Sendikalarla uzlaşmak, toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Genel hususlarda büyük bir uzlaşmayla buraya geldik, Memur-Sen ailesine teşekkür ediyorum. Yaptığımız sözleşmenin kıymetini bilmemiz için, hangi şartlarda imzalandığını asla gözden kaçırmamamız lazım; bütün dünyanın salgınla boğuştuğu bir ortamda uzlaşmaya vardık. Enflasyon altında çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı oranında maaş zammı önerdik. 2023 içinse yüzde 8 artı 6 zam teklif ettik.
3600 EK GÖSTERGE İÇİN SOMUT GELİŞME YOK, SÖZ VAR
Bu sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge konusu, Memur-Sen'in de katılacağı bir çalışma süreciyle tamamlanacak. Kanun çıkarılması gerekiyor. Biz çalışmayı yapacağız ve TBMM'ye taşıyacağız. Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin yapabileceği haksızlığı gidermek için çalışma yapıldığını belirtmek isterim."
SEYYANEN ZAM DA YOK
Bilgin, Memur-Sen'in 600 TL'lik seyyanen zam talebine ilişkin de "Seyyanen zam yok, onun yerine sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL'den 400 liraya çıkardık" dedi.
SENDİKA BAŞKANI KONUŞMADAN TOPLANTI BİTİRİLDİ
Bakan Bilgin'in konuşmasının sonunda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklama yapmadan toplantıyı bitirdi ve "Ali Bey salon dışında değerlendirme yapacak" demesi dikkat çekti.
TALEPLER NELERDİ?
Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin aylıklarına gelecek iki yılda yapılacak zam miktarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine 2 Ağustos'ta başlanmıştı. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 ve iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebiyle oturmuştu.
MEMUR SEN: CİDDİ ANLAMDA MEMNUNİYET VERİCİ
Sözleşme görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen programın ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika genel başkanlarıyla Bakanlık bahçesinde basın açıklaması yaptı.
Yalçın, "Rakam, yüzde 26'ya tekabül ediyor. Bu, toplu sözleşme ikramiyesinden gelen aylık 2 puan iyileştirmeyle beraber en düşük devlet memuru maaşında şu an için yüzde 28'lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir" iddiasında bulundu.
Ali Yalçın "İkinci yılın ilk 6 ayında yüzde 8'lik bir iyileştirme, oradaki refah payı beklentimize de işaret etmektedir... Geldiğimiz nokta itibarıyla açıklanan rakamlar 2 yıl için memur sözleşmesinin ciddi anlamda memnuniyet üretecek şekilde bağıtlandığını gösteriyor" dedi.
KAMU-SEN: ONAYLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Bir yazılı açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Geçmiş dönemlere kıyasla daha fazla kazanım elde edilmiş olsa da özellikle refah payı ve seyyanen zam başta olmak üzere kırmızı çizgi olarak gördüğümüz ekonomik taleplerimizi karşılamaktan uzak kalan bu toplu sözleşmenin yetersiz olduğunu düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.
"4688 sayılı Kanun gereğince, toplu sözleşme metnini bağıtlama, yetkili konfederasyonun uhdesinde bulunmaktadır. Dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen olarak bizim toplu sözleşmeyi imzalama ya da Hakem Kuruluna başvurma gibi bir hakkımız hukuken bulunmamaktadır" diyen Kahveci şöyle devam etti: "6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine en yüksek düzeyde katkıyı sunarak bu seviyeye getirmiş olmamıza rağmen memurlarımızın tatmin olmadığı bir sözleşmeyi onaylamamız mümkün değildir. İlerleyen süreçte refah payı ve seyyanen zam başta olmak üzere tüm taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz."
BAKAN BİLGİN: SÖZLEŞME İMZALANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise gece yarısı sosyal medya hesabından 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin paylaşım yaptı.
Maaş artışlarına ilişkin tabloyu da paylaşan Bilgin "6. Dönem Toplu Sözleşmemizi az önce gece saatlerinde imzaladık. Kamu çalışanlarımız için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeye devam eden güçlü Türkiye'nin en önemli göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Kamu personelinin 2022-2023 yılları maaşlarındaki kümülatif artış oranlarının yüzde 30 ile 35 arasında değiştiğini savunan Bilgin "Kamu çalışanları için tarihi değişim. 3600 ek gösterge çalışmalarını bu sözleşme döneminde tamamlıyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)