Mercedes Kadir kendi sokağında yaşatılacak

Araba sandığı 3 metrelik sopasına dünyaları sığdıran 'Mercedes Kadir'i, 36 yıllık kısa yaşamında Malatya'nın sembol isimlerinden oldu. Sopadan arabasını tamire götüren, mazot alan, trafiğin kendisine özel ehliyet dahi çıkardığı Fatih Kaydı'nın ismi artık evinin olduğu sokakta yaşatılacak.

Abone ol

DUVAR - Malatya'da gününü araba zannettiği sopanın üzerinde geçiren ve 18 Nisan'da ölen "Mercedes Kadir" lakaplı 36 yaşındaki Fatih Kaydı, kentte çok sevilen bir isimdi.

Yeşilyurt ilçesine bağlı Tecde Mahallesi'nde yaşayan, akli dengesi yerinde olmayan ve herkesin "Mercedes Kadir" olarak bildiği Fatih Kaydı, çocukluk yıllarından bu yana "araba" zannederek çeşitli objelerle süslediği yaklaşık 3 metre uzunluğunda, 10 kilogram ağırlığındaki kavak ağacından sopasıyla mahalle mahalle dolaştı.

Sopasıyla her gün kilometrelerce yürüyen, trafik ışıklarında durup yayalara yol veren "Mercedes Kadir", sopadan "otomobili"ni kullanmadığı zamanlarda park etti. Malatya'nın maskotlarından oldu.

Sopasıyla neredeyse bütünleşen "Mercedes Kadir"e Malatya halkı çay ikramında bulundu, arabasına yol verdi. Malatyalıların "Mercedes Kadir"e olan sevgisi ve saygısı sosyal medyanın da gündemi oldu. Hikayesi, fotoğrafları ve görüntüleri sosyal medyada paylaşılan "Mercedes Kadir", yurt içi ve dışından insanların da dikkatini çekti. "Mercedes Kadir", birçok basın yayın kuruluşu tarafından görüntülendi, hayat hikayesine ilişkin haberler yapıldı.

MÜZEDE HEYKELİ VAR

Küçüklüğünden bu yana Malatya'nın hemen hemen her noktasını "araba" zannettiği sopasıyla gezen "Mercedes Kadir", kentte o kadar çok sevildi ki Malatya Büyükşehir Belediyesince Kent Müzesi'ne balmumu heykeli yaptırıldı. "Mercedes Kadir"in balmumu heykeli, ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Daha önce de birkaç kez solunum yetmezliğine bağlı rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve yoğun bakımda tedavi gören "Mercedes Kadir", 18 Nisan'da Yeşilyurt ilçesine bağlı Tecde Mahallesi'ndeki evinde tekrar rahatsızlandı. Durumu ağırlaşan ve 112 Acil Servis ekiplerince Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan "Mercedes Kadir", buradaki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kent protokolü başta olmak üzere Malatya'da daha önce görev yapmış vali, kaymakam, resmi daire amiri, milletvekilleri ve sevenleri "Mercedes Kadir" için başsağlığı mesajları yayımladı.

ARABA SANDIĞI SOPA MEZARINA KONULDU

Malatya Şehir Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanan "Mercedes Kadir'i sevenleri burada da yalnız bırakmadı. Cenaze töreninde "Mercedes Kadir'in tabutunun yanına "araba" zannettiği sopası konuldu. Dikiz aynalı sopa, daha sonra mezarının yanına yerleştirildi.

Bu arada, "Mercedes Kadir"in ismi Büyükşehir Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı ve ikamet ettiği sokakta yaşatılacak.

GÜRKAN: MALATYA ÇOK SEVDİ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Mercedes Kadir"in Malatya ile özdeşleşmiş bir isim olduğunu söyledi. "Mercedes Kadir"in kentin güler yüzü olduğunu aktaran Gürkan, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 3 yıl önce Kent Müzesi'nde 'Mercedes Kadir'in balmumu heykelini yaptık. Mercedes Kadir de haftanın en az üç günü gelip kendi balmumu heykelini seviyordu. 'Mercedes Kadir'i Malatya olarak çok sevdik. Sadece Malatya ölçeğinde değil, Türkiye genelinde bir farkındalık oluştu. Trafik kurallarına riayet etmesi, arabasını tamire götürmesi, mazot almasını içtenlikle, heyecanla ve inanarak yapması 'Mercedes Kadir'in sevilmesinin en temel unsurlarından biriydi. Malatya'nın güzel, gülen yüzlerinden ve renkli simalarından birisini daha kaybettik. Allah rahmet eylesin."

Başkan Gürkan, "Mercedes Kadir"in balmumu heykeline sarıldığı görselin kendisini çok etkilediğini sözlerine ekledi.

"Mercedes Kadir"in kardeşi Suat Kaydı ise ağabeyinin kentte çok sevildiğini belirterek, "Malatya'nın maskotu gibiydi. Kimseye zararı yoktu. Kimi görse iyilik yapar, çocukları severdi" dedi.

Fatih Kaydı'yla yakından ilgilenerek ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlayan Tecde Mahallesi Muhtarı Ali Yiğit de "Mercedes Kadir"in 3 metrelik sopasının üzerine dünyaları sığdırdığını söyledi.

(VOLKAN KAŞİK/AA-MALATYA)