Merkel'den demokrasi uyarısı: Türkiye'den standartlara uymasını bekliyoruz

Türkiye'yle ilişkilerin de masaya yatırılacağı iki günlük AB liderler zirvesi bugün başlıyor. Zirvede HDP'nin kapatılması girişimi ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı nedeniyle endişe beyan edilmesi beklenirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Ankara'ya uyarı geldi: Türkiye'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda standartlara uymasını bekliyoruz.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri bugün sanal zirvede biraraya gelmeye hazırlanırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye açıklaması geldi. Zirve öncesinde gazetecilere konuşan Merkel, "Türkiye'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda standartlara uymasını bekliyoruz" dedi. Merkel, Doğu Akdeniz'deki kriz konusundaysa, 'Türkiye'nin yumuşama işaretleri gösterdiğini' söyledi.

İKİLİ STRATEJİ ELE ALINACAK

AB liderlerinin iki gün sürecek zirvesinde, masadaki önemli konulardan biri Türkiye olacak. Ankara'yla ilişkilerin, zirvenin ilk gününde masaya yatırılacağı belirtiliyor. Türkiye'ye ilişkin tartışmanın, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in pazartesi günü açıkladığı ve hem yaptırım hem teşvik öngören ikili bir stratejiye dayalı raporunun temelinde ilerlemesi bekleniyor.

DOĞU AKDENİZ YAPTIRIMLARI ASKIYA ALINMIŞTI

AB liderlerinin Doğu Akdeniz krizi nedeniyle Türkiye'ye mart zirvesinde dayatma tehdidinde bulunduğu yaptırımların, ABD Başkanı Joe Biden'ın devreye girmesiyle askıya alındığı sızdırılmıştı. Ancak son dönemdeki gelişmeler nedeniyle Brüksel'den eleştirel bir açıklama bekleniyor.

'HDP VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GÜNDEME GELECEK'

Diplomatlara göre AB, HDP'nin kapatılması girişimi ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı nedeniyle endişe beyan edecek.  Doğu Akdeniz'de AB tarafından 'tek taraflı adımlar ve provokasyon' olarak değerlendirilen adımların tekrarlanması halinde ekonomi ve turizmi de kapsayan yaptırımlar dayatılabileceği belirtilecek.

ÜYELİK MÜZAKERELERİ VE VİZEDE YENİ ADIM BEKLENMİYOR

Toplantıda, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ve 2016 tarihli mülteci anlaşmasının yenilenmesi konusunun da ele alınması bekleniyor. Buna karşılık, vize serbestisi veya Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması gibi konularda yeni bir adım beklenmiyor.

ASIL GÜNDEM MADDESİ, AŞI TEDARİKİ KRİZİ

AB liderlerinin zirvede en kapsamlı olarak masaya yatıracağı konu ise Covid-19 aşılarının tedariki ve AstraZeneca aşısı nedeniyle İngiltere ile yaşanan gerilim olacak. (DIŞ HABERLER)