Merkel'den Erdoğan'a: Açıklamalar absürt

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kendisini teröre destek vermekle suçlayan açıklamalarını 'absürt' diye niteledi. Merkel, "Bu provokasyon yarışına girmeye niyetim yok" dedi.

Abone ol

DUVAR - Berlin'le Ankara arasındaki 'Nazi' gerilimi sürerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı 'Nazi' benzetmelerine bir yanıt daha geldi. Merkel, 'Türkiye'nin hakaretlerinin son bulmasını' istediğini söyledi.

Saarbrücker Zeitung gazetesine konuşan Merkel, Erdoğan'ın kendisini teröre destek vermekle suçlayan açıklamalarını 'absürt' diye niteleyerek "Bu provokasyon yarışına girmeye niyetim yok" ifadelerini kullandı. Merkel, Türkiye'yle gerilimde Hollanda'ya tam destek verdiğini de yineleyerek, "Hollandalılar Nasyonal Sosyalizmden dolayı korkunç acılar yaşadı. Onları bugün 'Nazi' diye nitelendirmek kabul edilemez" diye konuştu. Almanya Başbakanı, 'Erdoğan'ın sözlerine daha sert tepki göstermemesinin mülteci mutabakatıyla ilgili olduğu'na dair eleştirileri de kesin dille geri çevirdi.

'HOLLANDA SEÇİM SONRASI GELİN DEMİŞTİ'

Hollanda'nın Türkiyeli yetkililere referandum kampanyalarını seçimler sonrasında yapmaları ricasında bulunduğunu da kaydeden Merkel, "Başta Türk hükümeti buna riayet edecek izlenimi verdi. Ancak sonrasında ne olduğunu biliyoruz" dedi.

'KAMPANYA İZNİ AÇIK ÇEK DEĞİL'

Türk politikacıların Almanya'daki referandum kampanyalarına da değinen Merkel, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli çerçeve koşul ve kriterleri son derece açık bir şekilde Türkiye'ye salı günü ilettiğini hatırlatarak, "Etkinliklerin Alman makamlarına zamanında bildirilmesi, kimin ne amaçla etkinlik düzenleyeceğinin açık bir şekilde bildirilmesi, yasalarımıza ve Anayasamızın ilkelerine riayet edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Merkel, gelişmeleri her gün yeniden değerlendirdiklerini belirterek, 'gelecek için kimseye açık çek vermediklerini' vurguladı.

VENEDİK KOMİSYONU'NU HATIRLATTI

Merkel ayrıca Venedik Komisyonu'nun raporunun Türkiye'de referanduma sunulacak başkanlık sistemini 'otokrasiye doğru bir adım' olarak değerlendirdiğini ve referandumun OHAL koşullarında yapıldığına dikkat çektiğini belirterek, Avrupa Konseyi ve diğer Avrupa kurumlarının raporu detaylı bir şekilde inceleyerek buna göre ortak bir tavır sergilemesi gerektiğini belirtti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)