Merkel'in raportörü: Sonucun meşruiyeti sorgulanabilir

Alman Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Grubu Türkiye Raportörü Andreas Nick referandum sonuçlarını değerlendirdi. Almanya Başbakanı Angel aMerkel'in raportörüne göre, az farkla çıkan sonuçların meşruiyeti sorgulanabilir.

Abone ol

DUVAR - Alman'da Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) meclis grubu Türkiye Raportörü Andreas Nick, referandumda 'çok az farkla çıkan sonucun 'meşruiyetinin yaygın biçimde sorgulanabileceğini' söyledi. Nick, bu sonuçların 'Türkiye'de kutuplaşmayı gidermeyebileceğinden kaygılı olduğunu' dile getirdi.

'7 HAZİRAN SONRASI KUTUPLAŞMANIN AMACI BUYDU'

Türkiye’de yapılan anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarına ilişkin olarak Deutsche Welle Türkçe’ye yazılı açıklama yapan Nick, 7 Haziran 2015 seçimlerinden beri Türkiye’de artan kutuplaşmanın temel nedenlerinden birinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği anayasa değişikliği olduğunu savundu. Nick, 'çok az farkla çıkan bir sonucun Türkiye’nin 'iç siyasetindeki kutuplaşmayı gidermeyebileceğinden duyduğu kaygıyı' dile getirdi.

'TERÖR VE ŞİDDET TIRMANABİLİR'

Bu sonucun 'meşruiyetinin yaygın bir şekilde sorgulanabileceğini' belirten Alman yetkili, 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın büyük hedefine ulaşmasına rağmen, gerilimi azaltma yönünde adımlar atacağını ümit etmek için çok fazla neden bulunmadığını' dile getirdi. Alman siyasetçi, 'terör ve şiddetin tırmanmasından kaygı duyulduğunu da' ekledi.

'GAZETECİ VE VEKİLLER BIRAKILMALI'

Türkiye'deki taraflara 'gerilimi artırmama' çağrısında bulunan Nick, 'Olağanüstü Hal’in en kısa zamanda sona erdirilmesinin' ve 'cezaevinde bulunan gazeteci ve vekillerin serbest bırakılmasının' buna katkı sağlayacağını belirtti. Bunun aynı zamanda 'ülke dışına verilecek önemli bir mesaj' olduğunu kaydeden Nick, Türkiye’nin iç siyasetindeki durum nedeniyle Almanya ve Avrupa ile olan iyi ilişkilerin olumsuz bir yöne gitmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'ALMANYA ÇİFTE STRATEJİ İZLEYECEK'

'İstikrarlı bir demokrasi ve hareketli bir sivil topluma sahip' ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye ile ilişkileri sürdürmek istediklerini vurgulayan Nick, ancak önümüzdeki dönemde 'zorlu bir çifte strateji' izlemek zorunda kalacaklarına işaret etti. Alman yetkili, bir yandan 'demokrasi, basın özgürlüğü ve insan hakları gibi temel değerlere ilişkin açık ve net bir şekilde' tutumlarını ortaya koyarken, diğer yandan da sadece Türk hükümeti ile değil “Türk sivil toplumu” ile de diyaloğu sürdürmek gerektiğini vurguladı. (Kaynak: Deutsche Wele Türkçe)