Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'dan enflasyon mesajı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon'unda sunum yapan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Erkan, 2024 yılına işaret ederek, "2025'te istikrar dönemi olacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyon'unda sunum yapıyor.

Erkan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz.

- Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz.

'REZERV BİRİKİMİ KURDA İSTİKRARI DESTEKLİYOR'

- Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz.

- AkaryakIt fiyatları, fiyatlama davranışları üzerinde ilave bir risk oluşturuyor. Akaryakıt önümüzdeki dönemde de enflasyon üstünde risk. Sanayiye yönelik elektrik ve doğalgaz zamları yıllık enflasyonu artıracak.

'ENFLASYON ANA EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA BAŞLADI'

- Enflasyonun ana eğilimi eylül ayı itibarıyla yavaşlamaya başlamıştır, dezenflasyonu tesis etmekte kararlıyız. Tüm araçlarımızı enflasyon tek haneye gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süre gelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmakta. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte. Merkez Bankası rezervleri 4 ayda 27 milyar dolar artarak 125,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.

'PİYASA MEKANİZMASININ YENİDEN TESİSİ SAĞLANDI'

- Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız. Politika faizinde gerçekleştirdiğimiz kademeli ve kararlı artışların yanı sıra makro ihtiyati çerçevede attığımız sadeleşme adımlarının da katkısıyla piyasa mekanizmasının yeniden tesisi sağlanmıştır.

'TL'YE SAĞLIKLI GEÇİŞ BAŞLADI'

- Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanması, KKM’den ve döviz mevduattan TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine ve TL’ye arzu edilen sağlıklı geçişin başladığına işaret etmektedir. Piyasadaki kur oynaklığı geriledi.

- Enflasyon konusunda geçiş sürecindeyiz. Geçiş sürecinde enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir. 2024 yılında dezenflasyon süreci başlayacaktır.

- Faiz kararlarınızı, miktarsal sıkılaştırma ile daha etkili hale getiriyoruz. Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız. Haziran ayından bugüne süre gelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz.

'YILLIK ENFLASYONDA DÜŞÜŞ MAYIS 2024'TE'

- Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024'ten sonra görmeye başlayacağız. 2025'te istikrar dönemi olacak ve 2026'da enflasyonu tek haneye indireceğiz."

'TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYON ÖYLE DIŞARIDAN FALAN DEĞİL, BAL GİBİ İÇERİDEN BAL GİBİ YERLİ VE MİLLİ'

Erkan'ın sunumunun ardında CHP Genel Başkan Yardımcısı, Tekirdağ Milletvekili ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Burada tartışılan bir konuya değinmek istiyorum. Bu 'enflasyon içeriden mi dışarıdan mı hükümetten mi yoksa yurtdışından mı geliyor' meselesine. Şimdi, Mart 2022’de gıda enflasyonuna bakıyorum, dünyada bu, Rusya-Ukrayna savaşından sonra gıda enflasyonu zirve yapmış, Mart 2022’den bu yana da yüzde 24 düşmüş. Peki, aynı dönemde bizde gıda enflasyonu ne olmuş? Yüzde 116 artmış. Dolayısıyla, bu Türkiye'deki enflasyon öyle dışarıdan falan değil, bal gibi içeriden, bal gibi yerli ve millî, yönetenlerin hatasının sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Zaten dünyada enflasyonda ilk 5'teyiz, Sudan ve Arjantin ile birlikte ve bizim son bir aydaki enflasyonumuz, dünyadaki 92 ülkenin yıllık enflasyonundan daha fazla. Dolayısıyla çıkıp burada, şimdi 'Bizdeki enflasyon dışarıdan' demenin gerçekle hiçbir ilgisi, alakası yoktur" eleştirisini yaptı. 

'KIYIMA UĞRAYAN MERKEZ BANKASI MENSUPLARI VAR'

Öztrak, Erkan'a, "Merkez Bankasının kanununda 'Merkez Bankasının merkezi Ankara'dadır' yazar. Şu anda Merkez Bankasının İstanbul’a taşınan birimleri var ve bu çerçevede gerçekten kıyıma uğrayan çok değerli Merkez Bankası mensupları var. Dolayısıyla bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz" diye sordu. 

'NET REZERV 67 MİLYAR DOLAR'

CHP Sözcüsü Öztrak, Erkan'a 125,5 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervinin olduğu söylemini hatırlatarak, "Ama bunlar brüt rezerv. Swaplar hariç net rezervlere baktığımız zaman buradaki açığımız artmaya devam ediyor ve swaplar hariç net rezervlerimiz yaklaşık 67 milyar dolar. Son bir haftada on gün içinde bu açığın 8 milyar dolar civarında arttığını hatırlıyorum. Bu net rezerlerin sizin için hiçbir anlamı yok mu ve swaplardaki bu artışla birlikte ortaya çıkan brüt rezerv artışının sürekliliği konusunda ya da verdiği güven konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu yöneltti. 

'2023 YILININ İLK YARINDAN VEREBİLECEĞİMİZ RAKAMLAR ŞUNLAR; MERKEZ BANKASI KMM DESTEĞİNİ 90 MİLYAR TL, HAZİNE 60 MİLYAR TL'

Erkan, KKM’nin maliyetine ilişkin yöneltilen sorulara; “2023 yılının ilk yarısından bağlayıcı olmayacak şekilde verebileceğimiz rakamlar şunlar; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından KKM desteğinin yaklaşık 90 milyar TL; Hazine tarafında da bu 60 milyar TL. Dolayısıyla Hazine bize temmuz ayında aktarıldığı için bu da bizden çıkacak bir ödemedir. Bu rakamlar bağlayıcı olmadığını hatırlatmak isterim” yanıtını verdi.

'CUMHURBAŞKANIMIZ BİLİME OLAĞANÜSTÜ DEĞER VE ÖNEM VEREN BİR LİDERDİR'

Erkan, “Faiz oranı 100 baz puan, 500 baz puan artırıldı diye kamuoyuna açıklanan rakamın gerisinde günler, belki aylar süren ve alanında en iyi uzman olan teknik arkadaşlarımızın çalışmaları var. Kendisiyle yakın çalışan ve benim de tanıdığım herkes bilir ki sayın Cumhurbaşkanımız bilime olağanüstü değer ve önem veren bir liderdir” dedi. 

'GÜNDEMİMİZDE NE SIFIR ATMA NE DE 500'LÜK BANKNOT VAR'

500 TL’lik banknot ve paradan sıfır atılması iddialarına ilişkin olarak Erkan, “Şu anda gündemimizde ne sıfır atma ne de 500’lük banknot var. Üst değerli banknota ihtiyaç duyulup duyulmadığına hem makroekonomik ve finansal analizler hem de teknik olarak yapılan değerlendirmenin sonucuna göre belirlenmektedir. E9 emisyon grubu banknotların kupür değerlerine ilişkin olarak 2009, 2021 dönemindeki gerçekleşmeler öngörülerle paralel olmuş, bugünkü kupür dağılımının doğruluğunu ortaya koymuştur” yanıtını verdi. 

'NET REZERVLER ONLARDA DA İYİLEŞME GÖRÜYORUZ'

Öztrak’ın net rezerv açıklamaları üzerine Erkan, “Sayın Öztrak, swap hariç net rezervler onlarda da iyileşmeyi görüyoruz. Yalnız siz de gayet net biliyorsunuz, bankacılık sisteminde şu an TL kredileri önde olduğu için yabancı paradan TL’ye swaplamadan dolayı bunların belli bir noktada normalleşmeye gidene kadar bu şekilde devam etmesi ama iyileşerek devam etmesi sorun değildir” dedi. 

'DOLAR KURU HEDEFİMİZ YOK'

Merkez Bankası’nın döviz kuru tahminine ilişkin Erkan, “Daha evvel dediğim gibi dolar kuru hedefimiz veya tahminimiz yok ama şunu söyleyebilirim ki şu an halihazırda yurtdışından bize gelen milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri var” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)