Merkez Bankası döviz hesapları için bankalarla görüştü

Bankalarla yapılan toplantıda, döviz hesaplarından Türk Lirası mevduatlara geçişi teşvik etmek için bankalara zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gidebileceği mesajının verildiği belirtildi

Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Türkiye Bankalar Birliği yetkilileriyle yaptığı toplantının ana gündemini döviz hesapları oluşturdu. Bloomberg HT'ye konuşan üç üst düzey kaynağın verdiği bilgiye göre toplantıda Merkez Bankası, mevduatlarda dövizden Türk lirasına geçişi teşvik etmek için bankalara zorunlu karşılıklar konusunda destek verecek düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti.

DAHA FAZLA FAİZ SEÇENEĞİ

Buna göre banka bazında müşterilerin tuttukları döviz tevdiat hesaplarından Türk lirası mevduatlara geçiş oranında kademeli olarak zorunlu karşılıklara daha fazla faiz ödenmesi değerlendiriliyor.

Merkez Bankası'nın bu konuda bankacılara Türk lirası cinsinden yeni enstrümanlar geliştirilmesi için çalışma yapılması yönünde mesajlar verdiği de ifade ediliyor.

Merkez Bankası verilerine göre haziran ayı itibariyle döviz hesaplarının tutarı 228 milyar dolara ulaşmış durumda. Döviz hesaplarının toplam hesaplar içindeki payı da yüzde 54.