Merkez Bankası enflasyon hedefini yüzde 13,9'a çekti
Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 14,6'dan yüzde 13,9'a düşürdü. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın açıklamasında, 'para politikası yapılırken emsal ülke faizlerine bakılacağını' söylemesi dikkat çekti. TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu "Niye emsal ülke faizlerine bakacağımızı pek anlayamadım. Bizim etkilemeye çalıştığımız kendi ekonomimiz ve kendi ekonomimizdeki aktörler değil mi?" diye sordu.
DUVAR - Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Par politikasına ilişkin mesaj veren Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, "Kararlarımız büyük ölçüde açıklanan verilere bağlı olacak. Enflasyonda ana eğilime bakan bir çerçeveyi esas alacağız" dedi. Uysal, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilendiğini ve piyasa faizlerinin tüm vadelerde gerilediğini söyledi.
İlk kez kameraların karşısına geçen Merkez Bankası'nın yeni başkanı Uysal, yıl sonu enflasyon tahmininin 0,7 puan düşürülerek yüzde 14,6'dan yüzde 13,9'a çekildiğini duyurdu.
2020 tahmini yüzde 8.2, 2021 tahmini ise yüzde 5.4 olarak belirlendi.
REEL FAİZ VE PORTFÖY TERCİHLERİNE BAKILACAK
Uysal, para politikası yaklaşımına yönelik ise şu açıklamayı yaptı: "PPK (Para Politikası Kurulu) kararı sonrasındaki açıklamamızda parasal duruş belirlenirken enflasyonun ana eğiliminin dikkate alınacağını belirttik. Parasal duruşu belirlerken, enflasyon eğilimini geçici etkilerden arındıran ana eğilimlere odaklanıyoruz. Enflasyonun ana eğilimi, yıl sonu tahmininin sınırlı altında olduğuna işaret etmekte. Makul reel getiri ile neyi kast ediyoruz? Merkez bankaları denge faiz veya nötr faiz kullanırlar. Parasal duruşun makul olup olmadığı konusunda baktığımız bir gösterge emsal ülkelerin reel faizi. Diğer kritik değişken yurtiçi yerleşiklerin portföy tercihleri.
TEMKİNLİ DURUŞ BEKLENTİSİ
Nihai parasal duruş enflasyondaki düşüşün kalıcılığına odaklanmış olacak. Güncel analizlerimiz para politikasında kayda değer hareket alanına işaret etmekle birlikte temkinli bir duruş benimsediğimizi de belirtmek isterim. Kararlarımız büyük ölçüde açıklanan verilere bağlı olacak. Enflasyonda ana eğilime bakan bir çerçeveyi esas alacağız. Parasal duruşu belirlerken finansal istikrara katkı vermek için elimizdeki araçları kullanmaya devam edeceğiz.
Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar temel amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."
DOLARDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Uysal, TL'nin dolar karşısında önümüzdeki dönem daha değerleneceği beklentisinde oldukları mesajını da verdi: "Son dönemde dolarizasyon ciddi noktaya geldi. Bunun temel gerekçesi aslında kurda artış beklentisi ve enflasyona yönelik belirsizlikler. Enflasyon görünümü ve para politikasındaki duruşumuz önümüzdeki dönemde TL'ye olan güveni artırarak, enflasyon beklentilerini de olumluya çevirerek dolarizasyonda bir miktar daha pozitife döneme gireceğimiz beklentisini oluşturuyor."
Uysal zorunlu karşılık düzenlemesinin finansal istikrar konusunda ellerini güçlendiren bir düzenleme olduğunu da ifade etti.
LİTERATÜRE KATKI!
Uysal'ın açıklamalarını yorumlayan TÜSİAD Baş Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Enflasyon hedeflemesinden makul reel faiz hedeflemesine geçtik. Literatüre katkımız artıyor" dedi.
İmamoğlu ayrıca "Niye para politikası yaparken emsal ülke faizlerine bakacağımızı da pek anlayamadım. Bizim etkilemeye çalıştığımız kendi ekonomimiz ve kendi ekonomimizdeki aktörler değil mi?" diye sordu.
(EKONOMİ SERVİSİ)