Merkez Bankası raporu: Enflasyon artışı alt gruplar geneline yayılıyor

Merkez Bankası'nın raporunda, enflasyondaki ana etkenin yüksek enerji fiyatları olduğu ifade edildi. Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükselişin de alt kalemler genelinde devam ettiği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu'nun adeta yüzde 70 dememek için yüzde 69,97 olarak açıkladığı resmi enflasyon verisine ilişkin Merkez Bankası raporu da yayımlandı. 'Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri' başlıklı raporda, emtia fiyatları ile tedarik sorunlarının tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği ifade edildi. Bu dönemde tüketici enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkının başta gıda olmak üzere enerji ve hizmet gruplarından geldiği vurgulandı.

SEBZE-MEYVE FİYATLARINDA YÜKSEK ARTIŞ

Gıda grubunda yıllık enflasyondaki yükselişin alt kalemler genelinde devam ettiği, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatlarının bu dönemde yüksek artış sergilediği anlatıldı. Ayrıca enerji enflasyonunun, doğalgaz ve şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler öncülüğünde önemli ölçüde artış gösterdiği belirtildi.

HİZMET GRUBUNDA ULAŞTIRMA, LOKANTA ZAMLARI ÖNE ÇIKTI

Bu dönemde, hizmet grubunda yıllık enflasyonun alt gruplar genelinde arttığını belirten Merkez, enerji ve gıda fiyatlarındaki görünüme paralel olarak ulaştırma ve lokanta-otel gruplarının öne çıkan gruplar olmaya devam ettiğini ifade etti.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun dayanıklı mallarda yükselirken diğer alt gruplarda gerilediği belirten Merkez Bankası, belirli ürünlere uygulanan KDV indiriminin fiyatlara yansıdığını, bu gelişme ile diğer temel mal grubunda fiyatların olumlu etkilendiğini vurguladı.

Merkez Bankası, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden yüksek seyir, yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksamalar sonucunda üretici fiyatlarındaki yükselişin sürdüğünü, bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonlarının artmaya devam ettiğini raporda yazdı. Sanayi grubu için de "Fiyat artışları alt kalemler geneline yayılırken, kömür ve linyit, ham petrol-doğalgaz, su ve suyun arıtılması, elektrik, inşaat sektörü ile bağlantılı olan metalik olmayan mineral ürünler, gıda ürünleri, basım-kayıt hizmetleri ile mobilya ve ağaç ürünlerindeki artışlar öne çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)