Merkez Bankası repo ihalelerine ara verdi

Merkez Bankası, 'finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler' nedeniyle 1 hafta vadeli repo ihalelerine 'bir süre' ara verdiğini duyurdu. Döviz kurlarındaki hızlı yükselişe karşı yapılan bu hamle sonrası dolar 6,24'ten 6,22'ye, euro ise 7 liradan 6,98 seviyesine çekildi.

Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası, TL'deki değer kaybının hafta başından bu yana yüzde 3'ü geçmesi üzerine, piyasaları ana fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" denildi.

Bu açıklamanın ardından dolar 6,24'ten 6,22'ye, euro ise 7 liradan 6,97 seviyesine çekildi.

FONLAMA MALİYETİ YÜZDE 25,5'E YÜKSELEBİLİR

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin kararı ardından gecelik faizler bugün, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise beş iş günü içinde kademeli olarak her gün yükselerek yüzde 25.50'ye gelmesini bekliyoruz" dedi.

Halen fonlama faizi yüzde 24...

REPO İHALESİ NEDİR?

Repo işlemleri, genellikle piyasada geçici likidite sıkışıklığı yaşandığı zaman, bankacılık sistemi likiditesinin kısıtlı bir süre için artırılması amacıyla yapılır. Bu çerçevede Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri yapmaya yetkili kuruluşlardan, ileri bir tarihte geri satmak taahhüdüyle kıymet alır.  Yani Merkez Bankası, bankaların likidite ihtiyacını gecelik borçlanmadan daha uzun vadeli çözebilmek amacıyla onlarla haftalık repo işlemleri yapıyor.Haftalık fon kullanmak isteyen bankalar ellerindeki tahvilleri Merkez Bankası'na vererek, karşılığında ihtiyaç duydukları parayı alıyor ve bunun için ayrıca faiz ödüyorlar. Bu faize  'politika faizi' deniliyor. Bankalar, zaman zaman da Merkez Bankası'ndan gecelik fonlama yapıyorlar.  Bu durumda piyasaları etkileyen faiz fonlama faizi oluyor. Düşük seviyede tutulması ekonomik büyüme açısından zorunlu görülen politika faizi pasifize olunca, piyasa için belirleyici olan fonlama faizi oluyor. İşte bu nedenle repo ihalesinin açılıp açılmadığını bilmek, piyasayı izlemek açısından önemli.

(EKONOMİ SERVİSİ)