Merkez Bankası'na göre enflasyon düşüşte!

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu "Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama var" dedi. Ayrıca "Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik" mesajını verdi.

Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz indirimi sonrası ilk kez yatırımcılarla biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, enflasyon konusunda kendisini yanıltarak, "Enflasyonun ağustostan itibaren düştüğünü göreceksiniz" açıklamasını yaptırdığı için arasının bozuk olduğu öne sürülen Kavcıoğlu konuşmasında ağırlıklı olarak enflasyon ve Merkez Bankası rezervlerine değindi.

Kavcıoğlu'nun konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle"

"Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz.

İSTİHDAM PİYASASI SALGININ ETKİSİNİ ATLATTI

Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.

Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor.

ENFLASYONDA ETKİLİ GEÇİCİ UNSURLAR ETKİSİNİ YİTİRİYOR

Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz.

Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik.

REZERVLER ARTIYOR

Rezervlerimiz 85 milyar ABD doları seviyelerinden 122 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor.

Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan TL mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti.

Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor.

Yıl başına göre TL mevduat 300 milyar TL’ye yakın artış kaydetti.

YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme Döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi.

Para politikası dezenflasyonu tesis edecek sıkılıkta sürecek."

'MANŞET ENFLASYONU İKİNCİ PLANA ATMADIK'

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, soru-cevap bölümünde ise para politikasında sadece çekirdek enflasyona bakacakları yönünde bir taahhüt vermediklerini söyledi ve ekledi: "Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik."

Para politikasının yeterince sıkı olduğunu savunan Kavcıoğlu, arz şoklarının sadece faiz kanalı ile kontrol edilemeyeceğini ifade etti. Kavcıoğlu kurdaki yükselişin doların gücüyle ilgili olduğunu ve faiz artıran ülkelerde de doların yükseldiğini söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)