Merkez Bankası'nda dört genel koordinatör görevden alındı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınan eski başkan Çetinkaya'nın kurduğu genel koordinatörlük birimi de lağvedildi. Bu birim, iş yükünü azaltmak ve para politikalarına odaklanmak amacıyla iki buçuk yıl önce kurulmuştu.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Murat Çetinkaya'yı başkanlık görevinden aldığı Merkez Bankası'nda (TCMB) değişim devam ediyor. Çetinkaya’nın TCMB bünyesinde oluşturduğu birimde görev yapan dört koordinatör de görevden alındı.

DW Türkçe'den Aslı Işık'ın özel haberine göre, Çetinkaya tarafından kurulan ve TCMB’nin muhasebe, banknot, bilişim gibi rutin işlerinden sorumlu olan genel koordinatörlük birimi lağvedildi. TCMB’de genel koordinatör olarak görev yapan Erol Göncü, Ayhan Aydın, Dr. İbrahim Ethem Güney ve Mehmet Taşkın salı günü görevlerinden alınarak danışman olarak atandı. DW Türkçe’ye bilgi veren kaynaklara göre, 31 Temmuz’da yayınlanacak enflasyon raporu sonrasında genel müdür düzeyinde görevden almaların devam etmesi bekleniyor.

'PARA POLİTİKASINA ODAKLANMAK İÇİN İŞ YÜKÜ HAFİFLETİLMİŞTİ'

Lağvedilen birim, yaklaşık iki buçuk yıl önce Banka Meclisi tarafından İnsan Kaynakları yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucunda oluşturulmuştu. Getirilen uygulamayla, bankanın muhasebe, banknot, bilişim gibi para piyasası politikası dışında rutin işlerini yürüten genel müdürlüklerin, birimde görev yapan dört ayrı koordinatöre bağlanması sağlanmıştı. Genel müdürlükler, dört ayrı koordinatöre bağlı olarak çalışırken, para piyasaları genel müdürlüğü yine doğrudan başkan yardımcılarına bağlı görev yapıyordu.

'ALBAYRAK ARACILIĞIYLA ERDOĞAN'A İLETİLDİ'

DW Türkçe’ye bilgi veren kaynaklar, Çetinkaya’nın genel koordinatörlüğü kurmasındaki asıl amacının başkan yardımcılarının merkez bankacılığının esas konularıyla ilgilenmesi ve iş yükünün hafifletilmesi olduğunu vurguladı. Dünyada bunun pek çok örneği olduğunu belirten kaynaklar, “Asıl amaç başkan yardımcılarının üzerindeki tali yükü alıp, para politikasına ve piyasalara odaklanmasını sağlamaktı.

Ama bu işleyiş, Erdoğan’a başkanın çevresindeki birkaç kişiye makam ve ulufe dağıtmak olarak yansıtıldı” yorumunda bulundu. Banka kaynaklarına göre, başkan yardımcıları, koordinatörlük biriminden duydukları rahatsızlığı, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak vasıtasıyla Erdoğan’a bir süredir iletiyorlardı. Eski başkan Çetinkaya, faiz indirim taleplerine ve ihtiyat akçesinin Hazine’ye aktarılmasına karşıydı. (DW Türkçe)