Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

Döviz kurundaki aşırı yükseliş frenlenemeyince devreye Merkez Bankası girdi. Bankaların döviz rezervleri üst sınırı yüzde 65'ten yüzde 55'e düşürüldü. Bu değişiklikle, yaklaşık 5.3 milyar lira piyasadan çekilecek, yerine 1.4 milyar dolar bankaların kullanımına geçecek. Bu hamlenin ardından dolar 3.89'dan 3.85'e çekildi.

Abone ol

DUVAR - ABD dolarındaki hızlı yükselişe karşı Merkez Bankası'ndan bir müdahale daha geldi. Yapılan açıklamada, "Rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5'er puan aşağı çekilmiştir" denildi. Bu hamleyle 5.3 milyar TL'lik likidite piyasadan çekilirken, döviz sıkıntısı yaşayan bankaların kullanımına 1.4 milyar dolar geçti.

Merkez Bankası, bunun yanı sıra ihracatçıların da reeskont kredi geri ödemeleri için kuru sabitledi. Bu açıklama sonrası dolar kurunda yaklaşık 4 kuruşluk bir düşüş yaşandı. Güne 3.87'den başlayıp, 3.89 yükselen dolar, müdahale sonrası 3.85 seviyesine çekildi. Euro da 4.51'den 4.48'e geriledi.

ALTIN YATAY SEYİRDE

Dövizdeki dalgalanmaya karşılık, altın yatay seyir izliyor. Altının ons fiyatı 1270 dolar, çeyrek altın ise 258 lira.

Dövizdeki yükselişte, enflasyonun rakamlarının tüm beklentileri aşarak 11.90'a ulaşması, uluslararası gelişmeler ve ABD iç piyasa verilerinin olumlu gelmesi etkiliyor olur.

Öte yandan, Merkez Bankası'nın dövize müdahale açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmektedir.

Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır.

İHRACATÇIYA KURU SABİTLEDİ

Merkez Bankası, bunun yanı sıra ihracatçıların da reeskont kredi geri ödemeleri için kuru sabitledi. Merkez, 1 Şubat 2018’de vadesi dolacak reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, dolar için 3.7000, Euro için 4.3000, İngiliz Sterlini için 4.8000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verdi. Bu da ihracatçıya kuru sabitlemiş ve kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlamış oldu.

MB'nin açıklaması öncesinde dolar kuru 3.8851 seviyesindeyken, açıklama sonrası en düşük 3.8724 seviyisini gördü. Saat 10.20 itibari ile 3.86 seviyesinde işlem görüyor. (HABER MERKEZİ)