Mersin'de göç eden leylekler için nöbet

Göç eden leylekler Mersin’de elektrik akımına kapılıp öldü. Leyleklerin korunması için Doğa Derneği üyeleri, 11 Ağustos’tan beri nöbet tutuyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Uzun kanatlı leylek, küçük akbaba, kartal, şahin, atmaca, turna gibi kuş türleri Avrupa ve Afrika arasındaki yolculuklarında uzun süreli konaklama için Mersin'i tercih ediyor. Ağustos başında başlayan leylek göçü iki ay daha sürecek.

Mersin'de leyleklerin konakladığı bölgelerde Doğa Derneği üyeleri, 11 Ağustos'tan beri nöbet tutuyor. Nöbetin nedenini Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin anlattı.

LEYLEKLERİN ÖLMEMESİ İÇİN ELEKTRİK DİREKLERİ İZOLE EDİLDİ

Leyleklerin Avrupa'dan Afrika'ya göçü iki ay sürecek. Günde yaklaşık 250-300 kilometre uçan leylekler, Mersin'de günler süren konaklamadan sonra hareket ediyor. Ağustos ayı başlarında leyleklerin tünediği elektrik direkleri yakınlarında ölümler tespit eden Doğa Derneği üyeleri, harekete geçerek önlem alınması için çalışma başlattı. Elektrik direklerinin izolasyonu için yetkilileri bilgilendiren Doğa Derneği, elektrik dağıtım şirketinin direkleri izole etmesini sağladı. Doğa Derneği üyeleri, göç süresi boyunca bölgede leylek ölümlerini engellemek adına nöbet tutmaya devam edecek.

'LEYLEKLER ELEKTRİK AKIMINA KAPILIYOR'

Leylekler yılda iki defa göç ediyor. Güzergah, ilkbaharda Afrika'dan Avrupa'ya sonbaharda ise Avrupa'dan Afrika yönlü gerçekleşiyor.

Turan Çetin

Türkiye ise göç yolu üzerinde kuşların konaklama için kullandığı coğrafyayı oluşturuyor. Yaklaşık 8 ile 10 bin kilometre uçan kuşların Türkiye'den çıkmadan önceki duraklarından biri de Mersin. Leyleklerin geceleri daha güvenli olması açısından yüksek yerlere tünediğini söyleyen Turan Çetin, "Kuşlar elektrik direklerini de tercih ediyorlar, kanatlarının büyük olması elektrik akımına kapılıp ölmelerine neden oluyor. Türkiye'deki elektrik direklerinin yüzde 90'ı izole durumda değil" dedi.

'BİNLERCE LEYLEK ÖLÜMÜ ENGELLENDİ'

Doğa Derneği'ne gelen ihbar üzerine harekete geçen Çetin, yetkililerle iletişime geçerek direklerin izole edilmesini sağladıklarını söyledi. Aynı zamanda göç sürecinde her akşam bölgede Doğa Derneği üyeleriyle birlikte leyleklerin elektrik direklerine konmaması için nöbet başlattıklarını ifade etti. Kurumların elektrik direklerini izole etmek için iyi niyetli yaklaştığını sözlerine ekleyen Çetin, "Kısa vadeli çözümle binlerce leyleğin ölmesi önlendi" diye konuştu.

'MERSİN'DEKİ KOORDİNASYON ÖRNEK OLSUN'

Çetin, doğa savunucuları ile elektrik dağıtım şirketi, yerel idare ve ilgili kurumların yalnızca Mersin'de değil, Türkiye'deki tüm göç yolları üzerinde benzer süreçleri işletmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin coğrafi gerçekliğini kabullenerek, düzenlemelerini buna uygun yapması gerektiğini belirten Çetin, Mersin'deki çalışmanın örnek teşkil ettiğini ifade etti: "Her yıl on binlerce kuş Türkiye'den geçiyor. Burayı pilot bir çalışma olarak görüp, her yerde yaygınlaştırmalıyız. İstanbul'dan başlayıp Hatay'a kadar uzanan ve yılda iki kez gerçekleşen göç gerçekliğini Türkiye'nin kabullenmesi gerekiyor."