Mersin'de koğuş değişimi isteyen tutuklulara işkence
Tarsus T Tipi Cezaevi’nde, tutukluların ters kelepçe ve süngerli oda işkencesine maruz kaldığını açıklayan Mersin ÖHD, İHD ve TUHAYDER, bir an önce soruşturma açılmasını istedi.
Burcu Özkaya Günaydın
MERSİN - Mersin Tarsus 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 7 tutuklunun, gardiyanlar tarafından ters kelepçe, süngerli oda işkencesine maruz kaldıklarına dair başvurusu üzerine tutukluları ziyaret eden avukatlar basın açıklaması yaptı.
Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin şubelerinden avukatların oluşturduğu heyet, Özgürlükçü Hukukçular Derneği Mersin Şube’de, ailelerin de katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, ÖHD Hapishane Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Halil Güngör yaptı.
TUTUKLULAR ARKADAN KELEPÇELENDİ
21 Haziran’da 2 tutuklu koğuşlarında oluşan sorundan kaynaklı başka bir koğuşa geçiş için dilekçe yazarak, gardiyanla görüştü. Gardiyanlar, iki tutukluya tarafsız odaya geçme taleplerinin karşılanmayacağını söyledi. Hemen ardından kalabalık bir gardiyan grubu ile tutukluların yanına gelen cezaevi müdürünün olayı anlatan tutukluya “Alın bunu” dedikten sonra tutukluya ters kelepçe yapıldığını belirten Av. Güngör, “Buna tepki gösteren diğer tutsaklar da elleri arkadan kelepçelenerek ve çıplak ayakla iki saat süngerli odada tutuldu. Kelepçenin sıkı bağlanması nedeniyle bilek, kol ve omuzdan yaralananlar var. Gardiyanlar, tüm bu işkenceyi kameralar önünde yapmıştır" dedi.
Bir tutuklunun kolunda ve bacağında morluk, başka bir tutuklunun burnunda darbe, şişkinlik olduğunu belirten Halil Güngör, darp edilen tüm tutukluların kol ve omzunda zedelenme olduğunu söyledi.
'CEZAEVİ MÜDÜRÜ GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ'
Güngör, cezaevine giden avukat heyetinin saldırıya uğrayan tutuklular için cezaevi müdürü ile görüşmek talebinin reddedildiğini vurgulayarak, "Medyaya birçok kez yansıyan olaylar ve tutukluların beyanları, yapılan gözlemler ve idari personellerin heyetle görüşmemesi değerlendirildiğinde tutsakların insanlık dışı kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıkları gözlemlenmiştir" diye konuştu.
İDARİ KURUMLAR SORUŞTURMA AÇMALI
İşkence ve kötü muamelenin son bulması ve faillerin ağır şekilde cezalandırılması için yaşanan olayları ilgili adli ve idari birimlere ihbar edeceklerini söyleyen Avukat Güngör, Adalet Bakanlığı tarafından idari soruşturma, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli soruşturmanın başlatılması gerektiğinin altını çizdi.