Meslek birlikleri: Uluslararası kategoride yerli filmler zaten gösteriliyordu

Uluslararası Antalya Film Festivali ile ilgili alınan karar tepkilere neden oldu. Meslek birlikleri ortak yaptıkları basın açıklamasında, "Festival ulusal sinemamıza daha çok katkı sağlayacak bir düzeye gelmişken böylesi ters bir karar sinema sektörünü hem şaşırtmış hem de rencide etmiştir" ifadelerinde bulundular.

Abone ol

DUVAR -Uluslararası Antalya Film Festivali’nde “ulusal film” kategorisi kaldırıldı. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin bu yıl, 54’üncüsü yapılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 21-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Aralarında Belgesel Sinemacılar Birliği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Film Sanayii ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı, Film Yapımcıları Meslek Birliği, Film Yönetmenleri Derneği, Sanat Yönetmenleri Derneği, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Senaryo Yazarları Derneği, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, Sinema Reklam Dizi ve Tv Programı Çalışanları Sendikası, Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Türk Sinema Vakfı, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Türkiye Sinema ve Audiovisiuel Kültür  Vakfı'nın bulunduğu meslek birlikleri konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptılar.

'ULUSLARARASI BÖLÜMÜN BÜYÜTÜLMESİNE KİMSENİN İTİRAZI OLAMAZ'

Açıklamada, "53 yıllık emekle aşkla yoğrulmuş ve büyük fedakarlıklarla büyütülmüş en büyük ulusal film yarışmamız “Antalya markasını büyütmek için festivali uluslararası yapıyoruz.” gerekçesiyle sonlandırılıyor. Uluslararası bölümün büyütülmesine kimsenin itirazı olamaz. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin büyütülüp, uluslararası olmasının önündeki engel 53 yıldır bu geleneği yaşatanlar mıdır? Hayır. Yıllardır Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin uluslararası ayağının gelişmesi için bir çok girişim yapıldı projeler sunuldu ve bir kısmı hayata geçti. Sayın Menderes Türel de bu festivalin büyümesi için değerli katkılar yapmış ve festivalin uluslararası ayağının güçlendirilmesi için büyük çabalar göstermiştir.

Festival ulusal sinemamıza daha çok katkı sağlayacak bir düzeye gelmişken böylesi ters bir karar sinema sektörünü hem şaşırtmış hem de rencide etmiştir" ifadeleri yer aldı.

'YAKLAŞIM GERÇEKLE BAĞDAŞMAMAKTADIR'

Türkiye sinemasının nabzının  Antalya Film Festivali ile tutulduğunu dile getiren meslek birlikleri açıklamalarını, "Oysa, 1. Dağıtım ve gösterim imkanlarının azalmakta olduğu son yıllarda festivaller filmlerin gösterimi, tanıtımı, üreten insanların buluştukları önemli platformlar haline gelmişlerdir. Ulusal yarışmanın kaldırılmasıyla sinema endüstrimiz için önemli bir mecra ortadan kalkacaktır.

2. Festivalin basın toplantısında dile getirilen “ulusal ile uluslararası yarışma birleştirilmiştir” yaklaşımı gerçekle bağdaşmamaktadır. Festivalin uluslararası yarışmasında bugüne kadar zaten yerli film gösterilmekteydi. Uzun lafın kısası 53 yıldır sürdürülen ulusal yarışma kaldırılmıştır.

3. Ulusal yarışmanın kaldırılmasıyla festivalin endüstri platformu Antalya Film Forum’da yer alan ve desteklenen projelerin festivalde seyirciyle buluşma şansı kalmayacaktır. Bu durum festivalin kendi politikasıyla açıkça çelişmektedir.

4. Dünyanın belli başlı tüm uluslararası festivallerin programlarında ulusal filmlere de mutlaka yer vermektedir. Zira uluslararası olduğunu iddia eden bir festivalin en önemli fonksiyonu ülkede üretilen filmleri uluslararası endüstriye sunmaktır.

5. Alınan bu karar, festivalin kendi web sayfasındaki yerli sinemayı destekleme misyonu ile, Mart 2017’de gerçekleştirilen “3. Millî Kültür Şûrası” sonuç bildirgesinde yer alan “milli ve yerli kültür ürünlerimizin üretilmesini, sergilenmesini ve yaygınlaştırılmasını teşvik etme” yolunda alınan kararına da zıt bir tutumdur.

İlki 1964’de yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali, ulusal sinemamızın 53 yıllık belleğidir. Siyaset üstü bir anlayışla her renkten bütün sinemacılarımız Antalya Film Festivali ulusal yarışmasının kaldırılmasının yanlış bir karar olduğu konusunda ortak bir tavır ve tutumdadır. Binlerce üyesiyle, tüm sinema meslek örgütleri, en köklü ulusal yarışmamız olan ve tarihinde göz aydınlığı olan nice önemli sinemacının keşfedilmesine imkan sunan Altın Portakal ulusal film yarışmasının yok edilmesi kararına karşıdır. Bu tarihi hatadan ivedi olarak dönülmesi için gerekli adımların atılmasını talep etmekteyiz. Gerekli adımlar atılmadığı takdirde bu konudaki ortak sesimizi koruyarak ve yükselterek devam ettireceğimizin bilinmesini isteriz" sözleriyle sonlandırdılar.