Meslek örgütleri: Amaç yandaş bürolar kurmak
Tabipler, veteriner hekimler, diş hekimleri ve eczacılar baroların ve meslek birliklerinin seçim sisteminde yapılmak istenen değişikliğe karşı açıklama yaptı. Ortak açıklamada, ‘Amaç mesleki ahlak ve evrensel etik ilkelerden yoksun sözde meslek birlikleri şeklinde yandaş bürolar kurmaktır’ denildi.
ANKARA - AK Parti’nin baroların ve TMMOB’un seçim sisteminde ve yapısında değişiklikler hedefleyen yasa teklifi hazırlığına karşı Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Veteriner Hekimler Odası ve Ankara Eczacılar Odası ortak açıklama yaptı.
Ankara Tabip Odası’nın (ATO) merkezinde yapılan, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri bölünemez, parçalanamaz” başlıklı açıklamayı ATO Başkanı Vedat Bulut okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireylere yönelik sözlerine baroların tepki gösterdiği hatırlatılan meslek örgütleri açıklamasında, “Amaç siyasi iktidara bağlı, iktidarın hiçbir söylem ve eylemini eleştirmeyen, üyelerin ve toplumun yararını umursamadan gücün yanında yer alan, akıl ve bilimin ışında değil otoriter iktidardan aldığı emirle yol alan, nitelikten yoksun, mesleki ahlak ve evrensel etik ilkelerden yoksun sözde meslek birlikleri şeklinde yandaş bürolar kurmaktır” dedi.
Meslek örgütlerinin açıklamasında şöyle denildi:
BAHANE EDİLDİ: Diyanet İşleri Başkanı’nın toplumun bir kesimini ötekileştirici söylemine karşı Ankara ve Diyarbakır Baroları’nın tutumu, siyasi iktidarın elinde bulunan demokrasinin kılıcını kılıftan çıkarmasına, meslek birliklerine karşı kullanılmasına bahane edilmiştir. Ülkedeki seçim sistemi ve siyasi partiler yasası göz önünde bulundurulduğunda meslek birlikleri seçim sisteminin gayet demokratik olduğu görülecektir. Tüm üyelerin katılımıyla gizli oylama, Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde yönetime aday olan ve her bir adayın temsil edildiği ve üst üste iki dönem seçilebildiği bir yasa söz konusudur.
ÇOK SAYIDA MESLEK KURULUŞU KAMUSALLIKLA BAĞDAŞMAZ: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ortak özellikleri anayasallık, kamu niteliğinde olma, yasayla kurulma, organlarını kendi üyeleri arasından seçme, zorunlu üyelik yasasına dayanma, özerk olma ve özel bütçeye dayanma şeklinde sayılabilir. Çok sayıda meslek kuruluşu kamusal yetkinin, kamusal denetimin ve kamusal disiplinin yok olması demektir. Çok sayıda Hakim ve Savcılar Kurulu, çok sayıda cumhurbaşkanı fikri nasıl kamusallıkla bağdaşmazsa çok sayıda meslek kuruluşu da aynı oranda bağdaşmaz.
AMAÇ YANDAŞ BÜROLAR KURMAK: Amaç siyasi iktidara bağlı, iktidarın hiçbir söylem ve eylemini eleştirmeyen, üyelerin ve toplumun yararını umursamadan gücün yanında yer alan, akıl ve bilimin ışında değil otoriter iktidardan aldığı emirle yol alan, nitelikten yoksun, mesleki ahlak ve evrensel etik ilkelerden yoksun sözde meslek birlikleri şeklinde yandaş bürolar kurmaktır. Ancak bilinmelidir ki meslek birlikleri ve odaları kamu özerk ve sözleşmeli tüm üyelerinin desteğini arkasına alarak demokratik ilkeler ve mesleki etik değerler ışında mücadelesini sürdürmeye ve dayatmalara karşı durmaya devam edecektir. (DUVAR)