Mesut İlkbahar dosyası: Kurşunlanan aracı 8 yıl sonra kaldırıldı

Dersim'de 2016 yılında, aracıyla karakola yaklaştığı sırada ateş arasında kalan Mesut İlkbahar'ın aracı, 8 yıl sonra olay yerinden kaldırıldı.

Abone ol

DERSİM - Dersim’in Hozat ilçesi Pakire köyünde Mukim Jandarma Karakolu önünde vurularak öldürülen ve ‘çatışmada arada kaldığı’ iddia edilen Mesut İlkbahar’ın dosyasında 8 yıldır ilerleme olmazken, kurşunlara hedef olan aracı, 8 yıl sonra karakol önünden kaldırılarak hurdaya gönderildi.

Mesut İlkbahar

‘ADALET BAKANLIĞI KARAKOLDAKİ PERSONELİN KUSURUNU ÜSTÜ ÖRTÜLÜ OLARAK KABUL ETTİ’

Dosya avukatı Hüseyin Aygün’ün aktardığına göre son savunmalardan bugüne geçen zamanda dosya Anayasa Mahkemesi’nde bekletiliyor. Aygün 9. yıla giren hukuk mücadelesini şöyle anlattı: “Mesut İlkbahar'ın ölümü ya da Mesut İlkbahar cinayeti dokuzuncu yılına giriyor. Bu dokuz yılda birkaç ay içinde verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararından sonra Anayasa Mahkemesi süreci başladı. Adalet Bakanlığı savunmasında olayı, ‘üzücü bir olay ve tazminat ödemekle çözülebilecek bir hukuki mesele’ olarak niteledi. Oysa kasıtlı olmasa bile bir ölüm vakasının failinin soruşturulması gerektiği öteden beri bir ilkedir. Bakanlık bu düşük profilli savunmayla aslında karakoldaki görevli personelin kusuru olabileceğini üstü örtülü olarak kabul etmiş durumda.”

‘KAMU DAVASI AÇILMADI'

Aygün olay sonrası olay yerinde inceleme yapan bilirkişilerin Mesut İlkbahar’ın doğrudan içinde bulunduğu araca açılan ateş sonucu öldüğünü doğruladığını belirtti. Soruşturmada bugüne kadar karakol komutanı dahil kulelerde görev yapan hiç kimsenin şüpheli/zanlı sıfatıyla ifadesinin alınmadığını ekleyen Aygün, “Mesut İlkbahar dosyasının bir cezasızlık değil, kovuşturmasızlık süreci olduğunu düşünüyorum” dedi.

Aygün, şu bilgileri verdi: “Ne yazık ki dokuz yıllık bir soruşturmadan bahsediyoruz. Ortada bir kamu davası bulunmuyor. Mesut İlkbahar olayında bir soruşturma bile açılmaması olgusuyla karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi eğer yakın bir zamanda olayla ilgili karar verirse karakolda nöbetçi olan ve Mesut'un içinde bulunduğu araca ateş eden kişilerin yargılanması ve onlara ceza davası açılması mümkün olabilir.”

‘MESUT’UN KATİLİ BULUNSUN VE CEZASINI ÇEKSİN’

Abla Ebru İlkbahar’ın aktarımına göre karakol yetkilileri tarafından aracın birkaç kez kaldırılması talep edildi. 8 yılın sonunda araç ailenin isteğiyle olay yerinden kaldırıldı. Ebru İlkbahar, adalet taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek şunları söyledi: “Talebimiz, katilinin bulunması ve cezasını çekmesi. Tabii ki katilin cezasını çekmesi, hiçbir şekilde Mesut’u geri getirmeyecek ve bizim acımız dinmeyecek. Sadece bir nebze de olsa belki bir teselli olacak. Yaşanan süreç anlatılabilecek bir şey değil sadece yaşayan bilir. Çok yavan gelebilir bu söylem ama öyle.”

Ne olmuştu?

1 Ağustos 2016 günü Dersim’in Hozat ilçesi Pakire (Dalören) köyünde babasını karakola imzaya götüren 25 yaşındaki Mesut İlkbahar, karakola 50 metre kala askerlerin açtığı ateşle vurularak yaşamını yitirdi. Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “1 Ağustos 2016 günü saat 08:00 sıralarında İlimiz Hozat İlçesi Dalören Köyü Jandarma Karakoluna; denetimli serbestlik kararı bulunan bir vatandaşımız ile oğlu kendilerine ait araçları ile günlük imza için gittikleri sırada teröristlerce karakola taciz atışı yapılmıştır. Karakolda bulunan askerlerce tacize karşılık verildiği esnada vatandaşımızın oğlu teröristlerce açılan taciz ateşi sonucu karın boşluğundan ve bacağından yaralanmıştır. Yaralı şahıs jandarma ekipleri tarafından tedavisinin yapılması için sevk edilmiş ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır" denildi.