Meta'nın attığı adım 'gerçek dünyada' zarara neden olabilir
Meta'nın doğruluk kontrollerinden vazgeçmesinin 'gerçek dünyada gerçek zararları' olabileceği uyarısı yapıldı.
DUVAR -Dünya çağında 170'den fazla organizasyonu bir araya getiren Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (International Fact Checking Network-IFCN) Meta CEO'su Mark Zuckerberg'ün doğruluk kontrollerinin sansüre dönüştüğü iddiasını yalanladı. Zuckerberg, Facebook ve Instagram dahil şirket çatısı altındaki platformlarda doğruluk kontrolü programını sonlandıracaklarını açıklamış, uygulamanın 'sansüre neden olduğunu' öne sürmüştü.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, IFCN'den yapılan açıklamada Zuckerberg'in iddiasının 'yanlış' olduğu vurgulanırken halihazırda 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren doğruluk kontrol programının tamamen iptal edilmesi halinde bunun yıkıcı etkileri olabileceği uyarısında bulunuldu.
Açıklamada, "Bu ülkelerden bazıları; siyasi istikrarsızlıklar, seçim müdahaleleri, şiddet ve hatta soykırımı tetikleyebilecek yanlış bilgilere karşı son derece savunmasızdır" denildi, Meta'nın kararının 'gerçek dünyada gerçek zararları' olabileceği kaydedildi.
Meta içerik kontrollerini azaltmayı ve kuralları gevşetmeyi öngören değişikliğin ilk olarak ABD'de yürürlüğe gireceğini bildirdi.
İÇERİK DENETİMİ TRUMP'IN İLK DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTI
Facebook ve Instagram'daki içeriklerin denetimi için Meta, aralarında haber ajansı AFP'nin de olduğu 80 organizasyona ödeme yapıyordu. Kullanıcıların paylaştıkları içeriğin doğruluğunu denetleyen bu kuruluşlarla işbirliğini sonlandıran şirket, Elon Musk'ın sahibi olduğu X platformundaki gibi 'topluluk notları' benzeri bir uygulama başlatacak.
Şirket birçok ülke ve dilde, paylaşılan içerikleri denetlemek için bağımsız kuruluşlarla çalışmaya, Donald Trump'ın 2016'daki seçim zaferinin ardından Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddiaları üzerine başlatmıştı.
İçerik politikasındaki son değişiklik Zuckerberg'in, ABD'de yeniden başkan seçilen Donald Trump'ı kazanma çabası olarak görülüyor. Zuckerberg 20 Ocak'ta yapılacak yemin töreni hazırlıkları için Trump'a en az bir milyon dolar bağışta bulunmuştu.
IFCN direktörü Angie Drobnic Holan Meta'nın kararının 'yoğun siyasi baskı' sonucu geldiğini söyledi, "Bu adım doğru, güvenilir bilgiyi arayan sosyal medya kullanıcılarına zarar verecektir" dedi.
Avustralya kararı "Çok yıkıcı bir gelişme" olarak değerlendirirken Brezilya "Demokrasinin kötü etkileneceği" uyarısında bulundu.
Avrupa Birliği'nden de Zuckerberg'e tepki geldi. Teknoloji milyarderi, Avrupa Birliği'nin regülasyonlarla sansüre neden olduğunu iddia etmişti. Avrupa Komisyonu sözcüsü Paula Pinho, "Tarafımızdan sansür uygulandığı iddialarını kesinlikle reddediyoruz" diyerek Zuckerberg'in açıklamalarını yalanladı.
(ALINTI)