Metin Cihan hakkında yakalama kararı: İfadesi alınmadan iddianame hazırlandı

Gazeteci Metin Cihan'a sosyal medya paylaşımıyla ilgili yakalama kararı çıkartıldı. Cihan'ın avukatı Özgür Urfa, karar için "İfadesi alınmadan iddianame hazırlandı, akıl tutulması" dedi.

Abone ol

DUVAR - Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde kişisel e-posta kutusunun hacker grubu Redhack tarafından ele geçirilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçlamasıyla dava açılan gazeteci Metin Cihan için yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul 36’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Cihan’ın avukatı Özgür Urfa ve Albayrak’ın avukatı katıldı. Mahkeme bir sonraki duruşmanın 18 Ekim saat 09.45’te görülmesine karar verdi.

'İFADESİ ALINMADAN İDDİANAME DÜZENLENDİ'

Metin Cihan’ın avukatı Özgür Urfa, yakalama kararına ilişkin Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, kararın ‘akıl tutulması’ olduğunu belirterek tepki gösterdi. “Metin yurtdışına gittiğinde bir dava yoktu zaten. Yurtdışına gittikten sonra soruşturma açıldığı için haliyle ifade veremedi” diyen Urfa, şunları söyledi:

“Mahkeme de ifadesinin alınması için yakalama kararı çıkarttı. İfadesi dahi alınmadan iddianame düzenlendi. Tweet onun mu, değil mi? Bunların sorulması gerekiyor. Savcılık paylaşımın ona ait olduğuna ve paylaşımları onun yaptığına kanaat getirerek ve Berat Albayrak’ın avukatlarının verdiği dilekçeye dayanarak soruşturma açıldı. Bu başlı başına usulsüz. Tweetin içeriğine baktığımızda ise orada herhangi bir hakaret yok. Wikileaks belgeleriyle ilgili iddialar yazılıyor. Son cümlesi de ‘biz de ne kadar geri zekâlıymışız’ diye bitiyor. Burada kendisi ve kendisi gibi düşünenlere yönelik açıkça yazdığı bir kelime. Savcılık ve mahkeme, sanki Berat Albayrak’la ilgili yazılmış gibi yorumluyor. Kişinin kendisine ‘gerizekalı’ demesi bir bakana nasıl hakaret ettiği sonucunu doğruyor? Gerçekten tartışmalı. Berat Albayrak şikayetçi görüldüğü için hemen dava açılıyor, beraat kararı asla verilmiyor ve yargılamayı uzatıyorlar. İfadesi dahi alınmadan beraat kararı verilmesi gerekiyordu. Gerçekten akıl tutulması.”

Metin Cihan, yargılanmasına neden olan paylaşımda “Berat Albayrak’ın posta kutusu 2016’ta Wikileaks’te yayınlandığı zaman buralar çalkalanıyordu. Neyle? İçerikteki torpil, rüşvet, yolsuzluk falanla değil, titreşimli yüzük alışverişiyle. Biz de az gerizekalı değilmişiz” ifadelerini kullanmıştı.