Metin Ergun TÜİK’i Meclis'te inceleyelim

İYİ Partili Metin Ergun, TÜİK verileri ile enflasyon ölçümü yapan diğer kurumlar arasındaki farklılıkların hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi için Meclis araştırma önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile enflasyon ölçümü yapan diğer kurumlar arasındaki farklılıkların hangi nedenlerden kaynaklandığını tespit edilmesi, kurumun kaybedilen itibar ve güvenilirliğini yeniden kazanmasını sağlamak için hangi reformlara ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Türkiye’nin son yıllarda çok ciddi bir yüksek enflasyon problemi ile karşı karşıya kaldığını ve yüksek enflasyonun yıkıcı etkilerinin an itibarıyla hala devam ettiğini belirten İYİ Partili Ergun, TÜİK'in son yıllarda açıkladığı veriler ile vatandaşlarımızın hissettikleri enflasyon düzeyi arasında büyük tutarsızlıklar olduğunu ifade etti. Ayrıca, aylık ve yıllık olarak mal ve hizmet fiyatlarındaki değişimleri ölçen ve kamuoyuyla paylaşan İTO (İstanbul Ticaret Odası) ile ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) gibi kurumlar tarafından açıklanan veriler ile TÜİK verileri arasında da son derece yüksek bir makas ortaya çıktığını vurguladı.

Söz konusu önergede Ergun şu ifadeleri kullandı;

“Ortaya çıkan tüm bu tutarsızlıklar kamuoyunda ciddi şekilde tartışılmakta, kurumun itibarı ve güvenilirliği sorgulanmaktadır. Çalışanların ücretlerinde periyodik olarak yapılan enflasyon düzeltmelerinin TÜİK verileri baz alındığı için ciddi şekilde enflasyonun gerisinde kalmakta ve sabit gelirli çalışanların alım gücü olumsuz etkilenmektedir. Sayılan tüm bu nedenlerden dolayı, TÜİK’in itibarı zedelenmiş ve kuruma duyulan güven azalmıştır. Dolayısıyla, TÜİK’in daha şeffaf ve güvenilir bir kurum haline getirilmesi enflasyonla mücadele başta olmak üzere, ülkemizdeki birçok meselenin gerçek boyutlarının tespit edilmesi ve çözülmesi açısından önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önemli kurumlarından birisi olan TÜİK’in karşı karşıya kaldığı bu iddiaların aydınlatılması, ortaya çıkan problemlerin belirlenmesi ve ulusal verilerin şeffaf ve güvenilir bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması, kurumun kaybedilen itibar ve güvenilirliğini yeniden tesis edilmesi için hangi reformlara ihtiyacını olduğunun belirlenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederiz.”

'YUNANİSTAN’I YUNAN İSTATİSTİK KURUMU BATIRDI'

İYİ Partili Ergun, 2010 yılında Yunanistan’ın yaşadığı ve uzun yıllar içinden çıkamadığı borç krizinin temelinde de Yunanistan Ulusal İstatistik Kurumu ELSTAT tarafından oluşturulan hatalı veriler olduğunu öne sürdü. Yunanistan’da yaşanan ve ülkeyi çöküşe götüren büyük kriz sonrasında Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Yunanistan’ın istatistik kurumu olan ELSTAT başkanını verileri manipüle ettiği ve ulusal çıkarlara zarar verdiği gerekçesiyle ELSTAT Başkanı Andreas Georgiou'yu mahkûm etmişti.