Mevlüt Çavuşoğlu: Maslahatgüzarı kulağından tutar hücreye atardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan kriz hakkında konuştu. Hollanda'nın Türkiye Başkonsolosunu hücreye attığı söylen Çavuşoğlu, "Eğer Türkiye olarak onlar gibi hukuksuzluğu düşünseydik, o gece Hollanda'nın maslahatgüzarını bakanlığa çağırıp kulağından tutar, alır götürür hücreye atardık" şeklinde konştı

Abone ol

DUVAR - Antalya'da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan siyasi kriz hakkında açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Benim maslahatgüzarımı, başkonsolosumu da özel hücreye attılar. Eğer Türkiye olarak onlar gibi hukuksuzluğu düşünseydik, o gece Hollanda'nın maslahatgüzarını bakanlığa çağırıp kulağından tutar, alır götürür hücreye atardık" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Sanayici İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlediği 23'üncü Akdeniz Toplantısı'na katıldı. Çavuşoğlu, Avrupa ülkeleri ile yaşanan krizlerin turizm alanında ve halklar arasında bir soruna dönüşmemesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, "Almanya ile ciddi bir sorunumuz yok. Sorunu aştık. Berlin'de turizm fuarı öncesi yaptığımız görüşmede belli bir noktaya geldik. Bu gerginliklerin hiçbirisinin sebebi biz değiliz ne Almanya'yla ne Hollanda'yla. Esasen Avrupa'nın içine düştüğü bir durumun bize yansımasıdır. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam, Türk karşıtlığı, göçmen karşıtlığı, Avrupa'yı birleştiren değerlerin hepsini erozyona uğratacak şekilde aşırı noktaya geldi" şeklinde konuştu.

'VATANDAŞLARIMI SANA REHİN Mİ VERDİM?'

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı seçim sonrası ve öncesi Hollanda'ya gelemez. Hollanda'ya gelirse laleleri, müzeleri görmeye gelir, Türklerle buluşamaz" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Şimdi ben vatandaşlarımı sana rehin mi verdim, senin elinde rehin mi onlar? Ne demek Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı oradaki Türklerle konuşamaz. 'Bizim vatandaşımız onlar diyor'. Oy kullanıyorlar, bizim de vatandaşlarımız. Biz onlara hep olumlu mesaj veriyoruz. Hiçbir mesajımızda oradaki Türklere yönelik, o ülkelerin aleyhine bir şey söylemedik. Bizim derdimiz o değil ki. Biz vatandaşlarımızın istekleri, talepleri varsa onları dillendiriyoruz. Ama maalesef Avrupa'da bu sorun oluyor."

'BAŞKONSOLOSUMU HÜCREYE ATTILAR'

Avrupa'nın Türkiye'yi turizm sektörüyle tehdit ettiğini iddia eden Çavuşoğlu, "Ticari olarak biz onları tehdit etmiyoruz. Almanya'nın geçen sene sadece Türkiye'ye sattığı otomobilin toplam miktarı 6 milyar Avro. Ben Almanya'yı tehdit ediyor muyum?" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Hollanda Başkonsolosu ve maslahatgüzarının gözaltına alındığını kaydeden Çavuşoğlu, "Benim maslahatgüzarımı o gece hapse attılar. Başkonsolosumu da attılar. Özel hücreye attılar. Eğer Türkiye Cumhuriyeti olarak biz de onlar gibi hukuksuzluğu düşünseydik, o gece Hollanda'nın maslahatgüzarını bakanlığa çağırıp kulağından tutar, alır götürür hücreye atardık. Biz medeni bir devletiz. Biz Viyana Sözleşmesi'ni, uluslararası hukuka ve diplomatik kurallara riayet eden ülkeyiz. Bakanlığa çağırıp tepkimizi bildirdik. Bu tutumumuzu sürdüreceğiz" dedi. (ANTALYA/DHA)